Betöltés

Minimálbérből milliomos

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-23

Sok olvasónk panaszkodik, hogy megtakarítana, de nincs miből. Ez részben érthető: a sok kiadás mellett nincs mit félretenni. De amennyiben mégis sikerül napi 250 forintot megspórolnod, akkor még a mostani kamatkörnyezet mellett is milliomos lehetsz. Megmutatjuk hogyan!

Minimálbéres ország

A munkavállalók közel negyede minimálbére van bejelentve, bár egy részük többet keres valójában, mint „papíron”. Ennek ellenére ma Magyarországon egy jelentős réteg minimálbérből gazdálkodik. Nem mondjuk, hogy ez könnyű, de bemutatjuk, hogy ilyen esetben sem értelmetlen a megtakarítás.

Mire elég napi 250 forint?

250 forintért nem sok mindent kap az ember. Ez havi szinten sem óriási összeg, kevesebb mint 7’500 Ft. Mégis ennyi pénz elég, hogy 2,25%-os hozam mellett is milliomossá válj. Igaz ehhez tíz éven keresztül kell félretenned.

megtakaritas20161023

Mielőtt azt gondolnád, hogy ennek így nincs is értelme, nézzünk a számok mögé. A kamatos kamat hatása hosszú távon érezteti igazán az erejét. Így hiába alacsony a kamatláb, a kamatok több, mint egy évnyi befizetést adnak hozzá 10 év alatt. Ha kicsit nagyobb összeget (majd 7’900 forintot) is félre tudsz tenni, akkor 5 év alatt fél millió forintod lehet. Ez pedig már elegendő összeg ahhoz, hogy fedezze a váratlan kiadásokat.

Mégis hogyan?

A megtakarítás nem (csak) jövedelemfüggő. Erős elhatározás kell ahhoz, hogy ne költsd el az egész jövedelmed. (Láttunk már bőven példát, hogy havi több százezer forintos jövedelmet is el lehet költeni az utolsó fillérig.) Pénzügyi hüvelykujjszabály, hogy a jövedelmed legalább 10%-át takarítsd meg. Ez úgy a legegyszerűbb elérned, hogy a kitűzött összeget már a hó elején elkülöníted, és ahhoz továbbiakban nem nyúlsz. Hiába ígérkezik borzasztó jónak egy buli, hiába tetszett meg egy ruha a kirakatban, a megtakarítás szent.

Mibe fektess?

Kis összegű megtakarításoknál a legfontosabb, hogy olcsó legyen. Mert bizony sokszor a költség elviszi a haszon egy jelentős részét. Ráadásul érdemes 3-12 havi költésednek megfelelő összeget bármikor hozzáférhető módon összegyűjtened (erre legalkalmasabb a lekötött betét illetve a rövid állampapír). És akkor a lista, amiben gyűjtögethetsz:

 • készpénz: amennyiben készpénzben kapod a fizetésed, vagy egyszerűen úgy tartod jobbnak, akkor tegyél félre készpénzben. De amennyiben már összegyűlt egy értelmezhető összeg, akkor érdemes a készpénzt másba forgatni.
 • bankszámla: ha aktívan használod a folyószámlád, akkor használhatod ugyanúgy, mint a készpénzt. Amennyiben a meglévő számlád mellé nyitsz egy másikat ingyenesen (pénzért nem éri meg), akkor ott is elkülönítheted a megtakarításra szánt összeget. De itt se felejtsd el rendszeresen hozammal rendelkező eszközbe átcsoportosítani (például állampapírt venni).
 • betét: korábban a megtakarítási betéteket ajánlottuk volna, de ma már semmilyen relevanciája nincs. Pár hónapnyi megtakarításodat kösd le lekötött betétben, majd a lejáratokat összevárva, folyamatosan egyesítsd a pár havi megtakarításokat egy nagyobb lekötésbe.
 • állampapír: ennek a műveletnek már lehetnek költségei, mert értékpapírszámlával kell hozzá rendelkezned. De például a Magyar Államkincstárnál ingyenes a számla nyitása (és annak vezetése). Ebben az esetben akár a készpénzben összegyűlt megtakarításaidat már rövid távon is relatíve magas (2,25%-os) kamattal tudod elhelyezni.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
 • lakástakarék: amikor határozottan az otthonod felújítása a cél (kazáncsere, ablakcsere, vagy akár csak egy festés), akkor a fent említetteken kívül a legjobb lehetőség. Több, mint tíz százalékos biztos hozammal rendelkezik. Cserébe viszont tényleg csak lakáscélra használható.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
 • egyéb lehetőségek: nem szóltunk többek között a befektetési alapokba fektető rendszeres megtakarítási programokról, illetve a nyugdíjra való felkészülés jegyében például az önkéntes nyugdíjpénztárról. Tudatosan. Először ugyanis azt kell elérni, hogy képződjön megtakarítás. A hosszú távú öngondoskodás, illetve a drágább lehetőségek csak ezek után jöhetnek szóba.

