Mostantól nem akadály, ha CSOK-ra mennél és van lakásod

Mostantól nem akadály, ha CSOK-ra mennél és van lakásod
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Március közepétől megváltozik a családok otthonteremtési kedvezménye, az egyik nagy újdonság, hogy már használt lakásnál sem kell nézni, hogy van-e másik ingatlantulajdonunk. Gyűjtésünkben összeszedtük, hogy milyen volt a rendszer és milyen lesz. Röviden annyit, hogy az egyszerűsítés jó irány, de eddig is voltak kivételek. És egy dolog még mindig borsot törhet az orrunk alá.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Mi volt eddig?

Mint emlékezhetünk rá, új lakás vásárláskor eddig sem volt akadály, ha van a nevünkön ingatlan, nyugodtan igényelhettünk CSOK-ot korlátozás nélkül. Használt lakás vásárlás és bővítés esetén volt egy olyan szabály, hogy a CSOK-os lakáson kívül csak olyan ingatlannak rendelkezhettünk, amiben a tulajdonjogunk nem haladta meg az 50%-ot.

Praktikusan ez azt jelentette, hogy azon a lakáson kívül, amire a CSOK-ot kértük, nem lehetett olyan ingatlanunk, aminek több mint a fele a mi nevünkön van. A lakások számát illetően nem volt megkötést, vagyis bármennyi lakásunk lehetett, a lényeg, hogy az 50%-os korlátot ne haladjuk meg. Ezt könnyedén megugorható volt például házastársak között, ha egy másik lakásuk is volt, és abban 50-50% volt a tulajdoni arány.

Sőt, meghatározott kivétellel most is felmehet a tulajdoni arány 50% fölé, csak ehhez az kell, hogy a lakás haszonélvezettel terhelt legyen. Ennek a szabálynak is meg volt a maga oka, hiszen a szülők utáni öröklés esetén a jogszabály biztosítja a túlélő szülő haszonélvezetét. Egy gyermek könnyedén úgy találhatta volna, hogy ha az egyik szülője elhalálozik, akkor az öröklés miatt nem kapna CSOK-ot.

Fontos hangsúlyozni, hogy ebben a speciális példában a szülői lakásban életvitelszerűen a túlélő szülő lakik. Nyilvánvaló, hogy a rendszer ilyen jellegű hibáit ki kellett küszöbölni már korábban, és nem kell rögtön arra gondolni, hogy ezért került be ez a tétel, hogy egyesek kibúvót kapjanak.

Hirdetés

Hirdetés

Mi az új rendszer és mennyire hoz új világot?

Nagyon egyszerű lesz az új rendszer, hiszen kikerül a használt lakás és bővítés esetén az 50%-os felső korlát. Magyarul a használt és az új építésű lakások esetében is a többi ingatlantulajdonunktól függetlenül tudunk CSOK-ot igényelni.

A meglátásunk szerint mindenképpen üdvözlendő a szabályok egyszerűsítése, viszont ha jobban megnézzük, akkor a jelenleg hatályban lévő szabályok sem jelentettek akkora akadályt. Az új lakásnál és építésnél nem volt kérdés most sem az egyéb ingatlantulajdon.

A használt lakásnál és bővítésnél már bonyolultabb volt a helyzet, de ha valaki nagyon akarta, akkor az arányokat át lehetett úgy alakítani, hogy az ne jelentsen gondot a CSOK-igénylésnél. Használt lakásvásárlásnál, mint azt korábban említettük, a haszonélvezeti jog miatt az 50% sem volt kőbe vésett szabály.

Sőt, továbbra is van egy megkötés használt lakás vásárlók esetében. A bankok az elbírálás során megnézik, hogy 5 éven belül eladott ingatlanunk volt-e. Ha igen, akkor annak a teljes értékét be kell forgatni az újonnan vett lakás árába. És ha ezt ki kell pótolni, akkor lehetünk jogosultak CSOK-ra.

Egy példával szemléltetve. Mi úgy döntöttünk, hogy 3 év után eladjuk a lakásunk 20 millióért és a külvárosban ugyanennyiért egy nagyobb lakásba költözünk. Mivel az 5 éves limitet nem értük el, az teljes összeget (20 millió forintot) a friss lakás megvételére kell fordítani. Nem tehetjük azt meg, hogy abból csak 10 milliót használunk fel és a maradék 10 milliót kérjük CSOK formájában.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ra tarthatsz igényt!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés