Nő a bérünk, mihez kezdjünk vele?

 • 2014.03.28.
 • szerző: bankmonitor

2 százalékkal nőhetnek idén a reálbérek, derül ki a Jegybank legújabb inflációs jelentéséből. A jelentés szerint a bruttó átlag kereset idén várhatóan majdnem 4, jövőre pedig több mint 6 százalékkal emelkedik. A versenyszférában az idei évben szerényebb, 3,7 százalékos, jövőre pedig 2,4 százalékos emelkedésre számítanak.

Nézzük, mit kezdhetünk ezzel a kis plusszal!

1.
 Elköltjük – Rossz válasz!

2. Megtakarítunk – Jó válasz!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Folyton folyvást azt halljuk, hogy megtakarítani kell, megtakarítás nélkül nincs jövő. Jöhet válság, munkanélküliség, váratlan esemény. Ha nincs megtakarításunk, mihez kezdünk? Megtakarítani tehát szükséges, még akkor is, ha nincs konkrét célunk. 

Mit várunk a befektetésünktől?

 • hozzon nagyon sokat,
 • legyen kockázatmentes,
 • bármikor hozzáférhető legyen.

De nézzük meg, hogy mit kezdhetünk azzal, ha egy szerény 5 ezer forinttal nő a jövedelmünk. Elkezdünk takarékoskodni, szépen, havi rendszerességgel a
„Sok kicsi sokra megy” elv alapján. 

Nézzük, mennyi pénzünk lehet néhány év alatt!

Megtakarítási számla

Az egyik legrugalmasabb és legkedvezőbb forma kis összegű rendszeres megtakarításokhoz. Nincs szükség több hónapos pénzlekötésre, az elhelyezett összeg naponta kamatozik,a kamatokat pedig általában havonta jóváírják. Így legrosszabb esetben is, ha váratlanul hozzá kell nyúlnunk a félre tett pénzünkhöz általában csupán az adott hónap kamatát veszítjük el.

20140328_tabla1

Az 5 legjobb megtakarítási számla havi 5 ezer Ft-os befizetés mellett 1,5% – 4,75%-os kamatot kínál.

Négy év alatt a fenti konstrukcióban, kamatokkal együtt 246.000 és 259.000 forint közötti összeget gyűjthetünk össze.

Lakástakarék

A maximális állami támogatás eléréséhez a havi megtakarítási összeg 20 ezer forint, de a jobb összehasonlíthatóság kedvéért ezt a terméket is havi 5.000 forintos összeggel néztük meg.

20140328_tabla2

Az elsődleges előnye a lakástakarék (LTP) szerződéseknek az állami támogatás , melyen keresztül akár 14% feletti éves hozamot is elérhetünk. Ám a lakástakarék-pénztár fontos megkötése, hogy csak lakáscélra fordíthatjuk. Ha idő közben mégis szükségünk lenne a pénzre, elveszítjük az állami támogatást, vagyis csak évi 3 % körüli kamattal számolhatunk. 

Rendszeres megtakarítási programok

Ezek lényege, hogy egy előre meghatározott befektetési alapba helyezzük havonta a megtakarított pénzünket. Ezért hozamot előre nem tudunk meghatározni, és a költségei is bankonként eltérően alakulnak. Viszont mindazoknak megfelelő lehet, akik akár magasabb kockázatot is vállalnának a magasabb hozam reményében. És melyik alapot válasszuk? Segít eldönteni a kérdést a kalkulátorunk!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Fentiekben csak a három legnépszerűbb megtakarítást néztünk meg. Ezen kívül gondolkodhatunk hosszú távon önkéntes-nyugdíjpénztárral, vagy tehetünk az egészségünkért egészségpénztári tagsággal. Ha pedig másra vágysz a honlapunkon rengeteg lehetőség között válogathatsz!
Legyen az egyedi befektetési alap, vagy akár
állampapír.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.