Nem tudod tovább fizetni a nyugdíjmegtakarításodat? Mutatunk pár megoldást, ami segíthet!

Nem tudod tovább fizetni a nyugdíjmegtakarításodat? Mutatunk pár megoldást, ami segíthet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-17
 

Kutatások szerint a magyarok több mint 70 százaléka a biztos hozamú megtakarításokat, befektetéseket keresi, amelyekkel a szerződéskötést követően nincs „dolguk”. Ez önmagában még nem is volna feltétlenül rossz döntés, ám az már annál inkább, hogy a tipikusan ilyennek számító megtakarítási, befektetési célú élet- vagy nyugdíjbiztosításukat sem tartják meg az eredetileg meghatározott vagy szükséges ideig. Ez pedig óriási pénzügyi veszteséggel járhat számukra, amivel sokan nincsenek is tisztában. (A cikk szerzője Tavaszi Beatrix.)

A havonta (negyedévente, évente) fizetendő életbiztosítások esetében az átlagos szerződéses időszak (tartam) 10-12 év, ehhez képest a szerződéseknek csak körülbelül a fele „éri meg” a tartam végét. A nyugdíjbiztosítások esetében hosszabb a kötéskori tartam, hiszen tipikusan a 45-50 év közöttiek kötnek ilyen szerződést, ami azután 65 éves korukig szól. A 2014-től fennálló adókedvezmény miatt valószínűleg jobb (lesz) ezen szerződések megmaradása, de itt is van lemorzsolódás. Nem túl jó a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében sem, hiszen csak a pénztártagok mintegy fele fizet rendszeresen.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Miért hagyjuk abba idő előtt a takarékoskodást?

Talán nem volt elég megalapozott a döntésünk, amikor megkötöttük a szerződést, talán rosszul mértük fel az anyagi lehetőségeinket, vagy éppen a szívünk fáj, de kénytelenek vagyunk ezt tenni, mert nincs más megoldás az adott pénzügyi helyzetben. Bármi is legyen az oka annak, hogy idő előtt abba hagyjuk a takarékoskodást, mindenképp érdemes átgondolni, hogy a megszüntetés (szakszóval visszavásárlás) mellett milyen más lehetőségeink vannak még, ugyanis egy ilyen művelet jelentős pénzügyi veszteséggel járhat.

Az alábbi pár opció a magyar piacon elérhető szerződések általánosan jellemző feltételeit mutatja be, de fontos, hogy – ha korábban nem tetted – legalább most átolvasd a szerződésed idevonatkozó részeit.

Ezeket kell keresned szerződésedben:

  • visszavásárlás vagy díjmentes leszállítás, azaz díjmentesítés;
  • részleges vagy teljes visszavásárlás;
  • díjcsökkentés vagy a díjfizetés szüneteltetése.

A fenti kifejezések valószínűleg mind szerepelnek a szerződésedben és talán megoldást is kínálnak a problémádra. No, de nézzük kicsit érthetőbben!

Ha átmenetiek a pénzügyi problémáink, és a biztosítási díjat nem tudjuk előteremteni

Megoldási lehetőségek: 

1. Lehetséges, hogy már az is segít, ha az adott évben elutasítod vagy nem veszed igénybe az értékkövetési lehetőséget, azaz a fizetendő díjad nem emelkedik majd az inflációkövetés miatt. Ez tipikusan az évforduló alkalmával történik.

2. Ha van mód a fizetendő díj összegének csökkentésére, használd ki! Így kisebb tétel lesz a kiadásaid között, s később remélhetően újra módod lesz többet megtakarítani.

3. A díjfizetés úgynevezett „szüneteltetése” jellemzően azt jelenti, hogy fél- vagy egy évig nem kell utalnod a biztosítási díjat, tehát egy kis haladékot kapsz. A szüneteltetési lehetőséget jellemzően a szerződéses időszak alatt akár többször is kérheted, és a be nem fizetett díjakat sem kell pótolnod.

Káros mellékhatások: 

A fenti lehetőségek közül bármelyiket is választod, az alacsonyabb összegű vagy be nem fizetett díjak miatt értelemszerűen kisebb lesz a megtakarításod is, illetve általában az opcióknak külön költsége is van. Feltétlenül ellenőrizd azt is, hogy a különböző ügyfélbónuszok (ezek tipikusan az eltelt időszak hosszától függenek) jóváírását érinti-e a díjfizetés szüneteltetése! Ha igen, érdemes számolni!

Bármelyiket is választod a fentiek közül, mindenképpen  fontos előny, hogy a továbbra is fennmarad a szerződésed, az életbiztosítási védelmed!

