Dübörög az elektronikus fizetés, egyre nyitottabbak vagyunk az innovációkra

Dübörög az elektronikus fizetés, egyre nyitottabbak vagyunk az innovációkra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-21
 

A hazai kártyás fizetési forgalom 2022 második negyedévében sem lassított, dinamikus fejlődése továbbra is megfigyelhető az MNB legfrissebb pénzforgalmi tájékoztatója szerint. Egyre nyitottabbak vagyunk továbbá az innovatív szolgáltatásokra.

A 2022. szeptember 15-én napvilágot látott tanulmányból kiderül, hogy az elektronikus fizetések volumene mellett az átutalások száma és a vásárlások értéke is jelentősen nőtt. Ezzel együtt bővült az elfogadóhelyek száma, hiszen a kereskedők alkalmazkodnak, egyre többen keressük az olyan helyeket, ahol rendelkezésre áll kártyás fizetési lehetőség.

Több bankszámla és kártyahasználat, kevesebb készpénz

Az elsődlegesen fizetési célú bankszámlák számának növekedése 2020 első negyedéve óta folyamatos, a mintegy két éve tartó bővülés hatására 5 százalékkal, 330 ezer darabot meghaladó mértékben, közel 7 millióra bővült.

Emellett a magyarok kártyahasználati szokásainak átalakulása szembetűnő 2022 második negyedévében:

  • 6,8 millióval rekordot döntött azon kártyák száma, amelyekkel vásárlási tranzakció történt az időszak során, 2021 azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak le, 
  • a készpénzfelvételek száma ugyanakkor csak 3 százalékkal bővült ez idő alatt, ami rávilágít, hogy a magyarok sokkal inkább az elektronikus fizetési módokat részesítik előnyben.
  • A kártyás tranzakciók értéke is ehhez hasonlóan változott, a kártyás vásárlások 3 ezer milliárdos értéke jelentősen meghaladja a belföldi készpénzfelvételek (2,3 ezer milliárd forint) értékét.

Számottevően bővült a külföldiek kártyahasználata is a hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál, köszönhetően a koronavírus-járvány lecsengésével a turizmus fellendülésének és az orosz-ukrán konfliktus következtében az ukrán állampolgárok költéseinek. Összesen mintegy 32 millió ilyen tranzakció történt, közel 454 milliárd forint értékben.

Egyre népszerűbb az azonnali fizetés

A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások terén is folytatódott a korábbi erőteljes forgalombővülés. Darabszámban és értékben is mintegy 13 százalékos növekedés volt 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az átutalások száma 85 millió, értéke pedig 203 ezermilliárd forint körül alakult.

Az átutalások között is újfent kiemelkedően teljesített az azonnali fizetés, itt darabszámban 17, értékben pedig közel 32 százalékos a bővülés 2021 második negyedévéhez képest.

A pénzforgalmi bevételeken belül továbbra is az átutalásokhoz (27 százalék), a számlacsomaghoz és a számlavezetéshez (19 százalék) kapcsolódó tételek a legjelentősebbek. 

Hirdetés

Hirdetés

Innovációk az elektronikus fizetési megoldásoknál

A kártyás fizetések térnyerésén túl tovább emelkedett az innovatív, kártya alapú szolgáltatások igénybevételének száma is. A mobiltárcás alkalmazásokba regisztrált kártyák száma és ezen alkalmazásokkal lebonyolított vásárlások két és félszeres növekedése kiemelkedő, számuk meghaladta a másfél milliót. Így a hazai kibocsátású mobilfizetések összértéke a bel- és külföldön lebonyolított tranzakciók során meghaladta a 391 milliárd forintot.

Jó tudni
Mobilfizetés: a telefonunkra letölthető mobiltárca alkalmazásnak hála nincs szükség fizikailag a bankkártyánkra, a mobiltelefon terminálhoz érintésével fizethetünk kényelmesen, pillanatok alatt, ráadásul épp olyan biztonsággal, mint bankkártyánkat használva.

A bankszektort érintő fejlesztések szárnyalnak az egyik legdinamikusabban az informatikai innovációk terén. Napjainkban már az sem jelent gondot, hogy a kereskedők is POS-termálként használják mobiltelefonjukat, vagy hogy ez a módszer akár egészségpénztári-, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas legyen.

A személyre szabott elektronikus fizetési megoldások mellett pedig a leginnovatívabb pénzintézetek egyedi adatelemzés révén offline értékesítési és marketing segítséget is kívánnak nyújtani a terminállal rendelkező kereskedőknek.

Ismerd meg a Bankmonitor innovatív kalkulátorát, hasonlítsd össze a legjobb bankszámlákat!

Hirdetés
Hirdetés