Betöltés
loading

Mit lehet tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról?

Július 1-jétől a nagycsaládosok 2,5 millió Ft-os összeghatárig támogatást kaphatnak akkor, ha legalább hétszemélyes családi autót vásárolnak. Ez az összeg már jó kiindulási alap lehet egy új kocsi vásárlásához. De mik a feltételei ennek a lehetőségnek?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a Babaváró hitel mellett bevezetésre kerül egy újabb támogatás 2019. július 1-jétől: a nagycsaládosok maximum 2,5 millió forint támogatást kaphatnak személygépkocsi vásárlására. Az összeget kizárólag új M1 kategóriába sorolt, legalább 7 üléses autó zártvégű lízingszerződéssel történő megszerzésére lehet fordítani. A vételár maximum 50%-áig terjedhet a támogatás, azaz a maximális összegű „ingyen” pénz felhasználásához legalább 5 millió forint értékű autót kell választani.

Kik jogosultak a támogatásra?

Háztartásunk akkor minősül nagycsaládnak, ha legalább 3 gyermekünk van. Nagycsaládosnak pedig az a személy minősül, aki három gyermeke után családi pótlékra jogosult. Gyermeknek számít meglévő babáink mellett a várandósság 12. hetét követően a magzat, valamint az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy is. Ugyanakkor a családnál ideiglenesen elhelyezett gyermeket nem veszik figyelembe a „nagycsaládos” státusz megállapításakor. Fontos, hogy csak meglévő gyermekekre, magzatokra jár a támogatást, gyerekvállalással nem lehetünk jogosulttá az „ingyen” pénzre.

A támogatás személyi feltételei

 • Az igénylőnek vagy házastársának B kategóriás jogosítvánnyal szükséges rendelkeznie, és nem tilthatták el a vezetéstől.
 • A kérelmezőnek nem lehet NAV köztartozása.
 • Az igénylő büntetlen előéletű kell legyen.
 • Egyetlen alkalommal lehet igényelni az autóvásárlási támogatást.
 • Magyar lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie a kérelmezőnek.

A támogatás igénylésének menete

A kérelmet a kormányablaknál vagy az államkincstárnál lehet benyújtani a vásárlást megelőzően, amire 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség. A Magyar Államkincstár a jogosultság megállapítását követően határozatot ad ki, melynek véglegessé válásától számítva 6 hónapunk van a kiválasztott autó megvásárlására, a lízingszerződés megkötésére.

A határidők betartása nagyon fontos, ha csak egy nappal is korábban kötünk adásvételi szerződést az autóra, akkor már nem leszünk jogosultak a támogatásra. Az adásvételi szerződést meg kell küldeni a kincstár felé, majd a megítélt összeget a beérkezést követő 15 napon belül elutalják közvetlenül a kereskedőnek.

További feltételek, a támogatás visszafizetése

Az autóra be kell jegyeztetnünk elidegenítési és terhelési tilalmat a vásárlást követő 3 évre. A kereskedőnek pedig fel kell helyeznie az autóra a „Családbarát Magyarország” logót. A három év alatt a gépjármű nem értékesíthető, és az üzembentartói jog sem adható át másnak. Továbbá a jármű átalakítása, más kategóriában történő vizsgáztatása sem engedélyezett.

A támogatást vissza kell fizetni:

 • Amennyiben utólagosan kiderül, hogy a személyi feltételek megállapításakor valótlanságot állítottunk.
 • Ha az elidegenítési és terhelési tilalmat nem jegyeztettük be.
 • Amennyiben házas-, élettársi kapcsolatunk három éven belül megszűnik, és ezt követően nem minősülünk nagycsaládosnak. (Például a válást követően két gyermeket nálunk, a harmadikat a másik félnél helyeznek el.)
 • Örökbefogadott gyermekünkre vonatkozóan az örökbefogadási szerződést két éven belül felbontják.

Amennyiben az autó eladásra kerül, vagy a lízingszerződést felmondják nemfizetés miatt három éven belül, akkor a támogatás időarányos, 3 évből még hátralévő részét szükséges visszafizetnünk.

Ha a visszafizetendő pénz egyösszegű rendezése túl nagy terhet róna a családunkra, akkor a Kincstár kérelmünkre adhat 12 hónapos fizetési halasztást vagy 36 hónapos részletfizetést.

Milyen forrásból egészíthetjük ki a támogatást?

2,5 millió forint sajnos nem elégséges arra, hogy egy 7 üléses új autót vásároljunk. Ráadásul a vételárnak maximum 50%-a lehet a támogatás, ezért mindenképpen szükséges további forrást szereznünk a vásárláshoz.

Ez természetesen származhat a megtakarításainkból is, ám ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor más forrás után kell néznünk. Ahhoz, hogy a maximális támogatást ki tudjuk használni, legalább 2,5 millió forintot kell pluszban a vásárlásra fordítanunk. Amennyiben nincs saját megtakarításunk, akkor megfelelő megoldás lehet személyi kölcsönből pótolni az összeget. Jelenleg a hitelkamatok igen alacsonyan vannak, személyi kölcsönt fel lehet venni az inflációt csupán minimálisan meghaladó költségek mellett is.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb ajánlatot 2,5 millió Ft hitelösszegre és 5 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet 50 259 Ft lenne, ami a futamidő alatt végi változatlan maradna. A teljes visszafizetendő összeg pedig kicsivel több, mint 3 millió Ft, ez az a költség, amit azért kellene megfizetnünk, hogy saját önerő nélkül kihasználhassuk a maximális támogatást.

Amennyiben autóvásárláshoz, vagy bármely más célra szükséged lenne hitelre, de ingatlanod nem tudod vagy nem akarod fedezetként felajánlani, akkor használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, melynek segítségével ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Blogajánló
 • alapblog Az irigy adás

  Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →