Mire kell figyelni nagyösszegű bankkártyás vásárlásnál?

Mire kell figyelni nagyösszegű bankkártyás vásárlásnál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-24
 

A konyhabútor lecserélése, a lakás berendezése jelentős, több millió forintos kiadás lehet. Ennyi készpénzt nem szoktunk magunkkal hordani, adja magát, hogy bankkártyával fizetjük ki a vételárat. Van azonban néhány buktató, banánhéj, amin elcsúszva hatalmasat eshetünk.

A magas infláció miatt – májusban az éves drágulás mértéke 10,7 százalék volt – egyre többet kell fizetnünk a napi fogyasztási cikkek mellett a tartós árukért is. Ráadásul ezek ára eddig sem két forint volt.

Ha a konyha felújításán gondolkodunk, akkor már a bútoráruházban is bőven ott tudunk hagyni egymillió forintot. Ideális esetben a rendelkezésünkre áll a szükséges összeg, így legalább ennek előteremtésén nem kell aggódnunk.

Kalkulálj
A jelenlegi inflációs környezetben még egy személyi kölcsönből is megérheti bútorvásárlás. A legolcsóbb személyi hitel kamata jelenleg 8,99 százalék, míg a májusi adatok alapján a konyhabútorok 18,4 százalékkal drágultak egy év alatt.

Kevesen megyünk el egy áruházba 1-2 millió forinttal a zsebünkben. Adja magát, hogy bankkártya segítségével rendezzük a számlát, ehhez természetesen szükségünk lehet egy bankszámlára is.

Hirdetés

Hirdetés

Bankkártya igénylés teljesen ingyenesen

De mennyibe kerül ez a kényelmes megoldás? Magáért a bankkártyás vásárlásért egyik pénzintézet sem számít fel külön költséget. Viszont a bankkártya legyártásáért, illetve a számlavezetésért jellemzően fizetnünk kell. Szerencsére némi kereséssel találhatunk ingyenes szolgáltatást is: van olyan bankszámla ugyanis hazánkban, amelynél a számlavezetésért és a bankkártyáért sem, szükséges fizetnünk. Sőt egyes csomagoknál az utalás és az értesítések is díjmentesek.

Természetesen bizonyos feltételeket teljesíteni kell a díjmentességért. Jellemzően egy meghatározott összeget érkeztetnünk kell a számlára minden hónapban. Illetve érdemes figyelni a részletekre is, egyes akciós díjak ugyanis csak meghatározott ideig maradnak érvényben.

Ellenőrizzük előre a bankkártya limiteket

A bankkártyás vásárlás tehát teljesen ingyenes lehet, a buktató azonban nem is itt van. Nem tudunk korlátlan összegben vásárolni a bankkártyánkkal, vannak ugyanis limitek.

Jó tudni
Ezek a korlátok a visszaélések elkerülését szolgálják. Ha illetéktelen kezekbe kerülne a kártyánk, akkor nem tudnak vele korlátlanul pénzt költeni a számlánkról.

Naponta legfeljebb egy meghatározott összeghatárig tudunk vásárolni, illetve készpénzt felvenni. Sőt, sok esetben a gyakoriságra – azaz a készpénzfelvétel, vásárlás darabszámára – is vannak korlátok. Márpedig az összegszerű korlát alapesetben legtöbb esetben nem éri el az egymillió forintot.

Előfordulhat, hogy nem tudjuk kifizetni a vételárat, hiába van elég pénz a számlánkon, mert a beállított limiteket meghaladja a vásárlás ellenértéke. Ez egy nagyon kellemetlen helyzet, hiszen az áru nálunk van, vagy legalábbis a listát már kiírták, amelyet ki fognak szállítani hozzánk. Természetesen megoldható ez a probléma is.

Módosíthatunk a bankkártya limiteken

Egy ekkora kiadást átgondol az ember, a legtöbb esetben megtervezzük előre a konyhát, kinézzük a több bútort. Vagyis a vételár nagyságával nagyságrendileg már előre tisztában vagyunk. A tervezést követően érdemes megnézni a bankkártya limiteket.

Természetesen megemelhetjük a korlátokat, amennyiben erre szükség van.

Erre különböző lehetőségeink vannak:

  • Személyesen, bankfiókban.
  • Telefonbankon keresztül.
  • Netbankon, mobilapplikáción keresztül.

Az egyes bankoknál eltérő módon lehet változtatni a limiteken, illetve a pénzintézet díjat is felszámolhat a változtatásért.

Persze előfordulhat, hogy csak a vásárlás előtt jövünk rá a hibánkra, vagyis az alacsony limitekre. Ebben az esetben sokkal nehezebb helyzetben vagyunk. Jó eséllyel már csak valamilyen elektronikus csatornán, vagy telefonbankon tudjuk orvosolni a problémát. Ráadásul kérésünk beállításának is lehet átfutási ideje, nem biztos, hogy a pénztárnál ki tudjuk várni azt.

Másik megoldás, hogy a vásárlást két tételben fizetjük ki: bankkártyával és készpénzben. (Persze csak abban az esetben, ha az áruház lehetőséget biztosít erre.) Ebben az esetben gyorsan keresnünk kell egy bankautomatát, ahol a különbözeti összeget fel tudjuk venni. Kérdés persze, hogy a vásárlási és készpénzfelvételi limitünk együttes összege elégséges-e a vételárra. Illetve a nagyobb összegű készpénzfelvétel díjával is kalkulálnunk kell.

Ötlet
A vészmegoldások helyett készüljünk fel előre: ellenőrizzük a bankkártyánk vásárlási, készpénzfelvételi limitét mielőtt elindulunk vásárolni. Szükség esetén pedig a vásárlás előtti napokban módosítsunk az értékeken.
Hirdetés
Hirdetés