Betöltés

Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!

szerző: Argyelán József
2019-10-08

Több magyar felfedezett egy kiskaput a Szuperállampapír vásárlására. A megvett kötvényt felajánlva fedezetként újabb adagot vett a lakossági értékpapírból. Mivel a hitel kamata – különösen a kiemelt ügyfeleknél – jóval kisebb volt, mint a kötvényen elért hozam, ez a tranzakció tiszta nyereséget hozott. Ez viszont nem volt összhangban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. céljaival, emiatt október 14-től egyik lakossági állampír sem ajánlható fel lombardhitel fedezeteként. Van még azonban olyan kölcsön, amiből nyereséggel vásárolhatunk állampapírt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény, melynek kamata a futamidő előrehaladtával egyre emelkedik. Az elérhető EHM értéke 4,95%. Ez a jelenlegi piaci környezetben pedig egy igen kedvező, relatív alacsony kockázat mellett elérhető nyereség. De hogyan kerül ide a lombard hitel? Sokan a kötvény felajánlották fedezetként és a kapott hitelösszegből újra kötvényt vásároltak. A kiemelt ügyfelek már akár 2-3% kamatszinten kaphattak hitelt, ezt újra befektetve igen egyszerűen megnövelték értékpapírjuk hozamát.

Eddig is voltak szabályok a lakossági állampapírok fedezetbe vonására

Az egyértelmű miért jó ez a vásárlónak, de miért probléma ez a Magyar Államkincstárnak? A kincstár a magas hozamot azért nyújtja, hogy a lakossági állampapír-állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd forintot, ez a 2019 májusi mennyiség másfélszerese. Emellett vissza szerették volna szorítani a magyar készpénzállomány nagyságát, ami igencsak megnövekedett az utóbbi időben.

A lakossági kötvények volumene valóban jelentősen növekedett, ugyanakkor a készpénzállomány is tovább emelkedett. Ráadásul a lombard hitelek elterjedésével a papír kamatelőnyeiből hatványozottan részesülhettek a gazdagabb vásárlók.

Szabályok eddig is voltak a lakossági állampapírok fedezetbe vonására. Egy bank az általa kezelt állománynak maximum 10%-át fogadhatta el fedezetként, újabb kötvény vásárlására pedig nem adhatott hitelt. Előbbit könnyebb volt ellenőrizni, utóbbit viszont szinte lehetetlen. A lombard hitelek jelentős részét ugyanis szabad célú kölcsönként igénylik, a folyósítást követően a pénzintézet nem ellenőrzi le a felhasználást – azaz lehetett belőle akár újabb Magyar Állampapír Pluszt is venni. Ezt a gyakorlatot szünteti meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. azzal, hogy a lakossági állampapírok fedezetbe adását teljesen megtiltja október 14-től.

Felvehetünk még mindig személyi kölcsönt Magyar Állampapír Plusz vásárlására

Ezzel nem érhetünk el akkora nyereséget és nem tudjuk az állomány szinte korlátlan módon megnövelni – lombard hitel esetében ennek az értékpapírok elfogadási aránya szabott csupán gátat -, de még mindig profitálhatunk belőle.

5 millió forint személyi kölcsön Szuperállampapírba fektetése esetén több mint 430 ezer forint profitot érhetünk el. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hitelt ténylegesen rendben fizessük, ugyanis egy elmaradás és a kapcsolódó késedelmi kamatok erősen befolyásolhatják a konstrukció pénzügyi hatását. Az új lakossági állampapírból relatív olcsón 99,75%-os árfolyamon ki lehet szállni, sőt kamatfizetéskor veszteség nélkül, 100 százalékos értéken adható el a papír.

A személyi kölcsön teljes költségét – 1% előtörlesztési díjat feltételezve – nagyjából 4 év alatt termelné ki a lakossági állampapír. Ezt követően már veszteség nélkül szállhatunk ki a konstrukcióból – az állampapírnál csak a kamatfizetéskori értékesítést vizsgáltuk meg.

Amennyiben érdekel ez a lehetőség, akkor érdemes a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnézni milyen feltételekkel tudnál hitelt igényelni, illetve érdemes az AKK oldalán tájékozódni az aktuális lakossági állampírokról.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.