loading

Neked ingyen adja a bankod a bankkártyát? Megmutatjuk a költségeket!

Amikor bankszámlát választunk magunknak, akkor több szempontot is érdemes mérlegelni, ám a számlához tartozó bankkártya költségét kevesen veszik figyelembe. Pedig a plasztiklap a Bankmonitor.hu bankszámla kalkulátor szerint lehet teljesen ingyenes, de akár 20 ezer forintot meghaladó költséget is jelenthet két év alatt. És ebben még nincsenek benne a bankkártya használatával kapcsolatos díjak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Ma már alig van olyan ember, aki a bankszámlájához nem igényel bankkártyát, hiszen mind több üzletbe lehet ezzel fizetni, míg az online shopok esetében általában ez az alapértelmezett fizetési mód. Igen ám, de a bankkártyának önmagában is vannak költségei, amelyek között az egyszeri kibocsátási díj, valamint az évenként fizetendő, úgynevezett éves díj a két legcombosabb. Ha két éves intervallumot vizsgálunk, akkor azt látjuk, hogy 12 bankszámla közül mindössze kettőnél van kibocsátási díj, közülük a Budapest Bank Zéró számlacsomagjánál pedig ez 10 ezer forint. Ehhez ráadásul hozzá jön még a 6 600 Ft-os évenkénti díj, így két év alatt a dombornyomott MasterCard bankkártya 23 200 Ft kiadást jelent.

Nem feltétlenül azt kell azonban megfizetni, hogy dombornyomott kártyát kapunk, hiszen a K&H Bővített plusz számlacsomaghoz,  az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomaghoz, a Sberbank Fair számlacsomagjához (2. kategória) és az MKB Klassz számlacsomaghoz is ilyen lap jár, miközben kibocsátási díjat nem számolnak fel.

Mennyibe kerülnek a bankkártyák az egyes bankszámlákhoz?

Egyébként nem is igazán érdemes pusztán a dombornyomott technológia miatt többet fizetni egy bankkártyáért, ugyanis az elektronikus változatok ma már nem tudnak alapból kevesebbet: lehet velük fizetni a webshopokban és az üzletekben idehaza és külföldön egyaránt, ráadásul az elfogadóhelyek száma sem különbözik. Fontos, hogy az érintés nélküli fizetés egyaránt elérhető az elektronikus és a dombornyomott plasztikoknál, mint ahogy az Apple Pay és a Google Pay esetében is indifferens, hogy melyiket igényeltük.

Lehetnek persze olyan extra szolgáltatások – VIP kényelmi szolgáltatások, biztosítások stb. -, amelyek egy-egy bank kártyáját vonzóbbá teszik, ám ezek már túlmutatnak a normál bankszámlahasználaton.

Érdekes a kártyára költött összeget összevetni az adott bankszámla alapdíjával, ez utóbbi a számla alapvető költségeit tartalmazza a kártya-díjak és a tranzakciós költségek nélkül. Itt azt látjuk, hogy a Bankszámla Kalkulátor szerint (ha minden bank esetében a legkedvezőbb ajánlatot nézzük csak) a CIB ECO és az MKB Klassz számlacsomagok esetében az alapdíj és a bankkártya közvetlen költségei egyaránt 0 Ft-on állnak meg.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral pillanatok alatt megnézheted, hogy a bankolási szokásaid alapján mennyit kellene éves és havi szinten fizetned a bankszámlád után:

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

    Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

  • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

     A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

  • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...