Betöltés

Nagyobb pénz állt a házhoz? – Így tornászhatod fel a nyugdíjad!

szerző: Kerezsi Tibor
2017-05-09

A megfelelő nyugdíj érdekében érdemes minél korábban elkezdeni takarékoskodni. Ezt senki nem vitatja, de valakinek gondot okoz hónapról-hónapra félretenni a nyugdíjas évekre. Ellenben jó néhányan kapnak jutalmat, bónuszt, prémiumot, jutalékot esetleg osztalékot az év folyamán, amivel szabadon gazdálkodhatnak. Ennek az évente (esetleg fél- vagy negyedévente) érkező összegnek kiváló helye a saját nyugdíjpénztárukban, már csak azért is, mert így is megkapjuk a 20%-os állami kedvezményt rá.

Bár a nyugdíjcélú megtakarítások többsége a havi rendszerességre épül, ez nem jelenti azt, hogy az egyszeri nagyobb összegeket nem lehet elhelyezni ilyen célra. Először nézzük, milyen nyugdíj célú megtakarítások léteznek, és hogy ezek hogyan kezelik az egy összegű befizetéseket!

Nyugdíjcélú megtakarítások

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítás létezik:

 • önkéntes nyugdíjpénztár,
 • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
 • nyugdíjbiztosítás.

Mindhárom megtakarítást 20% adójóváírással támogatja az állam. Ennek maximális mértéke megtakarításonként eltér:

 • önkéntes nyugdíjpénztár: 150 ezer Ft,
 • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): 100 ezer Ft,
 • nyugdíjbiztosítás 130 ezer Ft.

Valamilyen formában mind a három megtakarítás fogadja az extra befizetéseket, ám mégsem mindegy, hogy melyiket választja. Nem csak kényelmi, de pénztárcába vágó különbségeket találhatunk az egyes megoldások között. Nézzük őket sorra!

Önkéntes nyugdíjpénztár

Véleményünk szerint az átlagember számára ez a legjobb nyugdíjmegoldás: a befizetett összegeket automatikusan befektetik, majd később is aktívan kezelik. Az elmúlt tíz év átlaghozama 6% felett alakult, miközben az átlagos költségterhelés is 1% alatt maradt. Alapvetően havi befizetésekre találták ki, ám gyakorlatban bármilyen gyakoriságú befizetésekkel jól működik.

Azt azért érdemes tudni, hogy amennyiben minimum tagdíjat (pénztáranként eltérő összeg, általában néhány ezer forint) nem fizetjük havonta, akkor az erre eső költségeket felszámítják a hozam terhére. Így amikor az év végén befizetjük a nagyobb összeget, akkor a minimum tagdíj utáni költségeket nem kell még egyszer megfizetnünk.

Érdekli, mekkora összeget tud gyűjteni a nyugdíjpénztári számláján? Kalkulátorunkkal kiszámolhatja!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság gyakorlatilag egyetlen hátránya a hozzáférhetőség. 10 év várakozási idő előtt szinte csak baj esetén juthatunk adómentesen a pénzünkhöz. Ez után már rugalmasabb a pénzkivétel, de az adózás inkább a hozam kivételére csábít, semmint a tőke felélésére. Viszont nyugdíjas korunkban az egyik legszabadabban felhasználható nyugdíjcélú megtakarítás. Nyugdíjas korban választható, hogy

 1. egy összegben
 2. járadék formájában (havonta, negyed-, fél-, vagy évente kifizetést kérve)
 3. vagy egy részét egy összegben, a maradékot pedig járadék formájában szeretnénk kézhez kapni.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Az egyik legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarítás, aminek költsége még az önkénes nyugdíjpénztári számla költségénél is alacsonyabb lehet (bizonyos befektetési szokások mellett). Viszont a hozama csakis rajtunk áll, hiszen a NYESZ az valójában csak egy értékpapírszámla. Hozama attól függ, hogy milyen befektetéseket választunk, és milyen hatékonysággal menedzseljük azokat. Minden tőlünk függ.

Viszont a NYESZ esetében nincs elvárt befizetés, semmi nem történik, ha évekig nem fizetünk rá. Idő előtti hozzáférhetősége is kiemeli versenytársai közül: TBSZ számláva alakítható, és így csak az utolsó két év adójóváírását kell visszafizetni 20%-kal növelve. A nyugdíjba vonulás utáni kifizetésnél azonban csak az egy összegű felvétel jöhet szóba.

Ezek miatt az egyösszegű megtakarítások elhelyezésére az egyik legjobb lehetőség, amennyiben tapasztalt befektetők vagyunk.

Nyugdíjbiztosítás

A harmadik, és talán a legszerencsétlenebb választás a nyugdíjbiztosítás. Ezek egy jelentős része befektetési egységekhez kötött (unit linked) biztosítás, ami költségszintben nem túl szerencsés választás. Nem ritka a 2,5-3%-nál magasabb TKM-mel (éves költséggel) rendelkező nyugdíjbiztosítás sem, miközben a hozama itt is a választott eszközalapok (gyakorlatilag befektetési alapok) hozamától függ.

Létezik egyszeri díjas és folyamatos befizetéseke épülő verzió. Mindkét esetben lehet úgy nevezett eseti befizetést teljesíteni, tehát várják az év eleji vagy végi egyszeri nagyobb befizetéseket is. Kifizetésnél a megkötött biztosítás feltételeitől függ, hogy nyugdíjba vonuláskor egy összegben, vagy járadék formájában lehet a nyugdíjra összegyűjtött összeghez jutni.

Idő előtti kifizetés itt is a megkötött szerződések feltételeitől függ, de általában igen kedvezőtlen visszavásárlási feltételek mellett lehet ezt megtenni.

3 Hozzászólás

 1. Maci Laci

  Elképesztő, hogy az állami nyugdíjrendszerbe kötelezően befizetett összegeget nemlétezőnek tekintitek.
  Pedig ebbe, a Kényszer-Nyugdíjpénztárba kerül befizetésre a nyugdíjra félretett összegek 90 %-a.

 2. Maci Laci

  Íme az oldalatokon lévő kalkulátorral számított nyugdíj előtakarékosság a 2003-ban született, havi hetvenezret befizető polgárról. Ez az összeg átlag, ennyi kerül be az állami rendszerbe havonta egy átlagkeresetű munkavállaló után:
  ————————————————————————
  Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
  A nyugdíjig hátralévő évek
  51 év

  Teljes felvehető összeg
  185 889 157 Ft
  állami támogatás és hozama
  28 130 350 Ft
  összes befizetés
  42 840 000 Ft
  befizetés hozama
  115 871 407 Ft
  összes költség
  – 952 600 Ft

  Havi plusz kifizetés nyugdíjas korban
  848 397 Ft
  Mennyivel növeli ez a nyugdíjadat?
  193.53%

  Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérj ingyenes tájékoztatást!
  Nagyon sokat fog számítani a havi közel 848 ezer forintos összeg a nyugdíjban.
  ———————————————————————-
  Ma az állami nyugdíjrendszernek ennyi nyugdíjat kellene kifizetnie, ill. az egyénnek a számláján ennyi pénznek kellene lennie.

 3. Buksi

  És ha ezt is el lopjátok? Mi a garancia hogy nem????? A magánnyugdíjat is el loptátok minden szó nélkül.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.