Nő a nyugdíj, de vajon mire elég?

Nő a nyugdíj, de vajon mire elég?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-02 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem volt kérdés, hogy emelik 2018-ban is a nyugdíjakat, de nem mindegy, hogy a tapasztalatok szerint mire számíthatunk a jövőben. Gyűjtésünk szerint a legjobb esetben az inflációhoz közeli emelésben részesülhetnek az ellátottak. Eközben viszont az akár kétszámjegyű növekedést felmutató keresetektől egyre inkább elmaradnak a nyugdíjak. Egyet tehetünk ez ellen, be is mutatjuk, mit.

Használd nyugdíjkalkulátorunk, és kiderül, mennyire vagy felkészülve az időskorra!

Rendre előjön a kérdés részetekről, hogy mire lehet számítani a jövőben, a nyugdíjak mennyire tudják a lépést tartani a keresetekkel. Az utóbbi 10 év tapasztalata az, hogy ebből a szempontból nem volt túl fényes a helyzet, hiszen a nettó keresetek 10-ből 6-szor jobban nőttek, mint a nyugdíjak.

Ennek az oka az, hogy az időszak során vagy vegyesen a keresetektől és az inflációtól vagy csak az inflációtól függött a nyugdíjak emelése. Egyszerű oka van annak, hogy a nyugdíjak emelése elmarad a keresetek változásától, hiszen óriási összegbe kerülne ennek az előteremtése.

A legtöbbször azt vállalja az állam, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrzi, vagyis attól még, hogy nőnek az árak, attól még a nyugdíjasok ugyanazokat a termékeket meg tudják vásárolni. Más szóval, ha a kenyér kilónkénti ára 270-ről 280-ra emelkedik, még nem kell jobban meghúzni a nadrágszíjat, lesz elegendő pénz az általában megvásárolt dolgokra.

Az utóbbi években a nyugdíjasok legnagyobb szerencséje az volt, hogy a kormány rendre felülbecsülte a következő évre várható inflációt, ezért a valós infláció felett emelkedhettek a nyugdíjak. Pedig sok esetben a valóság az volt, hogy az árak inkább stagnáltak, mint nőttek. Így az a helyzet állt elő, hogy még az áremelkedés ellenére is többet tudtak a pénzükből vásárolni a nyugdíjasok.

A tavalyi év volt az első, amikor ez a helyzet megváltozott, hiszen az év eleji 1,6%-os emelést novemberben (visszamenőleg) 0,8%-os emeléssel fejelték meg, vagyis összességében 2,4%-kal bővültek a nyugdíjak, miközben az éves infláció 2,3% körül alakult. Ennél azért nagyobb volt a valós emelés, hiszen nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak az ellátottak, de ezek a jogszabályok szerinti nyugdíjemelésen kívül esnek, ezért azokat csak megemlítjük.

A 2018-as évről is sokat lehet már tudni. Az biztos, hogy kormánydöntés értelmében januárban 3%-kal fog megemelkedni a nyugdíj, miközben a jegybank decemberi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 2,5% körül alakulhat. Ilyen formában a központi bankhoz képest ismét nagyobb inflációval számol a kormány, ami a nyugdíjasoknál épp kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

Egyik részről ez örvendetes, hiszen a nyugdíjak reálértelemben (inflációt is beszámítva) is nőni tudnak. Másrészről viszont továbbra sem változik meg az a helyzet, hogy a keresetek és a nyugdíjak közötti olló egyre nagyobbra nő. Az utóbbi két évben a nettó keresetek 8-13%-kal nőttek évente, és 2018-ban is bőven infláció feletti béremelkedésre van kilátás.

A társadalombiztosítás ilyen mértékű emelést nem bírna el, vagyis a jövőben arra érdemes berendezkedni, hogy jó esetben az inflációnak megfelelő emelést kapjuk meg. Ez ellen már idősebb korban nem sokat lehet tenni, a nyugdíjat maximum egy kiegészítő kereseti lehetőséggel lehet megtoldani.

Azok viszont, akik időben elkezdenek célzottan nyugdíjra takarékoskodni, például egy önkéntes nyugdíjpénztárban, azok az állami adó-visszatérítés jóvoltából is, akár nagyobb mértékű nyugdíj-kiegészítésre is jogosultak lehetnek. Mindenképpen érdemes időben ezt elkezdeni, hiszen évtizedek alatt a kamatos kamat hatásával együtt a befizetések többszörösét veheti ki az ember.

Nézd meg, hogy mennyire vagy felkészült a nyugdíjra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés