Néhány tipp az adóbevalláshoz – Mit ne mulassz el?

 • 2018.03.14.
 • szerző: bankmonitor.hu

Jócskán benne vagyunk az adóbevallási időszakban, még május 22-ig beküldheted a dokumentumot, illetve a NAV által készített tervezetet is igény szerint javítani lehet. Érdemes is leellenőrizni a bevallást, főként, ha adókedvezményekre is jogosultak vagyunk ,mint például a nyugdíj-megtakarítás után járó 20%-os adójóváírás. A CashMester legújabb részében néhány gyakorlati tudnivalót szedtünk össze az adóbevallásról.

Mi történt pontosan?

A személyi jövedelemadó bevallás május 22-i határideje ugyan még messzinek tűnik, azonban nem éri meg halogatnod az ezzel kapcsolatos teendőket. Fokozottan érdemes ügyelned az adóból visszaigényelhető állami kedvezményekre (például a nyugdíj-megtakarítás után járó 20%-ra), hiszen ezek a te javadat szolgálják. Meglepő, hogy az előző években az emberek mintegy harmada maradt le a neki járó adókedvezményről…

Mit jelent ez magyarul?

Nagyon sokaknak ma már a NAV automatikusan elkészíti az adóbevallás tervezetét (még március 19-ig levélben, sms-ben, vagy a NAV honlapján is kérhető!), amit azért érdemes tüzetesen áttekinteni és nem zsigerből elfogadni. A tervezet kapcsán, ha valamit kifogásolsz, akkor javítást, kiegészítést tehetsz, egyébiránt május 22-én érvényes szja-bevallássá válik.

Különösen érdemes azokra a sorokra pillantást vetni, amelyek az adó-visszatérítésre vonatkoznak. Márpedig a nyugdíjcélú megtakarítások is abba a körbe tartoznak, amit célszerű leellenőrizni. A NAV tervezetben már előre szerepelnie kell az ilyen formában kapott kedvezménynek is, hiszen az adóhatóság megkapja a szükséges információkat a szolgáltatótól.

Azt, hogy ez megfelel-e a valóságnak, az önkéntes pénztártól/biztosítótól/befektetési szolgáltatótól kapott értesítő alapján le tudod ellenőrizni. Ha valami okból nem szerepel a neked járó összeg a tervezetben, akkor magadnak kell beírni a bevallásba.

Érdemes minél hamarabb jóváhagyni, vagy korrigálni a tervezetet, mert az adóbevallás beérkezése után 30 napon belül a NAV utalja is az adó-visszatérítést. Ezt az összeget automatikusan be is fektetik és a hozam is jár rá (kivétel ez alól a NYESZ). Ráadásul az előző években „elfelejtett” adókedvezmény is pótolható utólagosan önellenőrzés keretében, így erről a pénzről sem csúszol le.

Külön megjegyeznénk, hogy a lakástakaréknál kapott állami támogatással nincs különösebb dolgod. De egy banknál tartott bankbetét, állampapír, befektetési alap esetében sem merül fel többletmunka. Egyedül az egyedi részvény kereskedés, és az 5 év előtt feltört tartós befektetési számla esetében szükséges az adóbevallással foglalkoznod.

Miért kellene engem érdekelnie?

A nyugdíjcélú-megtakarítások esetén az előző évben teljesített befizetések 20%-át igényelheted vissza adójóváírásként. Az önkéntes pénztárak esetén az adójóváírás maximuma 150 ezer forint, ugyanakkor többféle nyugdíj-megtakarítás esetén összesen 280 ezer forint igényelhető vissza. Természetesen csak annyi visszatérítéssel lehet élni, amennyire az szja-befizetésed lehetőséget ad (amibe a családi adókedvezmény is beleszámít).

Egy átlagos, havi 10-20 ezer forintos befizetés esetében az adójóváírás összege 24-48 ezer forint lehet évente. Ekkora összegről semmiképp sem érdemes megfeledkezni, vagy éppen elmulasztani a bevallás ellenőrzését. Ez a pénz is a későbbi nyugdíj-kiegészítésedet növeli, és jól tudjuk, hogy sok kicsi sokra megy.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Stuttgart kedvence – Porsche 911S (1970)

  Vannak formák, melyek hűen tükrözik egy-egy autótípus arculatát, e mellett a mai napig összetéveszthetetlenek. Ezek között az identitást meghatározó típusok között pedig vannak rokonlelkek is....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.