Betöltés

Egy sok millió Ft-os kérdés: most vegyünk ingatlant, vagy várjunk július 1-ig?

szerző: Bankmonitor.hu
2019-03-21

Július 1-től új családtámogatási formák lesznek elérhetőek: megjelenik a falusi CSOK és a kamatmentes babaváró hitel, a kedvezményes CSOK hitelt pedig használt ingatlan megvásárlására is lehet majd igényelni. Ezek legfontosabb hatása az, hogy még olcsóbban lehet majd hitelhez jutni, ez pedig még tovább drágíthatja a magyarországi ingatanokat. De akkor most mit tegyél? Várj júliusig vagy minél hamarabb vásárolj?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az új családtámogatási formák elsősorban a hitelhez jutást teszik még inkább könnyebbé. Ezeknek két fontos hatása lesz hitelezési szempontból:

 • Sokkal kisebb igazolt jövedelem elegendő lesz ugyanakkora hitelhez.
 • Ugyanaz a jövedelem nagyobb hitel felvételét teszi majd lehetővé.

Hogyan hathat mindez a használt ingatlanok piacára? Szakértői becslések alapján újabb érdemi áremelkedés jöhet. Egy példán keresztül mutatjuk, hogy miért!

Vegyünk egy olyan átlagosnak számító magyar családot, ahol már van egy gyermek, egy további gyermek megszületése pedig július 1. után várható. Abból indultunk ki, hogy a család július 1. után vásárolná meg az otthonát.

 1. Ez a család használt lakás vásárlására az egy meglévő gyermek után 1.430.000 Ft vissza nem térítendő CSOK támogatásra lesz jogosult. Ebben nincs változás, a támogatás most is ennyi.
 2. Jelenleg használt lakásra nem jár a kedvezményes – max. 3%-os fix kamatú – CSOK hitel, ám ez változik július 1. után, így 2 gyermekre is megigényelhető lesz maximum 10.000.000 forint. Érdemes kihasználni a lehetőséget, mert egy ugyanilyen piaci kölcsön kamata jelenleg 6% körül van, vagyis jelentős a CSOK hitellel elérhető pénzügyi előny.
 3. A vadonatúj babaváró hitel konstrukciót nem hiába nevezik sokan „ingyen hitelnek”, hiszen kamatmentes, ráadásul szabad felhasználású, vagyis bármi vásárolható belőle. Ennek egyetlen feltétele, hogy öt éven belül megszülessen legalább egy gyermek. Ráadásul a banki hitelképesség vizsgálat sem lesz valószínűleg túl szigorú, ugyanis az állam készfizető kezességet vállal az adósságra. Bár az első öt évben semmiképp sincs kamata a hitelnek, az állami kezességvállalásnak van költsége, ami évente a fennálló tartozás 0,5%-a. (Ez és a havi törlesztő összege nem haladhatja meg a havi 50.000 Ft-ot.)

Itt tudhatsz meg mindent a babaváró hitelről: Itt vannak a részletek Magyarország legolcsóbb hiteléről)

Mit jelent mindez számszerűsítve?

Az előbbi lehetőségek (CSOK támogatás+CSOK hitel+babaváró hitel) maximális kihasználásával a példánkban szereplő család összesen 21.430.000 Ft kedvezményes forrást képes előteremteni július 1. után. 

Jelenleg kizárólag az 1.430.000 Ft vissza nem térítendő CSOK támogatás elérhető a számukra, a fennmaradó részt piaci hitelből kell finanszírozniuk. Mivel a bankok legfeljebb a megvásárolt ingatlan 80%-áig hiteleznek, ezért egy ilyen összegű ingatlan esetében önerőként nem is elég a CSOK támogatás, hiszen legalább 4.286.000 Ft saját forrást kell előteremteni. Július 1-től a CSOK támogatás mellett a babaváró hitel is felhasználható önerőként, ami még többek számára teszi elérhetővé a lakáshiteleket.

Ezen kívül a példában szereplő 21.430.000 Ft forrás előteremtése után a családnak július 1. után havonta 97.126 Ft havi törlesztőt kell fizetnie, míg most ugyanez 143.286 Ft költséget jelent. Vagyis havi szinten 46.160 Ft-tal marad majd több a családi kasszában!

Van azonban a hiteltörlesztő lecsökkentésének egy másik hatása is: míg most legalább 318.000 Ft nettó igazolt jövedelem szükséges a példa szerinti hiteltörlesztőhöz, addig július 1. után 216.000 Ft is elég lehet ehhez. (Jogszabály szerint a fizetés egy végig fix kamatú hitelnél maximum 50%-ig terhelhető hiteltörlesztőkkel, ám a banki gyakorlat inkább a 40%-hoz áll közelebb.) Vagyis, ebben az esetben csaknem 100.000 Ft-tal kevesebb jövedelemmel is bele lehet vágni az adott vásárlásba.

Hogyan döntsünk?

1. Ha nem vagyunk jogosultak az új kedvezményes hitelek igénylésére, de lakást szeretnénk vásárolni, akkor azt érdemes minél előbb megtenni. Hiszen árak várhatóan tovább fognak nőni.

2. Ha csak a kedvezményes hitelekkel tudunk ingatlant vásárolni, akkor kényszerből várnunk kell kell júliusig.

3. Ha van megfelelő anyagi erőforrásunk és hitelképesek is vagyunk, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet:

 • Ki kell számolnunk, hogy az általunk megcélzott ingatlanérték esetében hány százalékos emelkedés „viszi el” a kedvezményes hitelek pozitív hatását. Minél nagyobb értékű ingatlant szeretnénk vásárolni, annál kockázatosabb kivárni.
 • Érdemes átgondolni azt a lehetőséget is, hogy megvesszük most a kiszemelt ingatlant, majd a babaváró hitelből előtörlesztjük a felvett lakáshitelünk egy részét. Ebben az esetben a kamatmentes 10 millió Ft anyagi előnyeit élvezzük, ugyanakkor a kedvezményes CSOK hitel anyagi előnyétől elesünk (a 3% és a 6% kamat közötti különbözet). Ezen „veszteséget”  mérsékelni lehet, ha 20 éves kamatfixálás és futamidő helyett 10 éves konstrukciót preferálunk, így 700 ezer Ft alá mérsékelhetjük a kamatdifferenciából (4,2% vs 3%) származó „hátrányt”.

Ha kíváncsi vagy, hogy a jövedelmed és a kiszemelt ingatlan alapján mennyiért kaphatsz most lakáshitelt a bankoktól, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, ami 14 bank ajánlatait versenyezteti meg a számodra. 

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

5 fontos pénzügyi hír, amiről lemaradhattál a héten

2019. 10. 13.

Hamarosan a Viber alkalmazáson keresztül is lehet majd pénzt küldeni egymásnak. De hogyan működik a dolog és milyen költségekkel számolhatunk? Időnként nem tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban és fura...

Blogajánló

 • alapblog

  Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete

  Andrew Boutton, a Kaliforniai Egyetem gazdaságpolitikai tanára új könyvében kimutatni véli, hogy a külföldi támogatások komoly mértékben járulnak hozzá autoriter rendszerek fennmaradásához, erősödéséhez és áttételesen... The post Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.