Nehezen éltük meg a COVID első hullámát? Anyagilag hasonló „élmény” lehet a nyugdíjba vonulás

Nehezen éltük meg a COVID első hullámát? Anyagilag hasonló „élmény” lehet a nyugdíjba vonulás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-19
 

A COVID járvány kezdetén nagyon sokan elvesztették a munkahelyüket, vagy csökkent a jövedelmük. Szerencsére a legtöbb embert csak átmenetileg érintette ez a változás. Gondoljunk bele, hogy idős korunkra a jövedelemcsökkenés már nem időszakos lesz. Ha rosszul érintett a 2020. tavaszán tapasztalt bevétel kiesés, akkor érdemes megtakarítanunk idős éveinkre: ha nem teszünk így, akkor könnyen hasonló anyagi helyzetben találhatjuk magunkat, mint a járvány kezdetén.

2020. tavaszán hazánkba is berobbant a COVID járvány miatt számos intézkedést vezettek be, ami érintette a mindennapi életünket, anyagi helyzetünket.

  1. Szerencsére akadtak azért jó páran, akik nem kerültek rosszabb anyagi helyzetbe. Jövedelmüket, fizetésüket nem érintette a járvány.
  2. Sajnos néhány magyar helyzete drasztikusan megváltozott: munkahelyük megszűnt és jövedelmük azóta sem tért vissza az eredeti szintre.
  3. Legtöbben azonban egy átmeneti nehézséggel szembesültek.

De mit is értünk ez alatt az átmeneti nehézség alatt? Egyes ágazatban dolgozók – tipikusan ilyen volt a vendéglátás, idegenforgalom – több hónapon keresztül nem tudtak dolgozni. Mások nem vesztették el a munkahelyüket, de fizetésüket a munkáltató 25-30 százalékkal mérsékelte. Márpedig 3-4 hónapos jövedelemkiesés komoly problémát eredményezett számos magyar életében. 

Hirdetés

Hirdetés

Nagyon kevés a megtakarításunk

A 30-59 év közöttiek mintegy harmada egy hónapig tudna megélni a a félretett pénzéből. Ezek után egyáltalán nem meglepő a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata: 2020. első felében számos érdeklődő fordult hozzájuk anyagi gondjai miatt. Ami talán meglepő, hogy a problémás helyzetbe kerülők között olyanok is akadtak szép számmal, akik korábban egészen magas jövedelemmel rendelkeztek.

Szerencsére a probléma a legtöbb esetben csak átmeneti volt, a járvány első hullámát követően sokan újra munkába tudtak állni, visszatért fizetésük a korábbi szintre. Ezzel pedig életük is visszaállt a régi kerékvágásba. Van azonban olyan élethelyzet, amikor a változás nem átmeneti lesz, ha nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor a kieső jövedelem hosszú éveken, évtizedeken keresztül gondot okozhat számunkra.

Nyugdíj-előtakarékosság nélkül nehéz helyzetbe kerülhetünk idős korunkra

Ha belegondolunk sokunknak a COVID első hulláma miatt 2020-ban 25-33 százalékkal csökkent a jövedelme. Amikor nyugdíjba megyünk, akkor nagyon hasonló helyzettel találkozhatunk, a keresetünk, jövedelmünk ugyanis nagyságrendileg hasonló mértékben esik vissza. (Nyugdíjunk pontos összege számos tényezőtől függ, de általánosságban ez egy jó megközelítésnek tekinthető.)

Természetesen a fizetéskiesés másképp néz ki, hiszen minden hónapban lesz bevételünk, de csökkentett összegű. A korábban is említett meglévő minimális átlagos megtakarításaink mellett a kieső fizetést igen rövid ideig tudnánk pótolni: egy átlagember 7 hónapnyi tartalékkal rendelkezik, vagyis a nyugdíj miatti jövedelemkiesést nagyságrendileg 3 éven keresztül tudná kipótolni meglévő befektetéseikből.

Utólag tehát nem igazán lehet mit tenni. A nyugdíjemelés hazánkban az inflációhoz van kötve, vagyis pénzünk vásárlóereje előreláthatóan nem csökken majd, de a korábbi fizetésünkhöz képest az elmaradás sem mérséklődik.

Éppen ezért sokkal jobb megoldás lehet előre gondolkodni: egy időben elindított nyugdíj-előtakarékosság a fizetésünket csak kis mértékben terheli le. 30 évesen elég lenne havi 30 ezer forintot félretenni ahhoz, hogy 20 millió forint extra megtakarítással rendelkezzünk nyugdíjas éveinkre. (Mai értéken számolva, vagyis megtakarításunk vásárlóereje annyi lenne nyugdíjba vonuláskor, mint jelenleg 20 millió forintnak.)

Kalkulálj
Nézzük meg ezt példán keresztül: a jelenlegi nettó átlagbér 334 800 forint volt 2022. júniusában. Ennek az összegnek a félretett 30 ezer forint csupán a 8,9 százaléka. Ugyanakkor a 20 millió forintból a mai értéken várható havi  83-100 ezer forint kiesést 16-20 éven keresztül ki lehetne pótolni.

Ha nem szeretnél olyan helyzetbe kerülni még egyszer, mint a COVID járvány első hullámában, akkor tegyél félre, takaríts meg minél többet. Az időskori anyagi biztonságod érdekében pedig érdemes egy nyugdíjcélú megtakarítást indítanod, így a félretett pénzből részben vagy teljes egészében kiegészítheted a jövedelemkiesésedet.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés