Betöltés

Több millió forintos nyereség a lakáshiteleseknek: lakástakarékból előtörlesztés+hitelkiváltás

szerző: Fülöp Norbert
2020-02-08

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogyan járhatunk a lehető legjobban lakáshitelünk lakástakarékból történő előtörlesztésekor. Most ezt egészítjük ki a hitelkiváltás lehetőségével. Hiszen, ha már hozzá nyúlunk a lakáshitelünkhöz, érdemes a lehető legtöbb pénzügyi előnyt kihozni a dologból. Itt pedig milliós spórolási lehetőségről beszélhetünk!

A lakástakarék egyik okos felhasználási módja az, ha lakáshitelünket törlesztjük elő belőle. Olyan ez kicsit, mintha az állam fizetné a lakáshitel kamatunk egy részét, hiszen az állami támogatás megszüntetése előtt kötött LTP szerződéseket – havi 20 ezer forint befizetése esetén – évi 72 ezer forinttal egészíti ki az állam. Ráadásul, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelünk van, megspórolhatjuk az előtörlesztési díjat is, ugyanis ezeknél a lakástakarékból történő befizetés nem jár költséggel. Máskülönben átlagosan 2%-os díjjal számolhatunk, ami 1,5 millió forint előtörlesztésekor 30 ezer forintos kiadás.

Az előtörlesztésnél két megoldás közül választhatunk:

1. A futamidőt változatlanul hagyjuk és a havi törlesztőket csökkentjük.
2. Vagy változatlanul hagyjuk a hiteltörlesztőket, viszont lefaragunk a futamidőből.

Jól látható, hogy összességében a futamidő csökkentése jelenti a nagyobb pénzügyi előnyt: esetünkben 1,2 millió forinttal alacsonyabb a teljes visszafizetés összege. (Vagyis ennyivel kevesebb pénzt kell a futamidő alatt összességében fizetnünk a banknak.) Ezt némileg csökkenti persze a szerződésmódosítás költsége (ugyanis a futamidő megváltoztatásához módosítani kell a hitelszerződést), ám ez egy átlagos lakáshitelnél néhány tízezer forint kiadást jelent csak.

Természetesen adódhat olyan élethelyzet, amikor fontos a rendszeres kiadások csökkentése, például azért, mert így tudjuk csak a törlesztőket szerződés szerint teljesíteni. A példánkban szereplő 3 évvel ezelőtt felvett, 10 millió Ft összegű és 20 éves futamidejű hitelnek 70 500 forintról 58 600 forintra csökken a havi törlesztője akkor, ha ezt a megoldást választjuk. Ha hozzá vesszük azt is, hogy a lakástakarék 20 ezer forintját sem kell tovább fizetnünk, akkor ezzel a lépéssel összességében 31 900 Ft-tal tehermentesíthetjük a családi költségvetést havonta.

Mennyit nyerünk akkor, ha az előtörlesztést hitelkiváltással kombináljuk?

Felmerülhet a kérdés, hogy mit keres itt a hitelkiváltás, amikor mi csak azt szeretnénk tudni, hogy mit kezdjünk a lakástakarékban összegyűlt pénzünkkel. Igen ám, de ha már foglalkozunk a lakáshitelünkkel, akkor ez remek alkalom arra is, hogy ellenőrizzük, nincs-e jobb ajánlat annál most a piacon. Például megnézhetjük a 13 bank aktuális ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral, hogy ha most vennénk fel a meglévő lakáshitelünket, akkor vajon milyen havi törlesztőt kellene fizetnünk érte? Ha azt látjuk, hogy sokkal olcsóbban kaphatjuk meg, akkor szinte biztosan érdemes váltani.

Annyit látatlanban elárulhatunk, hogy a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint egy két éve illetve 2020. januárban felvett 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi fizetnivalója között átlagosan 10 ezer Ft a különbség, ami összességében milliós megtakarítást jelenthet.

Különösen akkor érdemes tovább olvasni a cikkünket, ha a lakástakarékkal összegyűlt pénznek volna más helye az előtörlesztés helyett, például felújítanánk belőle a fürdőszobát, nyílászárót vagy kazánt cserélnénk, esetleg vadonatúj konyhabútorra vágyunk. Ugyanis a példánkban szereplő 3 éve felvett lakáshitelen teljes visszafizetésben 2 millió Ft-ot lehet megtakarítani csak hitelkiváltással, anélkül, hogy a lakástakarék egyáltalán képbe kerülne.

Ha pedig kombináljuk az LTP-s előtörlesztést és a hitelkiváltást, akkor összességében 4,1 vagy 5,1 millió Ft lehet a pénzügyi előny, attól függően, hogy a futamidő vagy a törlesztő marad változatlan. A legtöbbet visszafizetésben természetesen itt is akkor nyerjük, ha az előtörlesztést követően szinten marad a törlesztőnk és inkább a futamidőből faragunk le.

Lakástakarékból történő előtörlesztés és hitelkiváltás a gyakorlatban

A praktikus sorrend ebben az esetben az, hogy először a lakástakarék összegét betörlesztjük a meglévő hitelbe, mégpedig úgy, hogy a futamidő változatlan maradjon. Ez azért célszerű, mert így nem kell a hitelszerződést módosítani. A fennmaradt tartozást ezt követően érdemes egy másik, kedvezőbb kamatúra lecserélni. Ha tudni akarjuk, hogy számszerűsítve mennyit nyerhetünk meglévő hitelünk lecserélésével, akkor a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorával azonnal láthatjuk a lehetőségeinket. A kiváltás során ráadásul alkalmunk lesz beállítani az új hitel törlesztőjének összegét és a futamidő hosszát, vagyis egyáltalán nem muszáj ragaszkodni a korábbi lakáshitel paramétereihez.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.