Betöltés

Nem hitted volna, hogy így is lehet pénzt csinálni az ingatlanból

szerző: Bankmonitor
2016-08-02

Annak, aki szeretne a lakáspiacba befektetni, most rendkívül jó hírrel szolgálhatunk: új ingatlanalap indul útjára. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ingatlanalapok között most igazi ritkaságra bukkanhatunk, ugyanis az éppen jegyezhető alap a kiadható lakásokra fókuszál, ami egészen ez idáig marginális jelentőségű volt a többi szereplőnél.

Újdonságba fektethetsz az ingatlanpiacon

Az Impact Lakóingatlan Alap esetében, mely 100 százalékban a Duna House tulajdonában áll, nem csak egy egyszerű ingatlanalapról van szó, hanem egy Magyarországon újdonságként ható lakóingatlan alapról. Ennek lényege abban áll, hogy különböző paraméterekkel rendelkező lakóingatlanokat vásárol a cég, majd bérbe adja őket, mely alapján hozamot termel a befektetőinek.

Utánajártunk, hogy a 4 legnagyobb magyar ingatlanalap befektetései között milyen ingatlanok szerepelnek. Az derült ki, hogy legtöbbször kereskedelmi-, iroda-, ipari-, logisztikai ingatlanokba fektettek, míg a lakóingatlanok aránya elhanyagolható volt. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az alapok az ingatlanokon kívül rendelkeznek még betétekkel és állampapírokkal is, amelynek aránya néhány alapkezelő esetében 30 százalék is lehet.

Ingatlanalapok befektetései

Tehát az alap egy hazai viszonylatban újnak számító területen fektet be: általa részesedhetünk a lakóingatlanok esetleges további felfelé meneteléséből, és ehhez nem szükséges saját magunknak ingatlant vásárolni, vagy hitelt felvenni, ha ilyen célból szeretnénk befektetni. A másik fontos jellemző, hogy az alap sok „kisebb” egyedi ingatlant vásárol a rendelkezésre álló pénzből, ami kisebb kockázatot jelent, mintha például egy nagy logisztikai park birtokában lenne. Ettől függetlenül az ingatlanpiac nem habos torta, amihez igazodik is a javasolt befektetési időtáv, ami 2 év.

Az alap által termelt hozam mértéke attól függ, hogy az ingatlanok értéke hogyan alakul és a bérleti díjakból milyen bevételre képes szert tenni az alap a költségek levonása után. Korábbi cikkünkben már utánajártunk, hogy egyéni befektetőként a jelenlegi helyzetben az albérletkiadással jól járhatunk, az elvárt hozam itt is meghaladhatja az állampapírok hozamát. Persze ahhoz, hogy az alap jól teljesítsen szükséges a fokozott érdeklődés az ingatlanok iránt és a jövőben is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet, ugyanis ez tudná a jövőben is támogatni az ingatlanpiac szárnyalását.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amit érdemes tudnod az ingatlanalapokról

Az ingatlanalapok célja általában, hogy az alap pénzének nagy részét olyan ingatlanba fektessék be, mely által az értéknövekedésen és hasznosításon keresztül hozamara tehetnek szert. Sokszor előfordul azonban, hogy befektetéseik egy jelentős részét nem ingatlanban, hanem alacsony kockázatú eszközökben, mint bankbetét és államkötvény tartják. Az ingatlanbefektetések kockázata sok tényezőtől függhet, általában a vállalati kötvények szintjén helyezkedik el, de a szélsőséges piaci és gazdasági események nagymértékben befolyásolhatják.

Az ingatlanpiac jellemzői alapján annak érheti meg elsősorban ilyen alapokba fektetni, aki hosszabb távon gondolkodik, ugyanis az ingatlan nem könnyen pénzzé tehető befektetés, és érzékenyen tud reagálni a gazdasági környezet alakulására. Sok esetben maguk az alapkezelők is díjak formájában büntetik, ha a legkisebb ajánlott befektetési időtávnál hamarabb vesszük ki a pénzünk.

Az utóbbi időszakban jelentős emelkedést tapasztalhattunk az ingatlanok áraiban, és a bérleti díjak szintjében is, ami meghozta a pénzügyi befektetések iránt érdeklődők vásárlási kedvét is. Nem csoda, hogy az ingatlanpiaci hangulat javulásával párhuzamosan az ingatlanalapokban beáramló befektetések is megugrottak, 2016 során eddig átlagosan havi 15 milliárd forintot fektettek az emberek ilyen alapokba. Több hónapban is az ingatlanalapokba áramlott a legtöbb pénz, ezzel verve a többi népszerű befektetési alapokat is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

 

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

2018. 11. 08.

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.