Betöltés

Ne várj tovább! 7 milliós lakáshitel 7 évre!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-10

7 millió forint hiányzik álmaid lakásához? Nem szeretnéd sokáig fizetni a hiteledet, hanem inkább szeretnéd minél előbb letudni? Válaszd a gyorsabb megoldást! Kisebb futamidő esetén rövidebb időre kell fixálnod a kamatot, ezzel pénzt takaríthatsz meg! Azonban ne add alább a legalább 5 éves kamatperiódusnál! Mutatjuk a lehetőségeket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásvásárlás nem könnyű folyamat. Először is tisztáznunk kell, hogy a megtakarításunk milyen ingatlanra lehet elég, és hozzá még mekkora lakáshitelre lehet szükségünk. Fontos, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé, és ha anyagi lehetőségeink nem engedik, ne válasszunk a pénztárcánkhoz képest túl drága ingatlant!

Egyik ügyfelünknek 7 millió forint hiányzik még a lakásvásárláshoz. A családjának a havi nettó jövedelme 300 000 forint, ebből szeretnék majd a hitelüket havonta törleszteni. Úgy kalkuláltak, hogy az igényeknek és a lehetőségeiknek egy 17 milliós lakás felelne meg.

10 milliós önerőt szeretnének lakáscélra fordítani, melyhez további 7 millió forint hitelt vennének fel. A bútorokra, az illetékre, a műszaki cikkekre és a pénzügyi vésztartalékra a fenti 10 millión kívül még rendelkezésükre áll 3,5 millió forint.

A hitelt legfeljebb 7 évre szeretnék felvenni, hogy a törlesztő-részlet ne okozzon gondot a családi költségvetés számára. Ezért megnéztük a 7 millió forintos lakáshitelek ajánlatait 7 évre 5 évig fix és végig fix kamatozás mellett. Ezeket érdemes összevetniük, és a nekik kedvezőbbet választaniuk.

A következő táblázat megmutatja, hogy 5 évig fix kamatozás mellett milyen feltételekkel juthatnak hitelhez!

A család várhatóan nem tud sok pénzt félretenni havonta, ezért azzal érdemes kalkulálnunk, hogy a hitelük törlesztése mellett, és annak elősegítése céljából legfeljebb lakás-takarékpénztári számlát tudnak nyitni, esetleg önsegélyező pénztári számlára tudnak befizetni a lakáshitelük könnyebb törlesztése érdekében. Előbbi azért jó, mert bezsebelhetik a lakáscélra nyújtott 30% állami támogatást, és a lakástakarék indításától számított 4 év múlva már betörleszthetik a lakáshitelükbe.

Az önsegélyező pénztár pedig azért kézenfekvő megoldás számukra, mert abból fejenként és számlánként a mindenkori minimálbér 15%-ának megfelelő összeget betörleszthetik a lakáshitelükbe. Az önsegélyező pénztári számlára az ilyen számlára történő befizetéseik 20 százalékát, maximum 150 000 forintot visszakaphatnak az adójukból (adóbevallásuk alapján). Ilyen formán az adójukat is betörlesztik a lakáshitelbe, ezzel csökkentve a jövedelmükből fizetendő részt.

Ha csak a fenti célokra tudnak megtakarítani, arra az 5 évig fix kamatozású lakáshitelek THM szerinti sorrendje a fenti ábrán látható. Jól kivehető, hogy mindhárom feltétel (THM, induló törlesztés, teljes visszafizetés) szerint az MKB lakáshitele kerül ki győztesként.

A majdnem 4%-os THM, a havi 95 000 forint alatti törlesztő és az alig több, mint 1 millió forinttal több teljes visszafizetendő elég csábító ajánlat a kategóriában, azonban egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni, ez a hitel nem tartozik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közé.

Teljes hiteldíj mutató szerint a második helyet az UniCredit Bank, míg a harmadikat a K&H Bank egyaránt minősített fogyasztóbarát lakáshitele szerezte meg. Ezeket a Sberbank és a Budapest Bank egy-egy hitele követi.

Teljes visszafizetendő összeg tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a K&H terméke megelőzi az UniCreditét, ilyen szempontból a 2. és a 3. sorrendje felcserélődik. Az induló törlesztő-részlet szerint még nagyobb az átrendeződés, ahogy a fenti ábrán is látható.

A fentieket ismerve, most már nézzük meg a 7 éves futamidő végéig fix kamatozású lakáshiteleket:

Az ábrán elég világosan látszanak az erőviszonyok. Mindhárom lehetséges összehasonlítási alap mellett ugyanaz a sorrend jön ki. Végig fix kamatozás esetén egyértelműen az UniCredit Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele fut be az első helyre.

A végig fix kamatozású legkedvezőbb ajánlat esetében az előzőekben vizsgált 5 évre fix kamatozású legolcsóbb lehetőséghez képest 7 év alatt összesen 160 000 forinttal kell többet visszafizetnünk a plusz 2 évre történő kamatfixálásért cserébe. A havi törlesztő-részlet mindössze kicsit több mint 3 000 forinttal, a THM pedig csak 0,47 százalékponttal magasabb (4,02% –> 4,49%). Mivel ez egyben minősített fogyasztóbarát lakáshitel is, ezért tökéletes választás lehet az ügyfeleink részére. A további sorrend a táblázatban látható.

Ha a család a hitel mellett nem tud lakástakarékot fizetni, akkor a biztonság kedvéért érdemes lehet a végig fix kamatozású lakáshitelt választaniuk. Amennyiben futja a költségvetésükből a lakástakarékra is, akkor elgondolkozhatnak az 5 évig fix kamatozású hitelen is, mivel a lakástakarék 4 év múlva történő betörlesztésével a hitelt nyújtó bankjuknál választhatnak a futamidő csökkentése és a törlesztő-részlet csökkentése között. A futamidő csökkentése azért javasolt, mert ezzel az 5 éven túli időszak is megrövidül, csökkentve ezzel a kamatkockázatot.

Fontos megjegyeznünk, hogy magasabb nettó családi jövedelem mellett ugyanilyen kamatperiódusok, és ugyanilyen futamidő mellett vannak még jobb ajánlatok. Használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, hogy megtudd melyek ezek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd egyenesbe tenni a pénzügyeidet, nézd meg a további kalkulátorainkat is!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.