Betöltés

Ne várj tovább! 7 milliós lakáshitel 7 évre!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-10

7 millió forint hiányzik álmaid lakásához? Nem szeretnéd sokáig fizetni a hiteledet, hanem inkább szeretnéd minél előbb letudni? Válaszd a gyorsabb megoldást! Kisebb futamidő esetén rövidebb időre kell fixálnod a kamatot, ezzel pénzt takaríthatsz meg! Azonban ne add alább a legalább 5 éves kamatperiódusnál! Mutatjuk a lehetőségeket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásvásárlás nem könnyű folyamat. Először is tisztáznunk kell, hogy a megtakarításunk milyen ingatlanra lehet elég, és hozzá még mekkora lakáshitelre lehet szükségünk. Fontos, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé, és ha anyagi lehetőségeink nem engedik, ne válasszunk a pénztárcánkhoz képest túl drága ingatlant!

Egyik ügyfelünknek 7 millió forint hiányzik még a lakásvásárláshoz. A családjának a havi nettó jövedelme 300 000 forint, ebből szeretnék majd a hitelüket havonta törleszteni. Úgy kalkuláltak, hogy az igényeknek és a lehetőségeiknek egy 17 milliós lakás felelne meg.

10 milliós önerőt szeretnének lakáscélra fordítani, melyhez további 7 millió forint hitelt vennének fel. A bútorokra, az illetékre, a műszaki cikkekre és a pénzügyi vésztartalékra a fenti 10 millión kívül még rendelkezésükre áll 3,5 millió forint.

A hitelt legfeljebb 7 évre szeretnék felvenni, hogy a törlesztőrészlet ne okozzon gondot a családi költségvetés számára. Ezért megnéztük a 7 millió forintos lakáshitelek ajánlatait 7 évre 5 évig fix és végig fix kamatozás mellett. Ezeket érdemes összevetniük, és a nekik kedvezőbbet választaniuk.

A következő táblázat megmutatja, hogy 5 évig fix kamatozás mellett milyen feltételekkel juthatnak hitelhez!

A család várhatóan nem tud sok pénzt félretenni havonta, ezért azzal érdemes kalkulálnunk, hogy a hitelük törlesztése mellett, és annak elősegítése céljából legfeljebb lakás-takarékpénztári számlát tudnak nyitni, esetleg önsegélyező pénztári számlára tudnak befizetni a lakáshitelük könnyebb törlesztése érdekében. Előbbi azért jó, mert bezsebelhetik a lakáscélra nyújtott 30% állami támogatást, és a lakástakarék indításától számított 4 év múlva már betörleszthetik a lakáshitelükbe.

Az önsegélyező pénztár pedig azért kézenfekvő megoldás számukra, mert abból fejenként és számlánként a mindenkori minimálbér 15%-ának megfelelő összeget betörleszthetik a lakáshitelükbe. Az önsegélyező pénztári számlára az ilyen számlára történő befizetéseik 20 százalékát, maximum 150 000 forintot visszakaphatnak az adójukból (adóbevallásuk alapján). Ilyen formán az adójukat is betörlesztik a lakáshitelbe, ezzel csökkentve a jövedelmükből fizetendő részt.

Ha csak a fenti célokra tudnak megtakarítani, arra az 5 évig fix kamatozású lakáshitelek THM szerinti sorrendje a fenti ábrán látható. Jól kivehető, hogy mindhárom feltétel (THM, induló törlesztés, teljes visszafizetés) szerint az MKB lakáshitele kerül ki győztesként.

A majdnem 4%-os THM, a havi 95 000 forint alatti törlesztő és az alig több, mint 1 millió forinttal több teljes visszafizetendő elég csábító ajánlat a kategóriában, azonban egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni, ez a hitel nem tartozik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közé.

Teljes hiteldíj mutató szerint a második helyet az UniCredit Bank, míg a harmadikat a K&H Bank egyaránt minősített fogyasztóbarát lakáshitele szerezte meg. Ezeket a Sberbank és a Budapest Bank egy-egy hitele követi.

Teljes visszafizetendő összeg tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a K&H terméke megelőzi az UniCreditét, ilyen szempontból a 2. és a 3. sorrendje felcserélődik. Az induló törlesztőrészlet szerint még nagyobb az átrendeződés, ahogy a fenti ábrán is látható.

A fentieket ismerve, most már nézzük meg a 7 éves futamidő végéig fix kamatozású lakáshiteleket:

Az ábrán elég világosan látszanak az erőviszonyok. Mindhárom lehetséges összehasonlítási alap mellett ugyanaz a sorrend jön ki. Végig fix kamatozás esetén egyértelműen az UniCredit Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele fut be az első helyre.

A végig fix kamatozású legkedvezőbb ajánlat esetében az előzőekben vizsgált 5 évre fix kamatozású legolcsóbb lehetőséghez képest 7 év alatt összesen 160 000 forinttal kell többet visszafizetnünk a plusz 2 évre történő kamatfixálásért cserébe. A havi törlesztőrészlet mindössze kicsit több mint 3 000 forinttal, a THM pedig csak 0,47 százalékponttal magasabb (4,02% –> 4,49%). Mivel ez egyben minősített fogyasztóbarát lakáshitel is, ezért tökéletes választás lehet az ügyfeleink részére. A további sorrend a táblázatban látható.

Ha a család a hitel mellett nem tud lakástakarékot fizetni, akkor a biztonság kedvéért érdemes lehet a végig fix kamatozású lakáshitelt választaniuk. Amennyiben futja a költségvetésükből a lakástakarékra is, akkor elgondolkozhatnak az 5 évig fix kamatozású hitelen is, mivel a lakástakarék 4 év múlva történő betörlesztésével a hitelt nyújtó bankjuknál választhatnak a futamidő csökkentése és a törlesztőrészlet csökkentése között. A futamidő csökkentése azért javasolt, mert ezzel az 5 éven túli időszak is megrövidül, csökkentve ezzel a kamatkockázatot.

Fontos megjegyeznünk, hogy magasabb nettó családi jövedelem mellett ugyanilyen kamatperiódusok, és ugyanilyen futamidő mellett vannak még jobb ajánlatok. Használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, hogy megtudd melyek ezek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd egyenesbe tenni a pénzügyeidet, nézd meg a további kalkulátorainkat is!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.