Mit lehet tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról?

Mit lehet tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-04 Frissítve: 2019-07-22
 

Július 1-jétől a nagycsaládosok 2,5 millió Ft-os összeghatárig támogatást kaphatnak akkor, ha legalább hétszemélyes családi autót vásárolnak. Ez az összeg már jó kiindulási alap lehet egy új kocsi vásárlásához. De mik a feltételei ennek a lehetőségnek?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a Babaváró hitel mellett bevezetésre kerül egy újabb támogatás 2019. július 1-jétől: a nagycsaládosok maximum 2,5 millió forint támogatást kaphatnak személygépkocsi vásárlására. Az összeget kizárólag új M1 kategóriába sorolt, legalább 7 üléses autó zártvégű lízingszerződéssel történő megszerzésére lehet fordítani. A vételár maximum 50%-áig terjedhet a támogatás, azaz a maximális összegű „ingyen” pénz felhasználásához legalább 5 millió forint értékű autót kell választani.

Hirdetés

Hirdetés

Kik jogosultak a támogatásra?

Háztartásunk akkor minősül nagycsaládnak, ha legalább 3 gyermekünk van. Nagycsaládosnak pedig az a személy minősül, aki három gyermeke után családi pótlékra jogosult. Gyermeknek számít meglévő babáink mellett a várandósság 12. hetét követően a magzat, valamint az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy is. Ugyanakkor a családnál ideiglenesen elhelyezett gyermeket nem veszik figyelembe a „nagycsaládos” státusz megállapításakor. Fontos, hogy csak meglévő gyermekekre, magzatokra jár a támogatást, gyerekvállalással nem lehetünk jogosulttá az „ingyen” pénzre.

A támogatás személyi feltételei

  • Az igénylőnek vagy házastársának B kategóriás jogosítvánnyal szükséges rendelkeznie, és nem tilthatták el a vezetéstől.
  • A kérelmezőnek nem lehet NAV köztartozása.
  • Az igénylő büntetlen előéletű kell legyen.
  • Egyetlen alkalommal lehet igényelni az autóvásárlási támogatást.
  • Magyar lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie a kérelmezőnek.

A támogatás igénylésének menete

A kérelmet a kormányablaknál vagy az államkincstárnál lehet benyújtani a vásárlást megelőzően, amire 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség. A Magyar Államkincstár a jogosultság megállapítását követően határozatot ad ki, melynek véglegessé válásától számítva 6 hónapunk van a kiválasztott autó megvásárlására, a lízingszerződés megkötésére.

A határidők betartása nagyon fontos, ha csak egy nappal is korábban kötünk adásvételi szerződést az autóra, akkor már nem leszünk jogosultak a támogatásra. Az adásvételi szerződést meg kell küldeni a kincstár felé, majd a megítélt összeget a beérkezést követő 15 napon belül elutalják közvetlenül a kereskedőnek.

További feltételek, a támogatás visszafizetése

Az autóra be kell jegyeztetnünk elidegenítési és terhelési tilalmat a vásárlást követő 3 évre. A kereskedőnek pedig fel kell helyeznie az autóra a „Családbarát Magyarország” logót. A három év alatt a gépjármű nem értékesíthető, és az üzembentartói jog sem adható át másnak. Továbbá a jármű átalakítása, más kategóriában történő vizsgáztatása sem engedélyezett.

A támogatást vissza kell fizetni:

  • Amennyiben utólagosan kiderül, hogy a személyi feltételek megállapításakor valótlanságot állítottunk.
  • Ha az elidegenítési és terhelési tilalmat nem jegyeztettük be.
  • Amennyiben házas-, élettársi kapcsolatunk három éven belül megszűnik, és ezt követően nem minősülünk nagycsaládosnak. (Például a válást követően két gyermeket nálunk, a harmadikat a másik félnél helyeznek el.)
  • Örökbefogadott gyermekünkre vonatkozóan az örökbefogadási szerződést két éven belül felbontják.

Amennyiben az autó eladásra kerül, vagy a lízingszerződést felmondják nemfizetés miatt három éven belül, akkor a támogatás időarányos, 3 évből még hátralévő részét szükséges visszafizetnünk.

Ha a visszafizetendő pénz egyösszegű rendezése túl nagy terhet róna a családunkra, akkor a Kincstár kérelmünkre adhat 12 hónapos fizetési halasztást vagy 36 hónapos részletfizetést.

Milyen forrásból egészíthetjük ki a támogatást?

2,5 millió forint sajnos nem elégséges arra, hogy egy 7 üléses új autót vásároljunk. Ráadásul a vételárnak maximum 50%-a lehet a támogatás, ezért mindenképpen szükséges további forrást szereznünk a vásárláshoz.

Ez természetesen származhat a megtakarításainkból is, ám ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor más forrás után kell néznünk. Ahhoz, hogy a maximális támogatást ki tudjuk használni, legalább 2,5 millió forintot kell pluszban a vásárlásra fordítanunk. Amennyiben nincs saját megtakarításunk, akkor megfelelő megoldás lehet személyi kölcsönből pótolni az összeget. Jelenleg a hitelkamatok igen alacsonyan vannak, személyi kölcsönt fel lehet venni az inflációt csupán minimálisan meghaladó költségek mellett is.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb ajánlatot 2,5 millió Ft hitelösszegre és 5 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet 50 259 Ft lenne, ami a futamidő alatt végi változatlan maradna. A teljes visszafizetendő összeg pedig kicsivel több, mint 3 millió Ft, ez az a költség, amit azért kellene megfizetnünk, hogy saját önerő nélkül kihasználhassuk a maximális támogatást.

Amennyiben autóvásárláshoz, vagy bármely más célra szükséged lenne hitelre, de ingatlanod nem tudod vagy nem akarod fedezetként felajánlani, akkor használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, melynek segítségével ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés