Ne számolj fel mindent, ha külföldre költözöl!

 • 2015.09.22.
 • szerző: bankmonitor

Az utóbbi években egyre többen vállalnak munkát külföldön. Ez nyilván azt is jelenti, hogy életüket át is helyezik egy másik országba. Tartósan külföldön élnek és dolgoznak, de szeretnének itthon lakást venni. Kaphatnak-e hitelt, ha leadták a magyarországi lakcímkártyájukat, személyi igazolványukat? Hazánk tartós elhagyása bizonyos kötelezettségekkel is jár. Többek között a külföldre költözők különböző hatóságok felé tartoznak bejelentési kötelezettséggel.

Nincs magyarországi lakcímem, kaphatok-e hitelt?

Ez egy igen fogas kérdés. Elsőre nem is gondoljuk, hogy egy kis műanyag lapocska hiánya mekkora kalamajkába sodorhat bennünket!

Elsődleges elvárás, hogy a magyar állampolgár, aki hitelt igényel magyarországi banktól, rendelkezzen magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával is tud igazolni. Ez sajnos elengedhetetlen. De itt nem állhatunk meg! Adókártyára is szükség van a hiteligényléshez, még akkor is, ha külföldön dolgozunk és ott is adózunk.

Mit tehet, akinek nincs itthoni lakcíme?

A bankok sajnos szóba se állnak addig velünk, amíg nem tudunk hitelt érdemlően magyarországi állandó lakcímet igazolni. Amennyiben nem tudunk, vagy nem akarunk itthoni lakcímet létesíteni, feltétlenül be kell vonni egy olyan személyt adóstársként, aki rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel.
Sőt! Ezen túl, még kézbesítési megbízottat is előírhatnak! A kézbesítési megbízott olyan személy, aki vállalja, hogy egy másik magánszemély részére érkezett küldeményeket átveszi, és tartalmát 15 napon belül a képviselő tudomására juttatja.

Kíváncsi vagy a legjobb hitelajánlatokra? Kalkulátorunk megkönnyíti a választást.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Bejelentési kötelezettség külföldre költözéskor

Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen külföldön szeretne letelepedni, különféle bejelentési kötelezettségeknek kell eleget tennie.

Ezek közül a legfontosabbak:

 • bejelentés a végleges külföldi letelepedésről (lakcímváltozás bejelentése),
 • bejelentés a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé,
 • bejelentés az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé.

A külföldön élő magyar állampolgárokra vonatkozó bejelentési kötelezettség nem új szabály, több mint 20 éve él. A változás 2013 március 1-jétől az, hogy annak, aki tartósan külföldön tartózkodik, a végleges külföldi letelepedését – az ideiglenes külföldön tartózkodást NEM – bizony be kell bejelentenie. Ezt a konzulátuson, vagy Magyarországon bármely okmányirodában meg lehet tenni. A bejelentéssel egyidejűleg le kell adni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. Ezt követően a magyar állampolgár útlevéllel tudja magát igazolni, valamint kap egy olyan lakcímkártyát, amelyen az szerepel, hogy “külföldön élő magyar állampolgár”, konkrét cím azonban nincs feltüntetve.

A lakcím bejelentési kötelezettség mellett ugyanilyen kötelezettsége a külföldre költöző magyar állampolgároknak a bejelentést megtenni a társadalombiztosító és az adóhivatal felé is.

Az uniós szabályozás szerint minden uniós polgár csak egy állandó lakcímmel rendelkezhet az EU területén. Amennyiben a magyar állampolgár életvitelszerűen pl. Angliában tartózkodik, köteles bejelenteni a külföldi letelepedést, ahogy ezt fentebb is írtuk.

Attól, hogy állandó lakcímünk külföldön van, még magyarországi tartózkodási helyet létesíthetünk. Magyarországi tartózkodási hely létesítése csak Magyarországon, személyesen, a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodánál lehetséges.

Ha a magyar állampolgár később újra állandó lakóhelyet szeretne létesíteni Magyarországon, ismét igényelhet személyi igazolványt és lakcím kártyát.

Ráadásul külföldi munkavállalás esetén, ha ezt nem jelentjük be az OEP-nél, akkor erre az időre az adóhatóság követelni fogja tőlünk az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2015-ben 6 930 Ft.

DE! Ha hitelt érdemlően igazoljuk, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodunk és a lakhelyül szolgáló ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alatt állunk, nem kell itthon TB felé fizetnünk.

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

A jogszabály-módosítás nem határoz meg új kötelezettséget azoknak, akik csak ideiglenesen kívánnak külföldön tartózkodni. 2013. március 1. óta ugyanis azoknak, akik ideiglenesen, de 3 hónapnál hosszabb időre külföldre költöztek, már nincs bejelentési kötelezettségük.

És természetesen azok, akik csak ideiglenesen tartózkodnak külföldön, a személyi igazolványukat is megtarthatják.

Tehát, például ha valaki minden nyáron Spanyolországba utazik néhány hónapra epret szedni, nem kell leadnia a lakcímkártyáját!

A jogszabály határidőt nem szab meg a lakcím bejelentésre, illetve a külföldön tartózkodás időtartamát sem tekinti mérvadónak annak eldöntésekor, hogy az vajon véglegesnek minősül-e. Ez azt jelenti, hogy akár hosszú évekig is lehet ideiglenesen külföldön tartózkodni. A végleges külföldi letelepedés tehát nem az időtartamtól függ, hanem a saját döntésünktől.

Egy kis érdekesség: Külföldiek hitelfelvétele Magyarországon

Ha valaki külföldi állampolgár és nincs magyarországi lakcíme (Miért is lenne?), vehet fel hitelt Magyarországon, amennyiben megfelelő jövedelmet tud igazolni és minden egyéb, a bank által támasztott elvárásnak megfelel. Tőle elegendő a kézbesítési megbízott és természetesen a hiteligényléshez szükséges egyéb dokumentumok.
Ha valaki azonban magyar állampolgár, de külföldön dolgozik és itthon nincs lakcíme, ő sajnos nem kaphat hitelt.

A legegyszerűbb megoldás, ha hazalátogatásunk alkalmával bejelentkezünk egy családtaghoz, vagy baráthoz. Persze ehhez az ő hozzájárulásuk is szükséges!

Hogy vannak-e kivételek? Persze, kivételek mindig vannak. Egyedi esetben, magyarországi lakcímmel rendelkező adóstárs bevonásával át lehet verni egy-egy ilyen hitelkérelmet néhány bankban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

11 Hozzászólás

 • CyberCube 2015-09-25 09:34:18 - Válasz

  Mire számíthat az az életvitelszerűen külföldön élő magyar állampolgár, aki ezt a helyi konzulátuson bejelentette, az ügyintézés lezajlott, megkapta az új “külföldön élő magyar állampolgár” feliratú lakcímkártyát, ám arról senki nem szólt, hogy a másik két hatóság felé külön kell jelezni a változást, így ez nem történt meg? Eltelt három év, következő magyarországi látogatáskor érdemes lenne ennek utánanézni, és esetleg szembesülni egy kellemetlen meglepetéssel?

 • bankmonitor.hu 2015-09-25 09:52:52 - Válasz

  @CyberCube: A cikkben említett hatóságok felé a bejelentést feltétlenül érdemes minél hamarabb megtenni. A konzuli tisztviselő a nála előterjesztett kérelmeket, adatváltozásról szóló bejelentéseket továbbítja a magyar központi szervnek. Ez azonban pl. az OEP felé történő bejelentést nem helyettesíti. A bejelentés késedelme, elmulasztása 10.000,- Ft-tól 100.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

 • CyberCube 2015-09-25 10:07:04 - Válasz

  És mi történik abban az esetben, ha tegyük fel a külföldön élő visszaköltözik Magyarországra, újra állandó lakcímet létesít és bemegy az említett hatóságokhoz lakcímváltozást bejelenteni?

 • bankmonitor.hu 2015-09-25 10:13:43 - Válasz

  @CyberCube: Amennyiben visszaköltözne, akkor az illetékes okmányirodában, Járási Hivatalban kell a lakcímkártyát igényelni. Ez azonban továbbra sem mentesíti az esetleges OEP által kiszabható bírság alól. A két hatóság felé történő bejelentési kötelezettség egymástól teljesen független.

 • CyberCube 2015-09-25 10:20:29 - Válasz

  Rosszul értelmezem az itt leírtakat (link to nav.gov.hu), különösen a cikk végén lévő információkra gondolok:
  “Ha az állami adóhatóság hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy a magánszemély külföldön tartózkodik és nem minősül a Tbj. alapján belföldinek, vagy a magánszemély elhalálozott, a magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségének megszűnését nyilvántartásba veszi és a magánszemély előírt havi járulékfizetési kötelezettségét a kötelezettség megszűnése napjával, a magánszemély elhalálozása esetén a magánszemély halálának napjával törli.
  Az állami adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően igazolja (különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy

  a) huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik, és
  b) tartózkodási helyén annak jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll.”

