Betöltés

Ne várj tovább! 7 milliós lakáshitel 7 évre!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-10

7 millió forint hiányzik álmaid lakásához? Nem szeretnéd sokáig fizetni a hiteledet, hanem inkább szeretnéd minél előbb letudni? Válaszd a gyorsabb megoldást! Kisebb futamidő esetén rövidebb időre kell fixálnod a kamatot, ezzel pénzt takaríthatsz meg! Azonban ne add alább a legalább 5 éves kamatperiódusnál! Mutatjuk a lehetőségeket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásvásárlás nem könnyű folyamat. Először is tisztáznunk kell, hogy a megtakarításunk milyen ingatlanra lehet elég, és hozzá még mekkora lakáshitelre lehet szükségünk. Fontos, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé, és ha anyagi lehetőségeink nem engedik, ne válasszunk a pénztárcánkhoz képest túl drága ingatlant!

Egyik ügyfelünknek 7 millió forint hiányzik még a lakásvásárláshoz. A családjának a havi nettó jövedelme 300 000 forint, ebből szeretnék majd a hitelüket havonta törleszteni. Úgy kalkuláltak, hogy az igényeknek és a lehetőségeiknek egy 17 milliós lakás felelne meg.

10 milliós önerőt szeretnének lakáscélra fordítani, melyhez további 7 millió forint hitelt vennének fel. A bútorokra, az illetékre, a műszaki cikkekre és a pénzügyi vésztartalékra a fenti 10 millión kívül még rendelkezésükre áll 3,5 millió forint.

A hitelt legfeljebb 7 évre szeretnék felvenni, hogy a törlesztőrészlet ne okozzon gondot a családi költségvetés számára. Ezért megnéztük a 7 millió forintos lakáshitelek ajánlatait 7 évre 5 évig fix és végig fix kamatozás mellett. Ezeket érdemes összevetniük, és a nekik kedvezőbbet választaniuk.

A következő táblázat megmutatja, hogy 5 évig fix kamatozás mellett milyen feltételekkel juthatnak hitelhez!

A család várhatóan nem tud sok pénzt félretenni havonta, ezért azzal érdemes kalkulálnunk, hogy a hitelük törlesztése mellett, és annak elősegítése céljából legfeljebb lakás-takarékpénztári számlát tudnak nyitni, esetleg önsegélyező pénztári számlára tudnak befizetni a lakáshitelük könnyebb törlesztése érdekében. Előbbi azért jó, mert bezsebelhetik a lakáscélra nyújtott 30% állami támogatást, és a lakástakarék indításától számított 4 év múlva már betörleszthetik a lakáshitelükbe.

Az önsegélyező pénztár pedig azért kézenfekvő megoldás számukra, mert abból fejenként és számlánként a mindenkori minimálbér 15%-ának megfelelő összeget betörleszthetik a lakáshitelükbe. Az önsegélyező pénztári számlára az ilyen számlára történő befizetéseik 20 százalékát, maximum 150 000 forintot visszakaphatnak az adójukból (adóbevallásuk alapján). Ilyen formán az adójukat is betörlesztik a lakáshitelbe, ezzel csökkentve a jövedelmükből fizetendő részt.

Ha csak a fenti célokra tudnak megtakarítani, arra az 5 évig fix kamatozású lakáshitelek THM szerinti sorrendje a fenti ábrán látható. Jól kivehető, hogy mindhárom feltétel (THM, induló törlesztés, teljes visszafizetés) szerint az MKB lakáshitele kerül ki győztesként.

A majdnem 4%-os THM, a havi 95 000 forint alatti törlesztő és az alig több, mint 1 millió forinttal több teljes visszafizetendő elég csábító ajánlat a kategóriában, azonban egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni, ez a hitel nem tartozik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közé.

Teljes hiteldíj mutató szerint a második helyet az UniCredit Bank, míg a harmadikat a K&H Bank egyaránt minősített fogyasztóbarát lakáshitele szerezte meg. Ezeket a Sberbank és a Budapest Bank egy-egy hitele követi.

Teljes visszafizetendő összeg tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a K&H terméke megelőzi az UniCreditét, ilyen szempontból a 2. és a 3. sorrendje felcserélődik. Az induló törlesztőrészlet szerint még nagyobb az átrendeződés, ahogy a fenti ábrán is látható.

A fentieket ismerve, most már nézzük meg a 7 éves futamidő végéig fix kamatozású lakáshiteleket:

Az ábrán elég világosan látszanak az erőviszonyok. Mindhárom lehetséges összehasonlítási alap mellett ugyanaz a sorrend jön ki. Végig fix kamatozás esetén egyértelműen az UniCredit Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele fut be az első helyre.

A végig fix kamatozású legkedvezőbb ajánlat esetében az előzőekben vizsgált 5 évre fix kamatozású legolcsóbb lehetőséghez képest 7 év alatt összesen 160 000 forinttal kell többet visszafizetnünk a plusz 2 évre történő kamatfixálásért cserébe. A havi törlesztőrészlet mindössze kicsit több mint 3 000 forinttal, a THM pedig csak 0,47 százalékponttal magasabb (4,02% –> 4,49%). Mivel ez egyben minősített fogyasztóbarát lakáshitel is, ezért tökéletes választás lehet az ügyfeleink részére. A további sorrend a táblázatban látható.

Ha a család a hitel mellett nem tud lakástakarékot fizetni, akkor a biztonság kedvéért érdemes lehet a végig fix kamatozású lakáshitelt választaniuk. Amennyiben futja a költségvetésükből a lakástakarékra is, akkor elgondolkozhatnak az 5 évig fix kamatozású hitelen is, mivel a lakástakarék 4 év múlva történő betörlesztésével a hitelt nyújtó bankjuknál választhatnak a futamidő csökkentése és a törlesztőrészlet csökkentése között. A futamidő csökkentése azért javasolt, mert ezzel az 5 éven túli időszak is megrövidül, csökkentve ezzel a kamatkockázatot.

Fontos megjegyeznünk, hogy magasabb nettó családi jövedelem mellett ugyanilyen kamatperiódusok, és ugyanilyen futamidő mellett vannak még jobb ajánlatok. Használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, hogy megtudd melyek ezek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd egyenesbe tenni a pénzügyeidet, nézd meg a további kalkulátorainkat is!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

szerződés

Erre számíts, ha személyi kölcsönt vennél fel!

450-460 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel 2018-ban magyarok, ami történelmi rekord. Érthető népszerűség: a kamatok alacsonyak, a bankok gyorsan folyósítanak és még hitelfedezetre sincs szükség. A Bankmonitoron keresztül ráadásul...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.