loading

Nem feltétlenül kell a csok-kal vásárolt ingatlanban élnünk

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – segítség lehet az újépítésű vagy használt ingatlant vásárolni, építkezni kívánó családoknak, hiszen ők akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Ráadásul a csok mellé akár szuper kedvezményes csok hitel is igényelhető. Az állam elvárja, hogy a család a támogatással érintett ingatlanban éljen legalább 10 évig, ám vannak ez alól kivételek. Ezeket gyűjtötték össze a Bankmonitor.hu szakértői.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Ezeket kell vállalnia a csok-ot igénylő családoknak a lakhatást illetően:

1. A csok-ot igénylőnek vállalnia kell, hogy ő, valamint a csok-kal érintett gyermek a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításától – bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól – számított 10 évig a lakásban életvitelszerűen lakik.

2. Ezen kívül a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását – bővítés esetén az utolsó részfolyósítását – követő 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy a csok-kal vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, akikre tekintettel csok kedvezmény folyósítása történt.

2. Előírás az is, hogy tartózkodási jogosultságának fennállását évente (január 31-ig) a hitelintézet felé igazolják.

Ha a támogatási szerződésben foglalt bármely feltétel nem teljesül, erről a hitelintézet haladéktalanul tájékoztatja a kormányhivatalt.

Mikor nem kell a csok-kal érintett ingatlanban élni?

1. Újabb csok, újabb ingatlan

Amennyiben valaki korábban már igényelt csok-ot, akkor választja azt a lehetőséget, hogy az azzal érintett gyermekeket az új igénylésnél nem veszik ismét figyelembe, és ez alapján számolják ki a támogatási összeget. Ha például korábban a család két meglévő gyermekére már igényelt és kapott csok-ot egy használt lakás megvásárlására, ám azóta született újabb két gyermekük, akkor dönthetnek úgy, hogy egy újabb lakáscél esetén ez utóbbi két gyermekre járjon majd a támogatás. Ezzel ők 2 x 1,43 millió forintot, azaz 2,86 millió forintot kapnak összességében a két lakáscéljukra, ami egyébként kicsivel több, mintha 4 gyermekre igényelték volna meg a támogatást (2,75 millió forint). A példánkban szereplő családnak természetesen az újonnan megvásárolt ingatlanra vonatkozóan lesz majd lakhatási kötelezettsége!

2. Ha visszafizették a csok támogatást

A család dönthet úgy is, hogy a 2011. december 31-ét követően igényelt csok támogatás összegét visszafizeti, így a lakhatási kötelezettség is megszűnik az adott ingatlanra vonatkozóan. Ilyenkor a család csok szempontjából tiszta lappal indul, vagyis ismét megigényelhetik a csok-ot azokra a gyermekeikre is, akikre a korábbi csok-ot felvették.

Ez pénzügyileg akkor lehet jó megoldás például, ha egy háromgyerekes család korábban használ lakás vételére igényelt csok támogatást (2,2 millió Ft), most viszont ezt eladnák, és vásárolnának (vagy építenének) helyette egy újépítésű ingatlant, amire 10 millió forintot kaphatnak.

3. A gyermek az otthonától távol tanul

Nem sérti meg a család a csok lakhatási kötelezettségét akkor, ha a gyermek a tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatással érintett ingatlanban él, például más városban tanul, és ott kollégiumban, albérletben lakik. Ahogy akkor sem kell visszafizetni a támogatást, ha a támogatott személyt vagy gyermekeit hosszabb ideig egészségügyi intézményben kezelik.

4. Nagykorú lett a gyermek

Ha a csok-kal érintett gyermek nagykorú lett, vagy már az igényléskor is az volt (hiszen 25 éves koráig igényelhető rá a csok), akkor nem kell az adott ingatlanban élnie.

5. A támogatott személy büntetésvégrehajtási intézetben van

Amennyiben valaki letöltendő szabadságvesztését tölti, akkor ő sem sérti meg a lakhatási kötelezettséget.

6. Egy családtag hosszan tartó ápolása

Ha a támogatott személy hosszabb ideig egy közeli hozzátartozóját ápolja, akkor ő is élhet életvitelszerűen máshol.

7. Ha kötelező szolgálati lakásban kell laknia az igénylőnek

Amennyiben a munkája miatt – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – valaki köteles a szolgálati helyén térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni, akkor ennek sincs akadálya a csok szempontjából.

8. Más településen találnak munkát a szülők

Lehetőség van 5 évig mentességet kérni a lakhatási kötelezettség alól akkor is, ha a család munka miatt kénytelen más településen élni. Ez könnyen előfordulhat, hiszen manapság egyáltalán nem biztos, hogy valaki a lakóhelye közelében talál a képesítésének és az igényeinek megfelelő munkát, ami sok esetben azzal jár, hogy a családnak is költöznie kell. Öt év után azonban a türelmi idő lejár, és a csok támogatás összegét kamatokkal együtt vissza kell fizetnie a családnak. Persze a visszafizetés elkerülhető lehet, ha eladják a csok-os ingatlant, és vásárolnak helyette egy másikat, ennek lehetőségeiről itt írunk részletesen. 

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu A JPMorgan vezére utálja a home office-t, nincs egyedül a bankszektorban

  Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője a távmunka negatív hatásairól, a kiégés kezeléséről és a toborzásról beszélt a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján. Jamie Dimon a háta közepére sem kívánja már a Zoom „találkozókat", ráadásul meg van győződve róla, hogy rengeteg negatív hatása van a home office-nak. Reményei szerint októberre már visszatérhetnek a régi életükhöz, azaz maszk nélkül, az irodában...