Betöltés

Így kaphatsz hiteltörlesztési támogatást adómentesen a cégedtől

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-10

Az év elején adtunk hírt róla, hogy 2014-től a munkáltató adómentes támogatást nyújthat az alkalmazottjának lakáshitel törlesztésére. A hír belobbantotta sokak fantáziáját: „Lehetséges, hogy az eddigi 200 ezer Ft-os béremből ezután 150 ezer Ft-ot kapok bérként és 75 ezer Ft-ot hiteltörlesztési támogatásként, mivel ez így olcsóbb a cégnek is?” Utána jártunk és megmutatjuk, mi az a forma, ami működőképes, és mi az, ami még ötletnek is rossz.

Az elméleti megközelítés

Kicsit távolabbról kell kezdenünk, hogy érthető legyen. A nettó bérünkön felül jelentős terhet fizet ki a munkáltató. Nézzünk egy példát: ha 200 ezer Ft a nettó fizetésünk, akkor az a munkáltatónak adókkal járulékokkal együtt 400 ezer Ft összköltséget jelent. Minden egyes forint nettó bér plusz egy forint költséget jelent a cégnek. Jogos hát a kérdés: ha van olyan kifizetési forma, ami adó és járulékmentes, akkor azzal mind a cég, mind a dolgozó jobban járhat? Amennyiben a korábbi 200 ezer Ft nettó jövedelmet átalakítjuk úgy, hogy 150 ezer Ft-ot kapunk nettó bérként és 75 ezer Ft-ot lakáshitel törlesztési támogatásként, akkor a teljes cégköltség 350 ezer Ft lesz. Azaz a dolgozó 25 ezer Ft-tal többet kapott és a cég még így is megtakarított 50 ezer Ft-ot. Győzelem! Vagy mégsem???

És a gyakorlat?

Érthető, hogy mindenki arra kíváncsi, mindezt hogyan lehet a gyakorlatba átültetni. Ahhoz, hogy erre választ adjunk, be kell mutatni, melyik megoldás miért nem működik. (Türelmetlenebbek görgessenek lejjebb, a működő megoldásokhoz.)

A nem működő megoldások

1. A bér átalakítása

Amit a fenti példában leírtunk, azaz a bér lecsökkentése és ugyanaz az összeg (vagy valamivel több) kifizetése támogatásként sajnos nem működik.

Miért? Mert ez esetben a NAV (leánykori nevén: APEH) bérjellegű juttatásnak minősítené a támogatást, s így az összes adó-, és járulékterhet (egy csinos kis büntetéssel párosulva) kivetné a cégre. Ami bér volt korábban, az nem lehet lakáshitel törlesztési támogatás a jövőben!

2. Prémium átalakítása

Igen egyszerű megoldásnak tűnhet elsőre, hogy ha van pár százezer forintos prémiumunk évente, akkor azt alakítsuk át (ugyancsak a „cég és én is jobban járok vele” elv alapján) hiteltörlesztési támogatássá. Amennyiben a prémium fizetése a munkaszerződésünk által meghatározott, akkor ez az előző pontban bemutatott okok miatt nem járható út.

A működő megoldások

1. Lakáshitel törlesztési támogatás a cafetéria részeként

A legtöbb cégnél a dolgozók béren kívüli juttatásokat is kapnak (pl. utazási támogatás a munkába járáshoz, étkezésre, szabadság eltöltésére felhasználható utalvány, nyugdíj előtakarékosságot támogató elemek stb…), melyet összefoglalóan cafetériának hívnak. Jellemzően a munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozók különböző lehetőségek közül válasszanak. A cafetéria formájában nyújtott kifizetés nem adómentes, de lényegesen kedvezőbb költségterhelést jelent, mint a bér formájában kifizetett összegek. Így a lakáshitel támogatás beemelése a cafetéria részeként ugyanúgy előnyös lehet mind a dolgozó, mind a vállalat számára.

Mire kell figyelni, hogy a cafetériában adott támogatást a NAV ne kifogásolja:

 • Mindenki számára elérhető kell, hogy legyen választható elemként. Az egyes dolgozókat nem lehet külön preferálni, azonos bérkategóriához, azonos lakáshitel törlesztési támogatást kell a választás lehetőségeként felkínálni
 • Fontos: a lakáshitel törlesztési támogatást a munkáltató közvetlenül a banknak kell, hogy utalja! Ha ez nem így történik, akkor rárakódik az adóteher!
 • A cafetéria keret bruttó módon is meghatározható: azaz megoldható, hogy a dolgozók béren kívüli juttatási kerete nagyobb legyen, ha lakáshitel törlesztési támogatást (adómentes tétel) választanak, mint ha egyéb kiegészítő juttatásokat választanának

2. Egy összegű jutalomként történő kifizetés

Az érvényes szabályozás alapján cégünk bármikor dönthet úgy, hogy indoklás nélkül egyösszegű, nem rendszeres jutalmat fizet számunkra. (Ha van prémium előírás a szerződésünkben, akkor ez csak azon felül tud megvalósulni, a prémiumot helyettesítve nem). A jutalom kifizetése ugyanolyan terhekkel járna, mint a prémiumé, de lehetőség van rá, hogy adómentesen kifizethető lakáshitel törlesztési támogatássá minősítse át a munkáltató. Ebben az esetben is közvetlenül a banknak kell utalni a támogatás összegét.

Megtakarítás egy jobb hitellel

Amellett, hogy az új adómentes támogatással havi hiteltörlesztési terheink némileg könnyebbé válhatnak munkáltatónk közreműködése esetén, fontos tudni, hogy a bankok hitelkínálata is jelentősen átalakult. Az erőteljes kamatcsökkentés hatott a hitelekre is, így akár lényegesen olcsóbb hitellel lecserélhetjük meglévő hitelünket. 15 év hátralévő futamidő mellett, ha 2%-ot tudunk faragni a hitelünk kamatából, akkor az 15% körüli törlesztő részlet csökkenést eredményezhet. Nem elhanyagolható előny… Itt nézhettek utána:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Figyelmeztetés

Mi magunk nem vagyunk adószakértők és ezért jelen összeállítás megírása előtt több szakértővel folytattunk egyeztetést. A fent leírtak a beszélgetések során kialakult álláspontot tükrözik. Írásunk semmi esetre sem tekinthető a kérdést illetően teljes körűnek. A lakáshitel törlesztési támogatás gyakorlatba történő átültetéshez munkáltatók számára elengedhetetlennek látjuk, hogy saját maguk is adószakértői konzultációt folytassanak.

A fentiekben bemutatott számpélda egyszerűsítéseket tartalmaz, nem veszi figyelembe a családi adókedvezményt és számos olyan potenciális tételt, amely az adott bér járulék és adóterhelését megváltoztathatja.

Az év elejétől rendelkezésre álló hiteltörlesztési támogatást egy jó lehetőségnek tartjuk, sokak számára anyagi előrelépést jelenthet a mindennapokban, az alkalmazását azonban maximális körültekintés mellett szükséges kialakítani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.