Nagy tervvel állt elő a kormány, milliók bére emelkedhet

 • 2016.11.16.
 • szerző: bankmonitor.hu

A kormány javaslatának megfelelően jövőre a minimálbért és garantált bérminimumot keresők bére jelentősen, 15 illetve 25 százalékkal emelkedhet. Ráadásul a sztorinak nincs itt vége, az emelés még 2018-ban is folytatódhat. Ugyan a béremelés forintosítva nem drasztikus, de érdemes odafigyelnünk, hogy ha zsebünkben marad valamennyi pénz, azt ésszerűen használjuk fel. Célszerű lehet valamilyen megtakarításba belefogni, hiszen nem szükséges óriási összegekkel rendelkeznünk, lényeg a fokozatosság és a hosszú távú gondolkozás.

Javul a minimálbéresek helyzete

Az elmúlt években egyre pozitívabb jeleket lehet látni a keresetek alakulásában, évről-évre növekedő béreket tapasztalhattunk a verseny- és közszférában egyaránt. A kép azonban vegyes érzelmekkel tölti el az embert: a bérnövekedésben egyaránt benne van az állam által lebonyolított bérfejlesztések (egészségügy, pedagógusok), és a 0 százalék körüli infláció hatása, ugyanakkor egyre jobban érződik az egyes iparágakra jellemző munkaerőhiány is.

A legfrissebb adatok alapján a bruttó átlagbér 258 ezer forintot tesz ki (a nettó 171 ezer) , aminek értékben persze rendkívül nagy a szórása, ráadásul a minimálbérből élők aránya is rendkívül magas. Szerencsére a minimálbér és garantált bérminimum is emelkedett az elmúlt években, de a növekedés nem áll meg itt, hiszen a kormány tervei a növelés irányába hatnak.

Az utóbbi napok egyik legnagyobb hatású híre valószínűleg a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének belengetése volt a kormány részéről. A javaslat értelmében a bruttó minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőhet jövőre. Azonban még 2018-ban sincs megállás, a minimálbér még 8 százalékkal, a bérminimum pedig további 12 százalékkal emelkedhet a 2017-es értékéhez képest.

A tervek megvalósulása esetén mindez ez azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér jövőre 127 ezer, a garantált bérminimum bruttója pedig 161 ezer forint lesz. 2018-ra a minimálbér 138 ezer forintra nő, míg a garantál bérminimum már 180 ezret fog kóstálni. Persze kevésbé a fizetésünk bruttója érdekel minket, hanem, hogy ténylegesen mennyit is kapunk kézhez. A számításhoz természetesen csak a jelenlegi adó- és járulékszintekből tudunk kiindulni, ami alapján a minimálbéresek 85 ezres nettóval számolhatnak jövőre, 2018-ra pedig 90 ezer forintra növekszik a bérük, viszont ez még mindig csak a létminimum (KSH szerint 87 ezer forint) meghaladásához elegendő. A garantált bérminimumosok ezzel szemben 105 ezres illetve 118 ezres fizetéssel számolhatnak az elkövetkező két évben.

A minimálbéresek így a jelenlegihez képest jövőre durván 11 ezer forinttal több fizetésre számíthatnak, 2018-ban pedig 17 ezer forinttal vihetnek többet haza a maihoz képest. A garantált bérminimumot keresőknél a nagyobb mértékű emelés miatt nagyobb lehet a zsebükben maradó összeg is. Ők jövőre 21 ezerrel kereshetnek többet, míg 2018-ban már 33 ezer forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a jelenlegihez viszonyítva.

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Többlet forintokból takarékoskodj

A béremelés így várhatóan valamivel több pénzt hagy majd az emberek zsebében, amit érdemes lehet valamilyen pénzügyi célunk megvalósítása érdekében félretenni, vagy akár a szűkösebb élethelyzetekre tartogatni. Nem is kell óriási összegekben gondolkodni, egy korábbi cikkünkben már azt is összefoglaltuk, hogy havi pár ezer forint is nagyon sokat jelent, ha hosszú időn keresztül tudunk takarékoskodni. Mindenesetre azt is belátjuk, hogy egyáltalán nem könnyű a minimálbérből gazdálkodni, amin még a béremelés sem változtat gyökeresen. Viszont azt is hangsúlyozzuk, hogy kellő türelemmel, tudatossággal és elhatározással akár szemmel látható summa is összegyűjthető.

Így ha már pár ezer többlet forint fölött rendelkezünk érdemes körülnézni, hogy céljainktól függően miben éri meg leginkább takarékoskodnunk. Azt érdemes észben tartanunk, hogy adott kategórián belül az olcsóbb megtakarítást válasszuk, hiszen a költségek a hozamunk nagy részét elvihetik. Néhány tippet is felsorolunk arra, hogyan lehetünk képesek a lehető legnagyobb megtakarítást felhalmozni:

 • A bankbetét/megtakarítási számla alkalmas lehet arra, hogy a havi kis pénzösszegekből idővel egészen nagy megtakarítást is össze lehessen gyűjteni. Mindenesetre nagy hátrány, hogy jelenleg nagyon alacsonyan állnak a kamatok, így nagy haszonra ne számítsunk.
 • Állampapírt még a havi néhány ezer forintos megtakarításunkból is érdemes lehet venni, hiszen alacsony kockázat mellett képessé válunk a banki kamatoknál kedvezőbb feltételek mellett megforgatni a pénzünk. Ráadásul a költségeket is megúszhatjuk, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát, ugyanis itt a számlanyitásért és a számlavezetésért sem kell fizetnünk.
 • Annak, aki bármilyen lakáscélban gondolkodik (például felújítás, lakásvásárlás), annak a lakástakarékot bűn lenne kihagyni. Bátran állíthatjuk, hogy a legkedvezőbb megoldás jelenleg a piacon, mivel a nyomott betéti kamatokhoz képest kiemelkedő kamatot biztosít, a befizetéseink utáni 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Így kis összegekkel, akár már pár ezer forinttal is érdemes nekiállni, hiszen az állami támogatás ebben az esetben is kiaknázható.
 • Az ún. rendszeres megtakarítási programokkal viszonylag alacsony költségek mellett is hozzáférhetőek a befektetési alapok. Itt arra nyílik lehetőség, hogy havonta a pénzünk egy befektetési alapba utaljuk, ami hozamot termel számunkra. Itt már ráadásul bőven tudunk válogatni is, ugyanis minden alap más és más befektetéssel és persze kockázattal is rendelkezik. Külön öröm, hogy ma már több szolgáltatónál is nyithatunk online számlát, ahol gyakorlatilag ingyenesen fektethetünk be, így ezt is érdemes lehet megfontolni.
 • Nem mehetünk el szó nélkül a nyugdíjcélú megtakarítások mellett sem. Mivel kifejezetten hosszú célú megtakarításról van szó, mielőtt nyugdíjra tennénk félre, a rövid távú céljainkra érdemes gyűjteni. Itt is működik a mágia, viszonylag kis összegekkel tudunk szemmel látható nyugdíj kiegészítést felhalmozni, ráadásul a befizetéseink után 20 százalékos állami támogatás is jár.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 • Ásvány Attila 2016-11-16 19:03:40 - Válasz

  2017-ben nettó minimálbér 85 000 forint , az utobbi napok egyik legnagyobb hatásu hire !! –a bankmonitor vezetői szerint !! Gratulálok Fidesz ! A hála táviratokat és a kézcsókokat ne nagyon várjátok ! Miért is legnagyobb hatásu ez a hir ?? Aki tudja az irjon , várom !! Ebből a –felemelt bérből , mindenki rohanjon NyESz számlát nyitni és tessék gondoskodni a nyugdijas évekről ! Világos ?? Havi 25 000 -et tessék félretenni !Ki a hülye kettönk közül ?? 2018-ban eldönthetitek! AUSZTRIA bérek 2017 —– ápoló növér– 782 500, heggesztő- 511 000, lakatos-782 000, bolti előadó- 499 235, ezek hogy csinálják ?? és főként miért is ??

 • megfigyelt 2016-11-16 20:11:04 - Válasz

  Azt nem tudom pontosan ,hogy a 2011es egykulcsos adó bevezetése a foglalkoztatottak 55 vagy 60 % át érintette hátrányosan ,azt viszont igen ,hogy a 2010-es nettó minimál bér 63,68 % a volt a vállalkozó összes költségének,2016 ra a nettó 22,5 % ot nőtt ,míg az államnak fizetett SARC 100 % ot.Közeledik a választás meg nőtt a PORHINTÉS.
  Az 1 %os adócsökkentés 45 fő minimálbéresnek nem jelentett annyi nettó növekedést mint az MNB elnökhelyettes asszonyának egyedűl.. Remek a szervezése a kormánynak, joggal bíznak abban,hogy a lakosság teljesen tájékozatlan.

 • Borbély Ilona 2016-11-16 20:44:04 - Válasz

  … és néhány év múlva mindenkinek minimálbére lesz. Köszönjük!

 • Sebők Zoltán 2016-11-16 21:29:10 - Válasz

  A minimálbért még kell szüntetni és hejete bevezetni a minimál órabért ,ami nem lehetne kevesebb mint nettó 800 ,ft. Így megszűnne a munkaerőhiány.Miért is mert azaz 550-630 ft.os nettó órabér az annak jó aki kitalálta.

 • Ásvány Attila 2016-12-05 19:52:37 - Válasz

  Aki nem tud számolni, annak valóban nagy hir , hogy végre az Isten Áldott Fidesz emeli a minimálbéreket !! Hurrá! Igaz hogy az infláció. –élelmiszerek, lakhatás, üzemanyagok, ruházat, emelt járulékok, stb— 6.5 -8 % lesz , és ráadásul még csak igéri a Fidesz // Ebben nagyon nagyok //. ki nem tud igérni , ma ?? nem ?? // a 2016 brutto, 110 000-nak munkavállalói és munkaadói járulék levonása 68.800 forint összesen , és a millóknak ?? adott ÓRIÁSI EMELÉS 2017-ben 127 650 bruttónak, MUNKAVÁLLALÓI ÉS MUNKAADÓI járuléka –72769 forint lesz igy az adott kb 16 650 forint 12690 LESZ, igy az állam nyeresége 3960 forint . azaz 24 % a fizetésemelésből !!! A verseny szférában nyilván ez ez a nyereség 10000 forintot is jelenthet ! Az inflációt nézve ez az jelenti hogy még nekünk kell stabilizálni a fogyasztással, nem lesz semmilyen megtakaritás az emelésből !
  egy 72 éves repszerelő

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.