Neked is meghosszabbították a hitelmoratóriumot fél évvel? Mutatjuk, milyen dokumentumokra lesz szükséged!

Neked is meghosszabbították a hitelmoratóriumot fél évvel? Mutatjuk, milyen dokumentumokra lesz szükséged!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-27 Frissítve: 2020-11-29
 

A gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek számára 2021. június 30-ig automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium. Bár a hosszabbítás automatikus, a bank felé igazolni kell majd a jogosultságot, ezért összegyűjtöttük az ehhez szükséges dokumentumokat.

A Kormány által bevezetett hitelmoratórium alapján a 2020. március 18-án fennálló hiteltartozások – ide tartoznak többek között a lakáshitelek, a személyi kölcsönök, az autóhitelek, a folyószámlahitelek, a záloghitelek, a hitelkártyák és a lízingszerződések – törlesztése 2020 végéig felfüggeszthető, így az adósoknak eddig, amennyiben máshogy nem döntenek, semmilyen díjat nem kell utánuk fizetniük.

Ez persze nem hitel-, vagy kamatelengedés, vagyis a hitelt a moratóriumot követően tovább kell fizetni, a szüneteltetés alatt összegyűlt kamatot pedig egyenlő részletekben elosztják a hátralévő törlesztők között. (Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert így az összegyűlt kamat nem tőkésedik, vagyis ez után már nem számolnak fel kamatot a bankok.) Mivel a fizetési moratóriummal kapcsolatban fontos elvárás volt, hogy a lejáratot követően a szüneteltetés miatt ne emelkedhessen a havi fizetnivaló, az érintett hitelek futamideje meghosszabbodik valamelyest.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

Mostanra azonban világossá vált. hogy a koronavírus járvány negatív gazdasági hatásai 2021-ben is velünk maradnak, ezért a legnehezebb helyzetben lévő csoportok számára – nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők – a Kormány meghosszabbította a moratórium lehetőségét 2021. június 30-ig. A hosszabbítás annyiban automatikus, hogy a fenti csoportba tartozók mindegyike élhet a lehetőséggel, ám a jogosultságot igazolniuk kell a bankjuk/bankjaik felé. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a jogosultság igazolásához milyen dokumentumok szükségesek.

A Bankszövetségtől kapott információk alapján a bankok rendkívül rugalmasan járnak majd el, hiszen például a meglévő gyermeket hat különböző dokumentummal is igazolhatják a szülők.

Hirdetés

Hirdetés

A jogosultság igazolására az alábbi dokumentumok fogadhatók el

Gyermek igazolása:

  • Gyermek születési anyakönyvi kivonata, vagy
  • gyermek személyi igazolványa és lakcímkártyája (együttesen), vagy
  • kormányhivatal által kiadott igazolás a családi pótlék folyósításáról, vagy
  • kormányhivatal által kiadott igazolás, a gyermeknevelési támogatás folyósításáról, vagy
  • önkormányzat jegyzője által kiadott igazolás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülésről, vagy
  • járási hivatal által kiadott igazolás gyermekfelügyeleti támogatásra jogosultságról.

Örökbefogadott gyermek:

  • Az örökbefogadás tényét a gyámhatóság engedélyező határozatával kell igazolni.

Már legalább 12 hetes magzat:

  • A várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldalának bemutatásával. Időbeli korlátozás: a szülés várható időpontját követő 30 napig, vagy
  • orvosi igazolással kell a várandósság betöltött 12. hetét igazolni. Időbeli korlátozás:  a szülés várható időpontját követő 30 napig. (Az elhalt magzat, halva születés esete miatt szükséges).

25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermek esetén:

  • Orvosszakértői szerv igazolásával, vagy
  • a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak  (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) folyósítását igazoló határozattal kell igazolni.

Nyugdíjas igazolása (saját jogú öregségi vagy hozzátartozói nyugdíjas): 

  • A nyugellátás megállapításáról szóló határozat, vagy
  • nyugdíjas igazolvány, vagy
  • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított igazolás (pl. az előző évben folyósított ellátás teljes összegéről küldött személyre szóló igazolás (nyugdíjértesítő)), vagy
  • NYUFIG tárgyévi éves értesítő, vagy
  • ha a tárgyévben lett nyugdíjas, akkor az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság által kiadott, ellátást megállapító határozat az elszámolással együttesen.

Munkanélküli igazolása:

  • 2020. október 1-et  követően meghozott, álláskeresési járadékot megállapító határozat, vagy
  • 2020. október 1-et követően kiállított, a kormányhivatal területileg illetékes munkaügyi kirendeltségének igazolása, hogy állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartásba vette.

Közfoglalkoztatott igazolása:

  • 2020. január 1-ét követően megkötött közfoglalkoztatási szerződés, vagy
  • 2020. január 1-ét követően, a közfoglalkoztató által kiállított igazolás a közfoglalkoztatói jogviszony fennállásáról.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés