Munkáltatói támogatás hiteltörlesztéshez! Itt vannak a részletek!

 • 2014.04.06.
 • szerző: bankmonitor

Sonka, tojás, adómentes támogatás került az asztalunkra Húsvét előtt. Végre megjelent az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló rendelet. Havonta akár 83 ezer forinttal is segítheti munkaadód a lakáshiteled visszafizetését. Nem vitás, hogy mind a dolgozó, mind a munkáltató számára előnyös megoldás a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása.

Ez év első napja nagy könnyebbséget jelentő adóváltozást hozott életünkbe. A munkáltatók 2014. január 1-jétől adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélját, lakáshitel törlesztését.  

Ahogy azt korábban is megírtuk, a munkáltató adómentesen nyújthat a dolgozóinak lakáscélú támogatást, amelynek összege 5 év alatt legfeljebb 5 millió forint, de maximum a lakás vételárának, építési/korszerűsítési költségének 30 százaléka lehet. Ez havonta 83 ezer forintot is jelenthet! Arról is beszámoltunk, hogy ki, mikor, mire kaphat ilyen támogatást és milyen jelentősége van a méltányolható lakásigénynek. 

Ez a fajta munkáltatói támogatás – lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez – már évek óta létezik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) módosításának köszönhetően azonban ennek a támogatásnak a felhasználhatóságát idén januártól kiterjesztették. Így adómentesen nyújtható a támogatás a munkavállalónak hitelintézettől, munkáltatótól felvett lakáscélú hitel visszafizetéséhez/törlesztéséhez is. 

Milyen hitelekhez adható a támogatás?

A támogatás lakáscélú hitelekre érvényesíthető és a rendelet az alábbiakat értelmezi ez alatt:

 • vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés céljára felvett kölcsön, függetlenül a szerződéskötés időpontjától. A felújítási hitel nem tartozik ide!
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amely ugyan nem jelzálog alapú, de amelyet a hitelszerződésből egyértelműen azonosíthatóan lakáscélú felhasználás céljából kötöttek (a fentieknek megfelelően), 
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelyet az előzőekben említett kölcsön visszafizetése, törlesztése céljából kötöttek (ide értve a gyűjtőszámlahitelt is).

Az adómentesség adóévenként érvényesíthető a következő szabály figyelembevételével:

 • Az elmúlt – az aktuális adóévet is ide értve – 5 évben a támogatás összege nem haladhatja meg az 5 millió forintot,
 • a támogatás teljes összege a lakás vételárának/építési költségének maximum 30 százaléka,
 • a lakás szobaszáma megfelel a méltányolható lakásigénynek. 

A rendelet azt is kiköti, hogy a támogatás csak akkor tekinthető adómentesnek, ha a munkáltató a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig rendelkezik az szja tv-ben meghatározott igazolásokkal, mint például a támogatás folyósításáról szóló bizonylat.

Ennek hiányában a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összege a munkavállaló – munkaviszonyból származó – jövedelmének minősül és sajnos az adót az emelt összeg után kell megfizetni.

A régen várt rendelet a fentiekben leírt törvényi előírásokat egészíti ki az alábbiakkal: 

 1. A támogatás folyósításához nem szükséges elkülönített számlát nyitni. A munkáltató a támogatást utalhatja a munkavállaló fizetési vagy hitelszámlájára, vagy a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára is. Ehhez a munkavállalónak nyilatkoznia kell a megjelölt számlaszámáról. 
 2. A támogatás adómentességének feltételeit a munkáltatónak kell vizsgálnia, de a rendelet lehetőséget biztosít arra is, hogy ezt helyette a bank tegye meg.
 3. A munkavállalónak – bármekkora arányban – tulajdonosnak, vagy haszonélvezőnek kell lennie a támogatással érintett lakásban. Elfogadható az is, ha a tulajdonjogot a támogatás felhasználásával, zártvégű lízing keretében szerezzük meg.
 4. A lakáscélú hiteltörlesztéshez igényelt támogatás esetén a támogatás folyósítása évét követő év április 15-éig a munkáltatónak be kell nyújtanunk a hitelszerződést, továbbá a törlesztést igazoló okiratokat, számlakivonatokat is!

Ezen kívül, amennyiben egy olyan kölcsön törlesztéséhez használjuk fel a támogatást, amely egy korábbi lakáscélú kölcsön kiváltására szolgált, a korábbi (azaz az eredetileg lakáscélú) kölcsönszerződést is be kell nyújtanunk!

Ha most tervezel lakást venni és hitelre van szükséged, akkor Te is jogosult vagy erre a támogatásra. Nézd meg kalkulátorunk segítségével hogyan alakul a törlesztőrészleted.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A rendelet egyértelműen meghatározza a támogatás összege és a vételár/teljes építési költség, valamint a korszerűsítésre fordított költség arányára vonatkozó feltételnek való megfelelés vizsgálati szempontjait is.

 • lakás tulajdonjogának megszerzését alátámasztó érvényes adásvételi szerződés;
 • építés, bővítés, korszerűsítés esetén költségvetés;
 • költségvetés hiányában elfogadható az előbbi célokra felvett kölcsön szerződése is, amennyiben tartalmazza a lakáscélú felhasználás költségeire vonatkozó adatokat.

Végezetül két idézet a rendeletből, melyek talán segítségünkre lehetnek, de mindenképpen továbbgondolásra érdemesek.

„Az adómentesség feltételeinek vizsgálata során nem kell vizsgálni azt a körülményt, hogy ugyanazon lakáshoz kapcsolódóan a magánszemélyen kívül más személy – különösen a magánszemély hozzátartozója – részesül-e, vagy részesült-e támogatásban.”

„A munkáltató választása szerint e rendelet rendelkezései a 2014. január 1-jén vagy azt követően nyújtott támogatásokra is alkalmazhatók.”

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

6 Hozzászólás

 • cso61pike 2014-04-07 14:51:23 - Válasz

  Arról soha, sehol sem olvashattunk, hogy a közszféra dolgozói NEM kaphatnak a cafetéria keretében nyújtható munkáltatói lakáshitel támogatást, mivel számukra kormányrendelet írja elő, hogy mit tartalmazhatnak ezek az elemek. Márpedig nincs közöttük a lakáshitel támogatás. Jelen cikkben is hiába kerestem erről információt, egy szó sem hangzik el róla. Szeretnék érdeklődni, hogy Önök is így tudják-e, hogy a közszféra dolgozóit nem illeti meg ez a lehetőség, nekem a munkáltatómnál ezt a felvilágosítást adták. Válaszukat tisztelettel köszönöm: Juli

 • bankmonitor.hu 2014-05-07 13:24:43 - Válasz

  @cso61pike: A szabályozás valóban nem egyértelmű, így a NAV-tól kértünk egy állásfoglalást ez ügyben. Amennyiben újabb információ jut tudomásunkra az oldalunkon olvasható lesz.

 • bankmonitor.hu 2014-05-26 15:06:51 - Válasz

  @cso61pike: A munkáltató által adómentesen adható lakáscélú támogatással kapcsolatban megjelent újabb írásunk, melyből fontos információk derülnek ki a közszférában dolgozók számára. A cikket az alábbi linken érheti el: link to bankmonitor.hu

 • turoczia 2015-01-21 15:11:33 - Válasz

  Egy már eladott lakás vásárlására lett felvéve a hitel, a jelzálog azóta egy újonnan épített házra lett ráterhelve, Ilyen esetben adható-e lakáscélú támogatás? A hitelszerződés változatlan feltételekkel tovább él természetesen.

 • bankmonitor.hu 2015-02-25 10:02:26 - Válasz

  @turoczia: Igen, adható. Ilyen esetben utólagosan vizsgálják a jogosultsági feltételeket egy olyan időpontra, amikor a hitelcél szerinti ingatlan még a tulajdonában volt.

 • Onodisz 2018-01-27 14:10:38 - Válasz

  Adóstárs vagyok a hitelnél, de teljes egészében én fizetem a törlesztő részletet, a lakás is csak az én tulajdonom. Így is jogosult vagyok a támogatásra?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Ingatlanvállalkozó lettem

  Három éve kezdődött minden. Már nagyon untam, hogy a bankárom mindenáron arra akart rávenni, hogy tartsak sok részvényt meg vállalati kötvényt a portfóliómban. Persze ma...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.