Betöltés

Munkáltatói támogatás hiteltörlesztéshez! Itt vannak a részletek!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-06

Sonka, tojás, adómentes támogatás került az asztalunkra Húsvét előtt. Végre megjelent az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló rendelet. Havonta akár 83 ezer forinttal is segítheti munkaadód a lakáshiteled visszafizetését. Nem vitás, hogy mind a dolgozó, mind a munkáltató számára előnyös megoldás a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása.

Ez év első napja nagy könnyebbséget jelentő adóváltozást hozott életünkbe. A munkáltatók 2014. január 1-jétől adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélját, lakáshitel törlesztését.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a munkáltató adómentesen nyújthat a dolgozóinak lakáscélú támogatást, amelynek összege 5 év alatt legfeljebb 5 millió forint, de maximum a lakás vételárának, építési/korszerűsítési költségének 30 százaléka lehet. Ez havonta 83 ezer forintot is jelenthet! Arról is beszámoltunk, hogy ki, mikor, mire kaphat ilyen támogatást és milyen jelentősége van a méltányolható lakásigénynek.

Ez a fajta munkáltatói támogatás – lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez – már évek óta létezik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) módosításának köszönhetően azonban ennek a támogatásnak a felhasználhatóságát idén januártól kiterjesztették. Így adómentesen nyújtható a támogatás a munkavállalónak hitelintézettől, munkáltatótól felvett lakáscélú hitel visszafizetéséhez/törlesztéséhez is.

Milyen hitelekhez adható a támogatás?

A támogatás lakáscélú hitelekre érvényesíthető és a rendelet az alábbiakat értelmezi ez alatt:

 • vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés céljára felvett kölcsön, függetlenül a szerződéskötés időpontjától. A felújítási hitel nem tartozik ide!
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amely ugyan nem jelzálog alapú, de amelyet a hitelszerződésből egyértelműen azonosíthatóan lakáscélú felhasználás céljából kötöttek (a fentieknek megfelelően),
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelyet az előzőekben említett kölcsön visszafizetése, törlesztése céljából kötöttek (ide értve a gyűjtőszámlahitelt is).

Az adómentesség adóévenként érvényesíthető a következő szabály figyelembevételével:

 • Az elmúlt – az aktuális adóévet is ide értve – 5 évben a támogatás összege nem haladhatja meg az 5 millió forintot,
 • a támogatás teljes összege a lakás vételárának/építési költségének maximum 30 százaléka,
 • a lakás szobaszáma megfelel a méltányolható lakásigénynek.

A rendelet azt is kiköti, hogy a támogatás csak akkor tekinthető adómentesnek, ha a munkáltató a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig rendelkezik az szja tv-ben meghatározott igazolásokkal, mint például a támogatás folyósításáról szóló bizonylat.

Ennek hiányában a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összege a munkavállaló – munkaviszonyból származó – jövedelmének minősül és sajnos az adót az emelt összeg után kell megfizetni.

A régen várt rendelet a fentiekben leírt törvényi előírásokat egészíti ki az alábbiakkal:

 1. A támogatás folyósításához nem szükséges elkülönített számlát nyitni. A munkáltató a támogatást utalhatja a munkavállaló fizetési vagy hitelszámlájára, vagy a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára is. Ehhez a munkavállalónak nyilatkoznia kell a megjelölt számlaszámáról.
 2. A támogatás adómentességének feltételeit a munkáltatónak kell vizsgálnia, de a rendelet lehetőséget biztosít arra is, hogy ezt helyette a bank tegye meg.
 3. A munkavállalónak – bármekkora arányban – tulajdonosnak, vagy haszonélvezőnek kell lennie a támogatással érintett lakásban. Elfogadható az is, ha a tulajdonjogot a támogatás felhasználásával, zártvégű lízing keretében szerezzük meg.
 4. A lakáscélú hiteltörlesztéshez igényelt támogatás esetén a támogatás folyósítása évét követő év április 15-éig a munkáltatónak be kell nyújtanunk a hitelszerződést, továbbá a törlesztést igazoló okiratokat, számlakivonatokat is!

Ezen kívül, amennyiben egy olyan kölcsön törlesztéséhez használjuk fel a támogatást, amely egy korábbi lakáscélú kölcsön kiváltására szolgált, a korábbi (azaz az eredetileg lakáscélú) kölcsönszerződést is be kell nyújtanunk!

Ha most tervezel lakást venni és hitelre van szükséged, akkor Te is jogosult vagy erre a támogatásra. Nézd meg kalkulátorunk segítségével hogyan alakul a törlesztőrészleted.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A rendelet egyértelműen meghatározza a támogatás összege és a vételár/teljes építési költség, valamint a korszerűsítésre fordított költség arányára vonatkozó feltételnek való megfelelés vizsgálati szempontjait is.

 • lakás tulajdonjogának megszerzését alátámasztó érvényes adásvételi szerződés;
 • építés, bővítés, korszerűsítés esetén költségvetés;
 • költségvetés hiányában elfogadható az előbbi célokra felvett kölcsön szerződése is, amennyiben tartalmazza a lakáscélú felhasználás költségeire vonatkozó adatokat.

Végezetül két idézet a rendeletből, melyek talán segítségünkre lehetnek, de mindenképpen továbbgondolásra érdemesek.

„Az adómentesség feltételeinek vizsgálata során nem kell vizsgálni azt a körülményt, hogy ugyanazon lakáshoz kapcsolódóan a magánszemélyen kívül más személy – különösen a magánszemély hozzátartozója – részesül-e, vagy részesült-e támogatásban.”

„A munkáltató választása szerint e rendelet rendelkezései a 2014. január 1-jén vagy azt követően nyújtott támogatásokra is alkalmazhatók.”

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. cso61pike

  Arról soha, sehol sem olvashattunk, hogy a közszféra dolgozói NEM kaphatnak a cafetéria keretében nyújtható munkáltatói lakáshitel támogatást, mivel számukra kormányrendelet írja elő, hogy mit tartalmazhatnak ezek az elemek. Márpedig nincs közöttük a lakáshitel támogatás. Jelen cikkben is hiába kerestem erről információt, egy szó sem hangzik el róla. Szeretnék érdeklődni, hogy Önök is így tudják-e, hogy a közszféra dolgozóit nem illeti meg ez a lehetőség, nekem a munkáltatómnál ezt a felvilágosítást adták. Válaszukat tisztelettel köszönöm: Juli

 2. bankmonitor.hu

  @cso61pike: A szabályozás valóban nem egyértelmű, így a NAV-tól kértünk egy állásfoglalást ez ügyben. Amennyiben újabb információ jut tudomásunkra az oldalunkon olvasható lesz.

 3. bankmonitor.hu

  @cso61pike: A munkáltató által adómentesen adható lakáscélú támogatással kapcsolatban megjelent újabb írásunk, melyből fontos információk derülnek ki a közszférában dolgozók számára. A cikket az alábbi linken érheti el: link to bankmonitor.hu

 4. turoczia

  Egy már eladott lakás vásárlására lett felvéve a hitel, a jelzálog azóta egy újonnan épített házra lett ráterhelve, Ilyen esetben adható-e lakáscélú támogatás? A hitelszerződés változatlan feltételekkel tovább él természetesen.

 5. bankmonitor.hu

  @turoczia: Igen, adható. Ilyen esetben utólagosan vizsgálják a jogosultsági feltételeket egy olyan időpontra, amikor a hitelcél szerinti ingatlan még a tulajdonában volt.

 6. Onodisz

  Adóstárs vagyok a hitelnél, de teljes egészében én fizetem a törlesztő részletet, a lakás is csak az én tulajdonom. Így is jogosult vagyok a támogatásra?

 7. könyves

  A férjem kapott munkahelyi kölcsönt, annak idején, amikor felvettük a hitelt lakásvásárlásra. Mivel el szeretnék tőle válni, a kérdésem az, hogy át tudom vállalni helyette annak törlesztését, úgy, hogy nekem más a munkáltatóm?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Könyves!
   A munkáltatói kölcsönt a munkaviszonyra tekintettel nyújtják, jellemzően a piacinál kedvezőbb feltételekkel. Álláspontunk szerint ilyen esetben nem lehetséges az adósok személyét megváltoztatni, de erre vonatkozóan kérjen a férj tájékoztatást a munkáltatójától. Ha esetleg egyedi elbírálás alapján mégis engedélyt adnának erre, akkor előfordulhat, hogy a hitel kondíciója változni fog (mivel nem a dolgozó az adós, nem jár az esetlegesen kedvezményes kamat sem).

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.