Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-03 Frissítve: 2018-09-04
 

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom? Mire jó ez, és mire használatos? Miben különbözik a kamattól? Milyen elemeket tartalmaz, és miket nem? Választ adunk a felmerülő kérdésekre.

A THM a teljes hiteldíj mutató rövidítése. Százalékos formában kifejezett érték. Megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. A költségek többségét tartalmazza, de vannak olyan tételek is, melyeket nem. Minél nagyobb a THM, annál drágább a hitel, vagyis annál több pénzt kell kifizetned a felvett hitelért cserébe. A hitelfelvétel előtt a THM alapján érdemes összehasonlítanod az ajánlatokat.

Hirdetés

Hirdetés

Miért van szükség a kamaton kívül egy másik mutatóra is?

A hitel költségei közül a kamat csak az egyik tétel. A teljes hiteldíj mutató (THM) tartalmaz a kamaton kívül sok más költséget is, ezért sokkal alkalmasabb a hitelek összehasonlítására, a THM-mel összemérhetővé válnak a hitelek költségei. A THM fontos ahhoz, hogy ügyfélként össze tudd hasonlítani a hitelek költségeit.

Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

A THM része a hitel kamata, a számlavezetés költsége, a hitelfedezeti biztosítás díja, a hitelbírálati díj, lakáshitelek esetében a jelzálogjog bejegyzés földhivatali díja, az értékbecslés díja és a helyszíni szemle díja. Viszont nem tartalmazza a futamidő során felmerülő módosítások díját (pl. futamidő hosszabbítás), a késedelmi kamatot, az egyéb, késedelmes törlesztésből eredő költségeket. Nézd meg az összefoglaló táblázatunkat!

A személyi kölcsönök THM-je és kamata közti különbség a 2018 júniusi adatok alapján átlagosan 0,26 százalékpont, míg a lakáshitelek THM-je és kamata közti különbség átlagosan 0,31 százalékpont.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

A THM változása

A hitelkamat adja a THM legnagyobb részét. A kamat a legtöbb esetben változik a hitel futamideje alatt, csak akkor nem módosul, ha végig fix kamatozású hitelt veszel fel. A kamat változása magával hozza a THM változását is. A kezdeti induló THM-hez képest ebben az esetben a tényleges THM más mértékű lesz. A jegybank emelkedő kamatkörnyezetet vár, ezért fontos, hogy a minél hosszabb kamatperiódusú, de lehetőleg a végig fix kamatozású hitelt válaszd!

A THM-et minden költség változatlanságát feltételezve számítják ki, és „nem tükrözi a hitel kamatkockázatát”. Azonban változhat például a számlavezetés díja vagy bármi más, a THM-ben lévő költség mértéke is.

Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés