Betöltés
loading

Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!

Több magyar felfedezett egy kiskaput a Szuperállampapír vásárlására. A megvett kötvényt felajánlva fedezetként újabb adagot vett a lakossági értékpapírból. Mivel a hitel kamata – különösen a kiemelt ügyfeleknél – jóval kisebb volt, mint a kötvényen elért hozam, ez a tranzakció tiszta nyereséget hozott. Ez viszont nem volt összhangban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. céljaival, emiatt október 14-től egyik lakossági állampír sem ajánlható fel lombardhitel fedezeteként. Van még azonban olyan kölcsön, amiből nyereséggel vásárolhatunk állampapírt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény, melynek kamata a futamidő előrehaladtával egyre emelkedik. Az elérhető EHM értéke 4,95%. Ez a jelenlegi piaci környezetben pedig egy igen kedvező, relatív alacsony kockázat mellett elérhető nyereség. De hogyan kerül ide a lombard hitel? Sokan a kötvény felajánlották fedezetként és a kapott hitelösszegből újra kötvényt vásároltak. A kiemelt ügyfelek már akár 2-3% kamatszinten kaphattak hitelt, ezt újra befektetve igen egyszerűen megnövelték értékpapírjuk hozamát.

Eddig is voltak szabályok a lakossági állampapírok fedezetbe vonására

Az egyértelmű miért jó ez a vásárlónak, de miért probléma ez a Magyar Államkincstárnak? A kincstár a magas hozamot azért nyújtja, hogy a lakossági állampapír-állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd forintot, ez a 2019 májusi mennyiség másfélszerese. Emellett vissza szerették volna szorítani a magyar készpénzállomány nagyságát, ami igencsak megnövekedett az utóbbi időben.

A lakossági kötvények volumene valóban jelentősen növekedett, ugyanakkor a készpénzállomány is tovább emelkedett. Ráadásul a lombard hitelek elterjedésével a papír kamatelőnyeiből hatványozottan részesülhettek a gazdagabb vásárlók.

Szabályok eddig is voltak a lakossági állampapírok fedezetbe vonására. Egy bank az általa kezelt állománynak maximum 10%-át fogadhatta el fedezetként, újabb kötvény vásárlására pedig nem adhatott hitelt. Előbbit könnyebb volt ellenőrizni, utóbbit viszont szinte lehetetlen. A lombard hitelek jelentős részét ugyanis szabad célú kölcsönként igénylik, a folyósítást követően a pénzintézet nem ellenőrzi le a felhasználást – azaz lehetett belőle akár újabb Magyar Állampapír Pluszt is venni. Ezt a gyakorlatot szünteti meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. azzal, hogy a lakossági állampapírok fedezetbe adását teljesen megtiltja október 14-től.

Felvehetünk még mindig személyi kölcsönt Magyar Állampapír Plusz vásárlására

Ezzel nem érhetünk el akkora nyereséget és nem tudjuk az állomány szinte korlátlan módon megnövelni – lombard hitel esetében ennek az értékpapírok elfogadási aránya szabott csupán gátat -, de még mindig profitálhatunk belőle.

5 millió forint személyi kölcsön Szuperállampapírba fektetése esetén több mint 430 ezer forint profitot érhetünk el. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hitelt ténylegesen rendben fizessük, ugyanis egy elmaradás és a kapcsolódó késedelmi kamatok erősen befolyásolhatják a konstrukció pénzügyi hatását. Az új lakossági állampapírból relatív olcsón 99,75%-os árfolyamon ki lehet szállni, sőt kamatfizetéskor veszteség nélkül, 100 százalékos értéken adható el a papír.

A személyi kölcsön teljes költségét – 1% előtörlesztési díjat feltételezve – nagyjából 4 év alatt termelné ki a lakossági állampapír. Ezt követően már veszteség nélkül szállhatunk ki a konstrukcióból – az állampapírnál csak a kamatfizetéskori értékesítést vizsgáltuk meg.

Amennyiben érdekel ez a lehetőség, akkor érdemes a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnézni milyen feltételekkel tudnál hitelt igényelni, illetve érdemes az AKK oldalán tájékozódni az aktuális lakossági állampírokról.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

Blogajánló
  • alapblog Globalizált termelés

    A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.