Betöltés
loading

Nagy könnyítést kaptak az állásukat elveszítők, de azért nem kell azonnal csok-ért vagy Babaváróért rohanniuk

Két fontos könnyítés is segíti azokat, akik a veszélyhelyzet alatt munkanélkülivé váltak, esetleg a munkáltatójuk ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldte őket, és szeretnének csok-ot, falusi csok-ot vagy Babaváró hitelt igényelni. Azonban van egy fontos dolog a banki bírálattal kapcsolatban, amit mindenképp érdemes tisztázni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Kezdjük a jó hírekkel, pontosabban a könnyítésekkel. Az első fontos rendelkezés, hogy a veszélyhelyzet alatt fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók tb-jogviszonya folyamatos marad. Azért kellett ezt kormányrendeletben szabályozni, mert egyébként a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 8. §-a alapján a fizetés nélküli szabadság alatt megszűnne a tb-jogviszony.

Hogy miért olyan fontos ez? Azért, mert a csok, a falusi csok és a Babaváró igénylésének egyaránt feltétele a meghatározott idejű folyamatos tb-jogviszony megléte. Ahogy a táblázatunkból is látszik, csok esetében 180 nap – 10 millió forintos csok-nál 2 év –, a Falusi csok esetében 1 év, míg a Babaváró hitelnél 3 év folyamatos jogviszony az elvárás.

A másik fontos kedvezmény a munkájukat a veszélyhelyzet alatt, vagy az azt követő 30 napban elveszítők esetében az, hogy a kormányrendelet szerint akkor is folyamatos marad a tb-jogviszonyuk, ha 30 napon túl nem találnak munkát. Feltétel azonban, hogy a veszélyhelyzetet követően legfeljebb 90 napon belül ismét rendelkezzen tb-jogviszonnyal.

Persze ez nem jelenti azt, hogy munkába állást követően valaki azonnal igényelhet csok-hitelt vagy Babaváró hitelt, hiszen a hitelek esetében a bankok elvárják a legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt, így legalább ennyit várnia kell majd az igénylőnek.

Hogy mit jelent ez pontosan? Ha valaki például április elején elveszítette a munkáját, majd augusztus 1-jén ismét munkába áll, akkor novembertől lesz meg a szükséges 3 hónap folyamatos munkaviszonya.

Amennyiben augusztus 15-én talál csak munkát, akkor viszont – mivel a teljes hónapokat veszik figyelembe a bankok – december elejétől igényelhető csak csok-hitel, vagy Babaváró. A legalább három hónapos folyamatos munkaviszony elvárása ugyanis független a tb-jogviszonnyal kapcsolatos feltételtől.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a visszaesésnek

  Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.