Nő a nyugdíj, de vajon mire elég?

 • 2018.01.02.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nem volt kérdés, hogy emelik 2018-ban is a nyugdíjakat, de nem mindegy, hogy a tapasztalatok szerint mire számíthatunk a jövőben. Gyűjtésünk szerint a legjobb esetben az inflációhoz közeli emelésben részesülhetnek az ellátottak. Eközben viszont az akár kétszámjegyű növekedést felmutató keresetektől egyre inkább elmaradnak a nyugdíjak. Egyet tehetünk ez ellen, be is mutatjuk, mit.

Használd nyugdíjkalkulátorunk, és kiderül, mennyire vagy felkészülve az időskorra!

Rendre előjön a kérdés részetekről, hogy mire lehet számítani a jövőben, a nyugdíjak mennyire tudják a lépést tartani a keresetekkel. Az utóbbi 10 év tapasztalata az, hogy ebből a szempontból nem volt túl fényes a helyzet, hiszen a nettó keresetek 10-ből 6-szor jobban nőttek, mint a nyugdíjak.

Ennek az oka az, hogy az időszak során vagy vegyesen a keresetektől és az inflációtól vagy csak az inflációtól függött a nyugdíjak emelése. Egyszerű oka van annak, hogy a nyugdíjak emelése elmarad a keresetek változásától, hiszen óriási összegbe kerülne ennek az előteremtése.

A legtöbbször azt vállalja az állam, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrzi, vagyis attól még, hogy nőnek az árak, attól még a nyugdíjasok ugyanazokat a termékeket meg tudják vásárolni. Más szóval, ha a kenyér kilónkénti ára 270-ről 280-ra emelkedik, még nem kell jobban meghúzni a nadrágszíjat, lesz elegendő pénz az általában megvásárolt dolgokra.

Az utóbbi években a nyugdíjasok legnagyobb szerencséje az volt, hogy a kormány rendre felülbecsülte a következő évre várható inflációt, ezért a valós infláció felett emelkedhettek a nyugdíjak. Pedig sok esetben a valóság az volt, hogy az árak inkább stagnáltak, mint nőttek. Így az a helyzet állt elő, hogy még az áremelkedés ellenére is többet tudtak a pénzükből vásárolni a nyugdíjasok.

A tavalyi év volt az első, amikor ez a helyzet megváltozott, hiszen az év eleji 1,6%-os emelést novemberben (visszamenőleg) 0,8%-os emeléssel fejelték meg, vagyis összességében 2,4%-kal bővültek a nyugdíjak, miközben az éves infláció 2,3% körül alakult. Ennél azért nagyobb volt a valós emelés, hiszen nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak az ellátottak, de ezek a jogszabályok szerinti nyugdíjemelésen kívül esnek, ezért azokat csak megemlítjük.

A 2018-as évről is sokat lehet már tudni. Az biztos, hogy kormánydöntés értelmében januárban 3%-kal fog megemelkedni a nyugdíj, miközben a jegybank decemberi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 2,5% körül alakulhat. Ilyen formában a központi bankhoz képest ismét nagyobb inflációval számol a kormány, ami a nyugdíjasoknál épp kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

Egyik részről ez örvendetes, hiszen a nyugdíjak reálértelemben (inflációt is beszámítva) is nőni tudnak. Másrészről viszont továbbra sem változik meg az a helyzet, hogy a keresetek és a nyugdíjak közötti olló egyre nagyobbra nő. Az utóbbi két évben a nettó keresetek 8-13%-kal nőttek évente, és 2018-ban is bőven infláció feletti béremelkedésre van kilátás.

A társadalombiztosítás ilyen mértékű emelést nem bírna el, vagyis a jövőben arra érdemes berendezkedni, hogy jó esetben az inflációnak megfelelő emelést kapjuk meg. Ez ellen már idősebb korban nem sokat lehet tenni, a nyugdíjat maximum egy kiegészítő kereseti lehetőséggel lehet megtoldani.

Azok viszont, akik időben elkezdenek célzottan nyugdíjra takarékoskodni, például egy önkéntes nyugdíjpénztárban, azok az állami adó-visszatérítés jóvoltából is, akár nagyobb mértékű nyugdíj-kiegészítésre is jogosultak lehetnek. Mindenképpen érdemes időben ezt elkezdeni, hiszen évtizedek alatt a kamatos kamat hatásával együtt a befizetések többszörösét veheti ki az ember.

Nézd meg, hogy mennyire vagy felkészült a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?


Add meg a születési éved a számításhoz!

Ennyi pénzed lesz nyugdíjas korodban ( )*:

Amiből havi nyugdíj-kiegészítésed: /hó **

*Konzervatív 4,5%-os hozammal számolva.
**Várható élettartamod végéig.

A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:


Rendelkezel vésztartalékkal?


Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

Milyen megtakarítással rendelkeztél/rendelkezel?

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Havi -ból
-od lehet.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

2 Hozzászólás

 • Frankó Géza 2018-01-03 11:33:27 - Válasz

  A nyugdíjak inflációt követő emelése rendkívül kényelmes a mindenkori kormányok részére, ugyanakkor nem biztos hogy megfelelő a nyugdíjasoknak. Mégpedig egyrészt azért, mert az infláció nem esik egy be a nyugdíjasok által vásárolt javakkal. (az általuk vásárolt terméket ára folyamamtosan meghaladja az inflációs átlagot) Ezt az un. nyugdíjas kosár figyelembe vételével lehetne lekövetni. Másrészt az un. svájci indexálás jobban megközelítené a nyugdíjak valódi értékmegőrzését. Tudom, hogy erre az a válasz, hogy nincs rá fedeztet. De ha tudjuk azt, hogy a mindenkori nyugdíj kifizetések az aktuális keresők járulékából fedeződnek és a fizetések sokkal dinamikusabban fejlődnek , mint a nyugdíjak, akkor a levont járulékok is nagyobb emelést tennének lehetővé. A lehetőség tehát adott, a megvalósítás csak szándék és jóakarat kérdése…

 • csongor györgy 2018-01-03 16:16:48 - Válasz

  A nyugdíjak és bérjövedelmek közötti szétnyílás – ez közgazdasági tény – INFLÁCIÓHOZ vezet. Ha több a forgalomban levő jövedelmekből származó pénz, a szűkebb kínálathoz tartozó termékekért TÖBBET kérnek az egyes termékek, szolgáltatások előállítói, forgalmazói. mert aki TÖBB PÉNZ BIRTOKOSA, az hajlandó a keresett dologért akár több pénzt megadni. Emiatt bizonyos termékek szolgáltatások (lásd például egészségügy) elérése a CSAK inflációt követő nyugdíjból mind nehezebbé válik. Hosszabb távon EZ vár a CSAK nyugdíjból élőkre..

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.