Betöltés

Növekvő infláció, csökkenő kamatok – Most érdemes hitelt igényelni?

szerző: Argyelán József
2019-05-13

Áprilisban 3,9%-os volt az éves infláció, ezzel egy időben a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya alapján az átlagos személyi kölcsön kamatok csökkentek, ezáltal eléggé közel került a két érték egymáshoz. Mennyire egyedi ez a helyzet, érdemes személyi kölcsönt igényelni? Ennek járunk most utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az infláció azt mutatja meg, hogy egy adott árucsomagért mennyivel több pénzt szükséges kiadnunk egy későbbi időpontban, azaz átlagosan mennyivel drágulnak a termékek. Az áprilisi 3,9%-os inflációs érték mellett sem változtak az MNB várakozásai az elkövetkező évekre: 2019-re és 2020-ra 3,1%-os, míg 2021-re 3%-os éves árnövekedést vár a jegybank.

Ez azt jelenti, ha 2019 év elején vásárolt 1 millió forint értékű árucsomagért 2021 év végén 94 850 Ft-tal kellene többet fizetnünk. Azzal már foglalkoztunk, hogy ez az inflációs szint mit is eredményez az igen kedvező kamatozású jelzáloghitelek piacán, a csökkenő személyi kölcsön kamatok (a 2019 márciusi átlagos kamatláb 13,27% volt) miatt érdemes lehet külön a ezekre a kölcsönökre is vetni egy pillantást.

Látható, hogy az infláció és az átlagos kamatszint közötti kamatfelár beszűkült, 25,23%-ról 10,17%-ra csökkent. Ráadásul a kamatozás típusa is megváltozott: míg 2012-ben még jellemző volt a rövidebb, akár 1 éves kamatperiódus, addig ma szinte minden személyi kölcsön fix kamatozással igényelhető. Azaz nem csak olcsóbbá váltak a hitelek, hanem a kamatkockázat csökkenésével kiszámíthatóbbá is.

Már önmagában a kamatcsökkenés is jelentős reálárcsökkenést eredményezett. (Egy 2012-es és 2019-es 1 millió forint összegű 36 hónapos átlagos kamatozású személyi kölcsön igénylése esetén a  teljes visszafizetendő összegek között a különbség 300 ezer forint.)

Ha a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával kiválasztjuk a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot, akkor ez a pozitív hatás még szembetűnőbb, ugyanis egy 1 millió forint összegű, három éves futamidejű, fix 6,95%-os kamatozású személyi kölcsönre összesen 1 110 753 Ft-t szükséges törlesztenünk. Ebből az összegből körülbelül 20 ezer forint maradna, ha ugyanazt az árucsomagot szeretnénk megvenni belőle, mint amit a mai napon 1 millió forintból vásárolhatnánk. A maradék összeget elvinné a várható áremelkedés.

Azt mindenki eldöntheti saját maga, hogy ilyen költségen érdemes-e felvenni egy személyi kölcsönt vagy sem. Azt viszont mindenképpen javasoljuk, hogy döntés előtt a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorában versenyeztesd meg a bankok ajánlatait. Hiszem márciusban is elérhető volt az átlagos kamatszintnél 6,32%-kal kedvezőbb kamatozású kölcsön, ami 3 éves futamidő és 1 millió forintos hitelösszeg esetében 106 ezer forintos megtakarítást eredményezne a teljes visszafizetendő összegben.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Szembe röhögik az inflációt a mai hitelkamatok

2019. 05. 10.

Kijött a friss inflációs adat, ami azt sejteti, hogy tovább gyorsulhat a pénzromlás mértéke. Ez nem csak a megtakarítási oldalon, hanem a hiteleknél is érdekes helyzetet teremt. Mégpedig azt, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Ez vajon a Jupiter?

  A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.