17 Hozzászólás

 1. Hoffmann József Jánosné

  Teljesen egyetértek. Az embereknek viszont szükségük van arra, hogy ezt ég olyan ember mondja meg nekik, akiben bíznak!

 2. prognosys

  A legtöbb háztartásnak ehhez odáig el kéne jutnia, hogy legyen házi könyvelése, hogy átlátható módon nyomon tudja követni kiadásait. A jól működő házikönyvelést korrekt szabályok alapján kell végezni, ami lehetőséget ad a fölösleges költségek lefaragására és az így felszabadult összegek megtakarítására.

  Szóval, aki megtakarítani akar, annak a házikönyvelés elengedthetetlen ahhoz, hogy ne follyon ki a keze közül a pénz.

  Nem kell fêlni tőle: egy idő után napi rutinná válik. Aki most kezdené, annak érdemes felmérnie vagyoni helyzetét, vagyis összeírni, hogy mije van és innentől nem csak úgy elmenni vásárolgatni, hanem a vásárlásokat, megtakarításokat és a rezsiköltségeket meg kelk tervezni.

 3. germicid

  Hülyeség.

 4. poll flower

  A minimálbérből havi 250 ft-t nenéz megtakarítani.

 5. emzéperiksz

  Nesze semmi, fogd meg jól.
  Ezért a hülyeségért valaki pénzt is kapott?

 6. Naki

  Ez igy leírva nagyon szép és jó , de az ország nagy részének hónap végére egy fillérje sincs , igy kicsi a valószínűsége , hogy bár kenyeret már nem tud venni , de csücsülni fog a 7500Ft-on. Az ilyen hasonlóan ostoba cikkekben szokott lenni , hogy tulajdonképpen Magyarországon milliomosok élnek , hiszen a statisztika szerint rengeteg megtakarítása van az országnak…igen 1000 emberből max 2 nek. a többi meg éhezik.
  De mivel ez a 2 milliókat tesz félre , szépen mutat a statisztika. A többi meg le van sz*va.
  Jobban teljesít Magyarország…mi?????

 7. Icsrak

  T. Szerző!
  Meg kellet volna tanulni számolni kb. a 4. osztályban.
  Ha a hivatalos létminimum kb. 87000Ft, de egyesek szerint meg lehet élni 47000-ből, akkor sem stimmel az egész. Ennek átlaga 67000Ft/hó, ha ebből valami csoda folytán havonta félre tud valaki/valakik tenni több mint 10%-ot, az-az fogy, nem tíz év alatt gyűjt milliókat, hanem tíz hónap alatt elfogy!!!! Megszűnik létezni!

  Üdv a fantazmagória világában: Icsrak

 8. blueeye

  Öcsém, éljél minimálbérből, és mutasd meg, azt kívánom! (ezt a baromságot!)

 9. dani

  Már hogyne megspórolni napi 250 Ft-ot?
  Le kell rakni a cigit és kész. Sokszor látom, hogy kenyér és tej mellé egyből ott a cigi, de másra nem futja.

