Betöltés

Megszűnt a lakástakarékok állami támogatása: milyen megtakarítási lehetőségek maradtak?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-24

Megszavazta az Országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. Mindenki kíváncsi, hogy milyen, lakáscélok megvalósulását lehetővé tevő megoldás érkezik helyette. Mivel ennek megoldása még várat magára, összeszedtük, milyen egyéb megtakarítási lehetőségek közül választhatsz, ha el szeretnéd érni a céljaidat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Köztudott, hogy az Országgyűlés a napokban megszavazta, hogy megszűnjön a lakástakarékok állami támogatása. Igen ám, de mi a helyzet a többi olyan megtakarítással, melyet az állam a mi adóforintjainkkal „támogat”? Ennek neve ugyan nem állami támogatás, hanem a személyi jövedelemadóról történő rendelkezés, mégis felvet néhány kérdést.

Egészség- és önsegélyező pénztár

Kézenfekvő egy ilyen cikk első helyén említeni az egészség- és önsegélyező pénztárakat. Utóbbiból ugyanis lehet lakáscélú jelzáloghitelt törleszteni. Így ez egyfajta alternatívája volt eddig is a lakástakarékoknak. A befizetéseid 20%-át, a lekötéseid 10%-át és a prevenciós szolgáltatásokra elköltött pénz 10%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Mivel önkéntes pénztári számláról van szó, ezért az egészség- és önsegélyező pénztári valamint az önkéntes nyugdíjpénztári számláiddal együttesen maximum évi 150 ezer Ft adót kérhetsz vissza arra a számládra, amelyikre az adóbevallásodban kéred. Ha kíváncsi vagy, hogy még milyen célokra tudod felhasználni az egészség- és önsegélyező pénztári számládat, nézd meg a korábbi cikkünk alján!

Önkéntes Nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztári lehetőségekről is írtunk már több alkalommal. Ha nyugdíjcélú megtakarítás a célod, és nem szeretnéd saját magad kezelni a befektetéseidet, akkor ez Neked való megoldás lehet. A befizetéseid 20%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Mivel önkéntes pénztári számláról van szó, ezért az egészség- és önsegélyező pénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári számláiddal együttesen maximum évi 150 ezer Ft adót kérhetsz vissza arra a számládra, amelyikre az adóbevallásodban kéred.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A NYESZ-R számla azoknak ajánlott, akik nyugdíjcélú megtakarításaikat saját maguk szeretnék kezelni. Az adóbevallásod keretében a befizetéseid 20%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Erre külön keret áll rendelkezésre, mely legfeljebb évi 100 ezer Ft (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérők számára maximum évi 130 ezer Ft).

Nyugdíjbiztosítás

Ha szeretnél a nyugdíjcélú megtakarításod mellé biztosítási védelmet is, akkor a nyugdíjbiztosítás is érdekes termék lehet számodra. Azonban ne feledjük, hogy a biztosítási rész, a különböző eszközalapokba (gyakorlatilag erre a célra létrehozott befektetési alapok) történő befektetés és az azok közötti átcsoportosítás (durva költségek: akár 1-3% is) miatt azonban többletköltséget számítanak fel. Ha ennek ellenére úgy érezzük, hogy a biztosítás megléte ellensúlyozza ezt a többletterhet (NYESZ-hez képest a bent lévő pénzünk ÉVI 3-4%-a!!! (0,1-0,2% vs. 3-4%)), csak akkor válasszuk ezt a megtakarítási módot! Könnyen belátható, hogy a bent lévő pénzünkre vetítve, ez 1 millió forintonként évi 30-40 ezer Ft többletköltséget jelent, azaz 10 milliónál már évi 300-400 ezer Ft-ot. Feltehetjük a kérdést: ha eddig nem vettél magadnak befektetési alapokat értékpapírszámlán sem, akkor miért tennéd meg ezt sokkal drágábban egy nyugdíjbiztosítás keretein belül? Az adóbevallásunkban a befizetéseink 20%-ának megfelelő, maximum évi 130 ezer Ft-ot igényelhetünk vissza.

Ha érdekelt vagy a nyugdíj témában, nézd meg a részletes nyugdíj kalkulátorunk segítségével, hogy melyik megoldást lehet érdemes választanod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

3 Hozzászólás

 1. Anna

  Sok embert érintett negatívan a lakástakarék állami támogatásának megszüntetése, de valószínűleg az építőipar az, ahol a döntés negatív hatásai utólag lecsapódnak. Különösen igaz ez abban az esetben, ha megvalósul az új építésű lakások ÁFA kulcsának megemelése is 2020. január 1-től. 2019. évben valószínűleg sokan fognak új építésű ingatlant vásárolni megelőzve az ÁFA kulcs és ezáltal az ingatlanok árának drasztikus megemelkedését. A kérdés csupán az, hogy honnan lesz fedezetük a vásárlásra ha ilyen pénzügyi döntések után az emberek bizalom hiányában a megtakarításaikat elköltik, vagy külföldi bankszámlán helyezik el ?

 2. kamilla

  más nincs ?!…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  1. Singer Zoltán

   Kedves Kamilla! Természetesen sok megtakarítási lehetőség van, de mi az általunk legfontosabbnak tartottakat, és az átlagos ismeretekkel rendelkező állampolgárok számára releváns pénzügyi eszközöket vettük alapul.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.