A biztosítók által maximálisan érvényesíthető kezdeti költség

Ha tartósak az anyagi problémáid:

1. Ha biztos, hogy nem tudod vagy akarod többé fizetni a szerződésre a díjat, de nincs szükséged az addigi megtakarításaid elérhető részére, akkor a legjobb megoldás az úgynevezett díjmentesítés. Ezt általában 2-3 év eltelte után igényelhetjük és ilyenkor a biztosítás díjfizetés nélkül, csökkentett szolgáltatásokkal fennmarad. A díjmentesítés a megfelelő opció akkor, ha már nem sok van hátra például a kamatadó-mentességig, vagy éppen a nyugdíjcélú megtakarítások adójóváírásának visszafizetését szeretnéd elkerülni.

2. Ha nem tudsz a továbbiakban fizetni és az addig megtakarított pénzedre is szükséged van, akkor valóban nincs más út, mint a szerződés megszüntetése, tehát visszavásárlása. Kis egérút azért itt is van: a legtöbb biztosító lehetővé teszi a részvisszavásárlást vagy részleges pénzkivonást a szerződés számlájáról. Természetesen minél később bontod fel a szerződést, annál kedvezőbb feltételekkel tudod ezt megtenni.

A visszavásárlás legfontosabb hátrányai:

  • Általában egy-két év után igényelheted, de az első években meglehetősen előnytelen feltételekkel, hiszen a biztosítók tipikusan ekkor érvényesítik a költségeik legnagyobb részét.
  • Elesel a tipikus ügyfélbónuszoktól, amelyek pont a magas kezdeti költségek visszapótlását célozzák meg.
  • Ki kell fizetned a kamatadót, ha 10 éven belül mondod fel a szerződésed.
  • Nyugdíjbiztosítás esetén kamatostól vissza kell fizetned az adókedvezményt, persze csak akkor, ha igénybe vetted.
  • A díjmentesítés és a visszavásárlás természetesen költségekkel jár, érdemes ezeket is figyelembe venni a döntés meghozatalakor.

A befizetett összeg mekkora részét kapjuk vissza, ha idő előtt megszüntetjük a nyugdíj- vagy kockázati életbiztosításunkat?

Fontos
A biztosítók törvényadta kötelezettsége, hogy már a szerződés megkötésekor tájékoztatást adjanak az idő előtti megszüntetés következményeiről, a várható veszteségekről. Meg kell, hogy kapd az úgynevezett teljesítmény-forgatókönyveket is arra az esetre, ha lejárat előtt felmondanád az élet- vagy nyugdíjbiztosításodat. Ezek a forgatókönyvek kedvezőtlen, mérsékelt és kedvező hozamok esetére is bemutatják, hogy mire számíthatsz.

Tippek:

  • Egy-egy nehezebb helyzetben se kapkodd el a döntést! Valószínűleg sokkal több lehetőség áll előtted, mint amennyire számítasz! Az szinte biztos, hogy a legjobban akkor jársz, ha fizetési problémák esetén is inkább más megoldást keresel, mint hogy visszavásárold a szerződésedet.
  • Amennyiben mégis valamelyik menekülő utat kell választanod, úgy a lehető legkisebb anyagi veszteséggel járó utat válaszd. Ennek kiválasztásában készséggel segítenek tanácsadóink.
  • Anyagi problémáid rendeződését követően fontos, hogy folytasd vagy újra kezdd a rendszeres takarékoskodást, hiszen például saját nyugdíjelőtakarékosság nélkül nehéz évek várhatnak rád idős korodban.

Mit várhatsz a Bankmonitor tanácsadójától?

A Bankmonitor tapasztalt szakértői minden kérdésben készségesen állnak a nyugdíjbiztosítások iránt érdeklődők rendelkezésére. Segítenek felmérni a pontos élethelyzetet, és áttekinteni az elérhető piaci kínálatot, így megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb megoldást. A döntés után kollégáink a szerződéskötéssel járó adminisztratív teendőket segítenek lebonyolítani, és a későbbiekben is elérhetők maradnak, amennyiben bármilyen további kérdés merülne fel a konstrukcióval kapcsolatban.

Mit tegyél, ha lépnél az időskori megélhetéseddel kapcsolatban?

1. Keresd fel a Bankmonitor nyugdíjbiztosítás oldalát.
2. Nézd meg az ott található nyugdíjkalkulátorral, hogy mennyi pénzed lesz, mire nyugdíjba mész.
3. Ha megadod az elérhetőséged, a Bankmonitor nyugdíjszakértője hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, és minden kérdésedre válaszol.

Hirdetés
Hirdetés