 10. mzdoktor

  De sok okos ember van itt!
  Aki nem tud bármekkora összegből megtakarítani, az nem is akar igazán. Rendszeresen találkozom olyan emberekkel, akik saját bevallásuk szerint nem tudnak megtakarítani, mindig minden pénzük elfogy a következő bevételig. Közben szívja a cigit, minden hó 30.-án is. A másik nem dohányzik, de ugyanígy nincs pénze. Viszont ő nem használ csak 4 rétegű WC papírt. Mert megérdemli. Dolgozik ő annyit, hát ezt a keveset ne engedné meg magának? Na így nem lehet félretenni!
  Volt időszak amikor a minimálbérnél kevesebből kellett megélnem. És megéltem. Sőt minden hónapban legalább 20 ezer forintot tettem félre. Ez akkor a bevételem harmada volt! Magyarán 40 ezerből ettem, biztosítottam a lakhatásomat utaztam és ajándékoztam meg pl. a keresztlányom a születésnapján. Ja, hogy 7 forintos tescos zsemlét ettem egész héten a 180 ft-os tescos májkrémmel? Érdekelt ez valakit? Nem! Lazább napokon megengedtem magamnak egy akciós kakaós csigát ha nem volt több 49 forintnál. De spóroltam és gyűjtöttem a jövőmre. Szarrágó vagyok? Lehet, de nincsenek anyagi gondjaim és inkább irigyelni szoktak, mint sajnálni. Nekem ez így megfelel. Nem kell kölcsönkérnem és fizetés előleget se kértem még a munkahelyemről. Sőt én adok kölcsön, ha kell. Mindezt úgy, hogy nem extra jövedelemből élek. Tehát aki nem tud félretenni az csak magában keresse a hibát, mert benne van.

 11. Sándor

  azt jól tudom é, ha felemeli a seggét, és sírás, rívás és közmunka helyett, az EU jóságának köszönhetően,
  mindenki ott dolgozik, és annyi fizetésért dolgozik,
  akár az Eu-ban is,
  meg Magyarországon is, amennyiért ő maga
  a munkaszerződésében megállapodik,
  a munkáltatójával, tudása, szakértelme, képessége alapján?

 12. Fish Katalin

  Van, aki olyan jó barátokkal rendelkezik, hogy a havi képviselői juttatásait rendszeresen kiegészítik, hogy luxuslakást béreljen, és családostól el tudjanak menni luxusüdülésre! Sőt, még mindezekből meg is tud takarítani annyi pénzt, hogy vásároljon belőle ezer db. sípot, véleménynyilvánításra! Hát ezek a “leninfiúk” ilyen hülyének néznek bennünket! Persze a tömegbe csak a nagyon hülyék mertek bemenni a síppal, mert zászlórúddal, esernyőnyéllel, ököllel csapták ki a pofájukból, ami meg már a másfajta véleménynyilvánítás volt. A gyáva férgek, ezért, csak a tér túlsó feléről, meg a mellékutcákból merték fújni. Igen satnya hatásossággal! De azért jó balhé volt számukra! Ne is legyen nekik ennél jobb soha!

 13. Bodrogi Gyula

  Aki elhiszi a fenti ajánlásokat, az hagyja, hogy becsapdázzák a pénzét.
  A tényleges infláció nagyobb, mint ami hivatalos közleményekben van.
  Magyarországnak nincsenek nyersanyag forrásai, ezért a gazdasága versenyképtelen.
  Az EU támogatása nélkül összeomlana.
  A kamat jellegű magas hozamok csak az ELIT számára elérhetők.
  Jelenleg a látszatfejlődés a nyugdíjak leértékelődéséből fedezhetők.

 14. Benőke

  Meglepően sok hülyeségre szórja el az ember a pénzét. PL automatás KV. Minden nap 2x elmegy erre 100-200-300Ft. Ha az ember a KV ról nem akar vagy tud lemondani kis átszervezéssel lehet spórolni ezen is. Ha csak munkanapokkal számolunk az is már egy kevés pénz…. Egyébként pedig mindenkit az állampapírok felé akarnak terelni ami nem annyira jó mert egy lábon kell állni. Mert ugye amit a magyar állam akarom mondani a királyunk garantál arra azért ne vegyen mérget senki, lehet holnaptól megváltozik… így a 2,25% csak állampapírral érhető el esetleg bef alapokkal, de ugye az jóval kockázatosabb. Persze vannak akciós meg egyéb okos betétek de így 3-6 havonta folyamatosan mozgatni kéne bankok között azt a kevés pénzt aminek az lenne a hátulütője hogy az utalási költség elviszi a hozamot…

 15. Ásvány Attila

  mzdoktornak !!
  Számoljunk , ok ?? Fizetésed kétharmada 20 000 volt, akkor kb 60 000 -et kerestél .Igaz ? Tescos kaját ettél, havi 5796 forintért, szegény !! Amikor dözsöltél , kakaos csigát ettél–néha !– 49 forintba került ! Igaz ? A többiek viszont dohányoznak és minő luxus- 4– azaz négyrétegü wc papirt használnak ! Ezek hülyék , mert nem is akarnak megtakaritani !! Ez pontosan mikor volt ?? 2001-után , vagy elötte jóval ? A lakásod rezsije mennyi is volt pontosan ? Mennyiért utaztál melózni ? Csak azért mert most 2016 van , nincs 7 forintos zsemle , a májkrém nem 180 forint és a nettó fizetések kb 70-90 000 forint között vannak! 16 000 forint csak a helyszinbirság az utazásnál, ha nincs nálad a bérlet.26 alatt nincs zsemlye és nem kapsz 180-ért májast: Bár nyilván vizet ittál, de az is 650 Ft , köbmétere, a tej viszont 190-290 között van. Ha a közüzemi számlát 3 nappal késöbb adod fel 190 forint kötbért számolnak fel. Ugy hogy az a kérésem , vond vissza , hogy aki nem tud félretenni , csak saját magát okolja. Ja, most jut eszembe , aki megtakaritott 2 500 000 -ot magánnyugdijba 12 év alatt, az tud takarékoskodni ??? Igen ?? Mivel a Fidesz 2013-ban teljesen önkényesen és jogszerütlenül elvette a pénzét, mit is csináljon ?? Kezdje elölröl megint, vagy egyen sok-sok tescó zsömlyét és májkrémet, mit TE csináltad ??? Hátha most szerencséje lesz ?? Választ várok !!!
  Üdvözlettel egy 72 éves repszerelő

 16. Ásvány Attila

  mzdoktornak mégegyszer !
  Nem válaszoltál, miért is ?? Az okfejtésedhez csak még annyit, és ha elolvasod és egyettértesz Velem, nem is kell válaszolnod –OK ?,
  2007-ben a Dijbeszedőnek -kéményseprésért, -80 ft-ot kelett fizetni havonta, 100 köbméter gázért 2916-ot, vizért /17 köbméter /-1074-be került, szemétdij havi 662 ft volt, villanyáram /521 Kwh/ 10108 ft, volt !! Le tudod irni , most ugyanannyi fogyasztásért mennyit kell fizetni havonta?? mikózben előállitásuk költsége nem változott lényegesen a 10 év alatt, inkább van ami csökkent is erősen ??
  Tudsz gondolkodni , igaz ??
  Üdvözlettel egy 72 éves repszerelő

 17. Ásvány Attila

  mzdoktornak mégegyszer !!! remélem értesz a szóból ?
  Az egész Fidesz politika hazugságok sorozatából állnak, de csak annak aki dolgozik, a többi nyugodtan lophat eu.segélyekből milliárdokat, felveheti a 2,5-5 milliós fizetéseket a mi pénzünkből, adóinkból ! Milyen jó , nem ?? A rezsi csökkentés hazugság, mert közben jelentősen csökkentek az energia árak, csak az értük fizetett lakossági dijak nönek egyre !! Tudod ez mennyi évi haszon az államnak ?? Rengeteg !! 2010-ben MÁR — a gázért 25081, havonta fizettem, a z Elmünek 20853-at, telefon 5690, internet 8249, közmüvek 6482, ugye szép !! Csak emlékezni kell !! 2012-ben , ugye rezsicsökkenés van — a gázért 36486-ot, az Elmü 20246, telefon 13985, közmüvek 25774–HAVONTA !!!! Ennyi volt , amiből tényleg lehet megtakaritani!! Igaz ???
  üdv egy repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.