  Itt nem említenek büntetést, és az utolsó két pont könnyen igazolható. Mi a véleménye erről?

 • bankmonitor.hu 2015-09-25 10:25:16 - Válasz

  @CyberCube: Valóban, visszamenőlegesen törlik a fizetési kötelezettséget. Mivel azonban az állampolgár kötelessége külföldi biztosítási jogviszony létesítése kapcsán ezt az OEP felé is bejelenteni, a mulasztási bírság kiszabható.

 • CyberCube 2015-09-25 10:27:35 - Válasz

  Értem és köszönöm szépen a válaszokat.

 • CyberCube 2015-09-25 10:47:14 - Válasz

  Még egy figyelmeztetés azoknak akik a végleges külföldre költözést fontolgatják. Már csak azért is érdemes megfogadni a fentebb leírtakat, mert amennyiben nem rendelkezik az ember magyarországi lakcímmel elérhetetlenné válik számára néhány alapszintű jó itthoni befektetési lehetőség. Amibe eddig belefutottam ezek közül az az LTP, RMT, TBSZ, Babakötvény valamint pl a MetLife-nál sem lehet megtakarításos életbiztosítást kötni. Ez nem feltétlenül probléma, amennyiben a célországban van azonos vagy kedvezőbb alternatíva, de ha nincs és az ember szeretné igányben venni ezeket a lehetőségeket érdemes megfogadni a cikkben leírt tanácsokat.

 • Kathy 2017-05-02 17:34:30 - Válasz

  Hello….en Most egyvalamit nem ertek….hazassag celjabol kell Egy Családi allapot igazolas. A Becsi Magyar nagykövetsegen telefonon Azt mondtak, hogy ehhez szüksegem van a Magyar lakcim igazolo kartyara es utlevel/szemelyi igazolvanyra.Amit nem ertek: 2010 -Ben bejelentettem vegleges letelepedesemet Ausztriaban Igy okmanyaimat le kellett adnom. Szoval Magyar lakcim igazolo kartyam Nincs,es olyat sem kaptam Amin Az all hogy “külföldön elö Magyar allampolgar”..anno azt mondtak a gepben Csak annyi lesz feltüntettve hogy “külföldön elö Magyar allampolgar”…de ma a hölgy telefonba (Nagykövetsegröl) azt mondta kell hogy legyen mert Magyar allampolgar vagyok. 2016-tol Uj törveny…mashol olvasom ervenyet veszti magyar lakcim kartya ha vegleges külföldi letelepedest bejelentettem….magyarorszagra nem Jarok nem is Ismerem Uj törvenyeket….Akkor Most mi a teendö? Köszönöm elöre is a valaszt…Kathy

 • Timea 2018-01-24 19:02:57 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.hu!
  Nagyon összezavarodtam, kérem szíves segítségüket, mert elmondhatom, hogy kétségbeestem! 2016 októberében költöztem Törökországba, majd 2017 februárban férjhez mentem. Itthon a költözést sehova nem jelentettem be.(Sajnos nem jártam eléggé utána a jogszabályoknak, így nem tudtam mi lett volna a teendő) Kint 2016 november 1-től volt egy éves letelepedési engedélyem, amihez magán egészségbiztosítást kellett kötni. Házasságom után török állampolgár férjem biztosítását vehettem igénybe egészségügyi szolgáltatásokra. Hosszú idő után december végén tudtam először hazajönni Magyarországra édesanyám súlyos betegsége miatt. A török tartózkodási engedélyem hosszabbítására így már nem tudtunk sort keríteni, mert januári időpontunk volt a kinti bevándorlási hivatalban. Kint tartózkodásom alatt munkát nem vállaltam. Hazaérkezésem után útlevelem, lakcímkártyám és személyi igazolványom házassági nevemre módosításra került. Bizonytalan ideig most Magyarországon vagyok (édesanyám állapotától függően). Mi most a teendőm, mire számíthatok? Várom szíves válaszukat!

 • Balázs 2018-03-15 10:15:16 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.hu

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik akkor, ha az ember kijelentkezik az állandó lakcíméről, és határozatlan ideig külföldön tartózkodik, illetve utazgat különböző országokban? Jár-e ez valamilyen kötelezettséggel, teendővel, stb?

  A választ előre is köszönöm.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.