Betöltés
loading

Mire lehet jó a személyi kölcsön?

A téma igazából kimeríthetetlen! A fedezetlen kölcsönök legnagyobb előnye, hogy a cél megkötése nélkül, bármire igényelhetjük. Csőtörés, festés, felújítás? Esetleg váratlan esemény? Utazás? Esküvő? Fel se lehet sorolni azokat a célokat, amire a személyi kölcsönt igénybe lehet venni. A pénzt a bank egy összegben bocsátja a rendelkezésünkre és nem kérdezi mire költjük, a felhasználást sem kell számlákkal igazolnunk.

A személyi kölcsön  bárki számára elérhető, aki 18 éves elmúlt, rendszeres jövedelemmel, valamint állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik és nagyobb, szabadon elkölthető pénzösszegre van szüksége. Az alsó korhatár azonban bankonként nagyon eltérő. Van, ahol 20,21, 23, 25 évben határozzák meg az igénylő minimális életkorát. A személyi kölcsön tetszőleges célra, gyorsan, akár kezes és adóstárs bevonása nélkül, rugalmasan és kedvező feltételekkel igényelhető.

Ki igényelhet személyi kölcsönt?

Élethelyzettől függetlenül bárkinek szüksége lehet némi anyagi segítségre. A bank a hiteligénylővel szemben természetesen bizonyos elvárásokat támaszt. Ezek a feltételek vonatkoznak a minimális jövedelemre, az életkorra és a munkaviszonyra egyaránt.

Leegyszerűsítve három fő szempontot kell figyelembe vennünk az igénylésekor:

1. Életkor

Míg jelzáloghitel igénylésekor nem jelent gondot, ha az ügyfél csak 20-22 éves, addig a személyi kölcsönnél ez kicsit másként működik.
A Cofidisnél, Raiffeisen Banknál, MKB Banknál elegendő, ha az ügyfél éppen elmúlt 18 éves. Az OTP Banknál ez a határ 21, az Erste Banknál 23 év. A CIB Banknál, az FHB-nál, a Sberbanknál, ha az igénylő még nem töltötte be a 25. életévét, akkor kezes, vagy adóstárs bevonására lesz szükség.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a jövedelem, életkor és egyéb szempontok figyelembe vételével a bank bármilyen életkorú ügyfél esetében előírhatja adóstárs, vagy kezes bevonását.
Érthető ez a bankok szemszögéből, hiszen egy húszas évei vége felé járó fiatalember nagy valószínűséggel megfontoltabb, mint egy 18 éves.

De ne csak a fiatalokra gondoljunk! Idősebb korban is adódhat olyan élethelyzet, amikor hirtelen egy nagyobb összegre van szükség. Mit tegyenek a hatvanas éveiket taposó örök fiatalok? Esetükben a lejárati életkor a kritikus pont. Az igénylő életkora ugyanis a lejáratkor nem lehet magasabb, mint 65, 66, 70, vagy 72 év. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy nyugdíjas korú ügyfél mely bankot választja.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2. Munkaviszony

A másik fontos kritérium, hogy folyamatos munkaviszonnyal rendelkezzünk. Általánosságban elmondható, hogy a bankok minimum 3 hónapot várnak el a jelenlegi munkahelyünkön, de legalább 3, 6, de nem ritkán 1 éves folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznünk. Itt sem tudunk azonban általánosítani. A követelmény pénzintézetenként eltérő lehet.

3. Jövedelem

A munkabérből, vagy nyugdíjból származó jövedelem alsó határa a mindenkori minimálbér (jelenleg 68.775 forint), de ahhoz ne fűzzünk sok reményt, hogy ekkora jövedelemmel hatalmas összeghez juthatunk. Fedezet nélküli hitelek esetében ugyanis a hitel maximális összegét a jövedelemhez viszonyítva állapítják meg. A Cofidisnél elegendő nettó 65 ezer forintot, az OTP Banknál a mindenkori minimálbért, az MKB-nál és a KH-nál 80 ezer forintot, a CIB-nél 85 ezer forintot, a Raiffeisennél és az Ersténél 100 ezer forintot, a Sberbanknál 120 ezer forintot igazolnunk. Fontos, hogy a bankok 90%-a nem várja el, hogy hozzá érkezzen a jövedelmünk, azaz nem feltétele a hitelnek a bankváltás.

Mekkora hitelt kaphatunk?

A személyi kölcsön egy rendkívül rugalmas termék. A felvehető hitelösszeg 1 000 forinttól (nem elírás!) akár 6 millió forintig is terjedhet. Jellemzően azonban pár százezer forintos hiteligény az általános. 

Minden esetben keressünk olyan bankot, ahol igényeinknek és elvárásainknak megfelelő terméket kaphatunk.

1 000 forinttól ad kölcsönt a Sberbank, 100 000 forint a minimális összeghatár az OTP Banknál, A Raiffeisennél 200 000 forint, a CIB Banknál 250 000.

Belépő a személyi kölcsön igényléshez

A hiteligénylés – legyen az fedezetlen, vagy ingatlan fedezetes hitel – minden esetben a KHR-lekérdezéssel kezdődik. A bank megnézi, hogy az ügylet szereplői bármilyen előjellel szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Csak az kaphat hitelt, aki nem szerepel mulasztással a KHR rendszerben.

Az, hogy az igénylő megfelel-e a bank hitelbírálati feltételeinek, már csak a következő lépés.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön az OTP Banknál? Mutatjuk a havi törlesztőket

Megmutatjuk, mekkora havi törlesztőkre számíthatunk akkor, ha Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP-nél veszünk fel személyi kölcsönt. A személyi kölcsönöket a szabad felhasználás és a gyors ügyintézés teszi igazán vonzóvá, emellett...

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Blogajánló