loading
Hírdetés

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

szerző: Singer Zoltán

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom? Mire jó ez, és mire használatos? Miben különbözik a kamattól? Milyen elemeket tartalmaz, és miket nem? Választ adunk a felmerülő kérdésekre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A THM a teljes hiteldíj mutató rövidítése. Százalékos formában kifejezett érték. Megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. A költségek többségét tartalmazza, de vannak olyan tételek is, melyeket nem. Minél nagyobb a THM, annál drágább a hitel, vagyis annál több pénzt kell kifizetned a felvett hitelért cserébe. A hitelfelvétel előtt a THM alapján érdemes összehasonlítanod az ajánlatokat.

Hírdetés

Hírdetés

Miért van szükség a kamaton kívül egy másik mutatóra is?

A hitel költségei közül a kamat csak az egyik tétel. A teljes hiteldíj mutató (THM) tartalmaz a kamaton kívül sok más költséget is, ezért sokkal alkalmasabb a hitelek összehasonlítására, a THM-mel összemérhetővé válnak a hitelek költségei. A THM fontos ahhoz, hogy ügyfélként össze tudd hasonlítani a hitelek költségeit.

[personal_loans_scoring]

 

A THM része a hitel kamata, a számlavezetés költsége, a hitelfedezeti biztosítás díja, a hitelbírálati díj, lakáshitelek esetében a jelzálogjog bejegyzés földhivatali díja, az értékbecslés díja és a helyszíni szemle díja. Viszont nem tartalmazza a futamidő során felmerülő módosítások díját (pl. futamidő hosszabbítás), a késedelmi kamatot, az egyéb, késedelmes törlesztésből eredő költségeket. Nézd meg az összefoglaló táblázatunkat!

A személyi kölcsönök THM-je és kamata közti különbség a 2018 júniusi adatok alapján átlagosan 0,26 százalékpont, míg a lakáshitelek THM-je és kamata közti különbség átlagosan 0,31 százalékpont.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

A THM változása

A hitelkamat adja a THM legnagyobb részét. A kamat a legtöbb esetben változik a hitel futamideje alatt, csak akkor nem módosul, ha végig fix kamatozású hitelt veszel fel. A kamat változása magával hozza a THM változását is. A kezdeti induló THM-hez képest ebben az esetben a tényleges THM más mértékű lesz. A jegybank emelkedő kamatkörnyezetet vár, ezért fontos, hogy a minél hosszabb kamatperiódusú, de lehetőleg a végig fix kamatozású hitelt válaszd!

A THM-et minden költség változatlanságát feltételezve számítják ki, és „nem tükrözi a hitel kamatkockázatát”. Azonban változhat például a számlavezetés díja vagy bármi más, a THM-ben lévő költség mértéke is.

Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés