Betöltés

Nyugdíj: mennyit kell félretenni havonta?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-19

Az idő előrehaladtával a magyar nyugdíjrendszer egyre inkább kezd kifogyni a szuflából, ezért nem árt magunknak is felkészülni a nyugdíjas évekre. De mennyit kell megtakarítani a nyugdíjra? Sokan ezt a kérdést elintézik annyival, hogy a jövedelmük 5-10%-át félreteszik ilyen célra. Pedig ez ennél azért összetettebb kérdés. Mennyit kell neked személy szerint félre tenned a nyugdíjadra?

A jelenlegi magyar állami nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát. Ebből adódóan az állami nyugdíjrendszerbe történő befizetések nem a saját számlánkat gyarapítják, hanem nyugdíjkifizetésekre megy el. Ráadásul ez a rendszer igen kényes a mostanában zajló elöregedésre (egyre több a nyugdíjas, és nincs aki eltartsa őket). Amennyiben szeretnénk az állami rendszertől függetleníteni magunkat, akkor érdemes dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarításokba fektetni a nyugdíjra szánt pénzt. De mennyit kell félretenni ahhoz, hogy meglegyen az elegendő nyugdíj-kiegészítés? Az attól függ…

A megtakarítás művészete

Első körben azt kell meghatározni, hogy van-e miből megtakarítanunk. Erre sokan azt mondják, hogy ha magasabb lenne a fizetésük, akkor már megtakarítanának. De a valóság azonban zordabb: az emberek egy jelentős részének mindegy mekkorára nő a fizetése, a magasabb bevételt is elköltik. Ezért fontos, hogy amennyiben a létminimum felett keresünk, akkor annak legalább 10%-át takarítsuk meg. Mindegy, hogy milyen pici, vagy nagy ez az összeg, legalább ennyit tegyünk félre. Természetesen minél többet keresünk, és minél alacsonyabb a kiadásaink színvonala, annál többet tudunk megtakarítani. De minden megtakarított pénzünket tegyük félre nyugdíjra? Korántsem ez az okos megoldás!

Mire tegyünk félre?

Legfontosabb a 3-12 havi kiadásunknak megfelelő vésztartalék. Ennek egy ideális világban minden megtakarító rendelkezésére kell állnia, hogyha bármi történne. Elveszítjük a munkánkat, összetörtük a kocsinkat, vagy bedöglött a hűtő. Ha rendelkezésre áll a vésztartalékunk, akkor ebből tudjuk finanszírozni a váratlan kiadásokat. Ezért könnyen hozzáférhető, lehetőleg minél alacsonyabb költséggel rendelkező formában kell tartani. Ez lehet bankbetét, vagy rövid állampapír. Viszont amennyiben hozzányúlunk, akkor ezt minél hamarabb pótolni kell.

A hosszú távú nyugdíj-megtakarítások azért sem alkalmasak erre, mert minden nyugdíj célú megtakarításnál 10 év a minimum várakozási idő. Létezik olyan nyugdíjcélú megtakarítás, amiből addig az ideig egy fillért sem tudsz kivenni. De a többiből is rendszerint igen nagy költséggel tudsz 10 év előtt pénzt kivonni.

Középtávú célokat sem szabad elhanyagolni. (Kivéve, ha véglegesen le tudsz mondani például az autó- vagy lakáscseréről.) Ezekre a célokra sem lesz megfelelő a nyugdíjra félretett vagyon (a minimum várakozási idő miatt). A középtávú céljaidat két részre kell osztanod aszerint, hogy elhalaszthatók, vagy halaszthatatlan kiadások. Például egy autó lecserélése, ha másként nem lehet megoldani a munkába járást, vagy éppen munkaeszköz a gépjármű, akkor nem elhalasztható. Bármi történik, erre elő kell teremteni a pénzt. Viszont, ha van alternatívája a munkába járásnak és csak szabadidőben használjuk, akkor máris kisebb a fontossága, akár bizonytalan ideig is el lehet halasztani a cseréjét.

De ugyanúgy több részre oszthatóak a megtakarítások célok szerint. Például, ha egy előre meg nem határozható célra gyűjtünk, akkor az lehet egy általános megtakarítás. Ám, ha nagyobb lakásba költözésre tennénk félre, arra létezik célirányos megtakarítás (lakástakarék).

Hosszú távú célok közül két területet szokás kiemelni: az egyik a gyermek(ek) taníttatására összegyűjtendő pénz (melyre kiválóan alkalmas a babakötvény), illetve a nyugdíjcélú megtakarítás. Melyik a fontosabb? Bármennyire is rosszul hangzik, de a nyugdíj… A gyermekünk a tanításának biztosítására vannak alacsony kamatozású hitelek, aminek a felvétele minden kutatás szerint megtérül a későbbi magasabb várható jövedelemben. Viszont, ha nyugdíjra nem teszünk félre, akkor ott maradhatunk gyermekeink nyakán nyugdíjasként, mert nem tudjuk eltartani magunkat. Vagy nyugdíj mellett/helyett tovább kell majd dolgoznunk. Ezért, ha nem tudunk minden célra külön-külön takarékoskodni, akkor inkább a nyugdíjra tegyünk félre.

Fontos tanács, hogy ne nagyon aprózzuk el a megtakarításainkat: lakástakarékot 20 ezer forinttal érdemes nyitni, de Babaktövénybe havi 5 ezer forintot ajánlatos utalni. Mi a helyzet a nyugdíjjal?

De mégis mennyit tegyünk félre nyugdíjra?

A jegybank egyik legfrissebb elemzése szerint hosszú távú öngondoskodási céllal a kereset 3-9%-át kellene félretenni, és akkor megteremthetjük a nagyobb anyagi biztonságot. Ez nagy aránynak tűnhet, de a fentiekből is kiderül, hogy nehéz egyértelmű választ adni a feltett kérdésre.

Ám mindenkinek segítünk megtalálni a saját számát. Ehhez válaszolni kell néhány kérdésre és megadni, hogy mikor születtünk és mennyit tudnánk félre tenni havonta. A végeredményben pedig megkapjuk, hogy nyugdíjas korunkra az adott havi megtakarításból mekkora összeget érhetünk el.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Természetesen, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor vissza nyíllal hátra lapozva növelhetünk az összegen. De mennyi az elég? Ez csak a lehetőségeinken múlik. Amennyiben minden célra van elegendő megtakarításunk (beleértve egy általános céltartalékot is, ami nem egyenlő a vésztartalékkal), akkor a nyugdíj megtakarítás az a terület, amire nem tudunk túl sokat félretenni. Ugyanis a nyugdíjban az összes nyugdíjcélú megtakarítás szabadon felhasználható. Vehetünk belőle házat, kocsit, hajót, repülőjegyet, bármit. Ráadásul nyugdíjban az ilyen célra gyűjtött megtakarítás adómentes. Sőt! Amennyiben bejelentett munkahelyük is van, akkor befizetéseink után 20%-os adójóváírást is igényelhetünk. Valaki itt húzza meg a határt: ameddig kap adójóváírást, addig nyugdíjcélú megtakarítást fizet (ideális esetben akár évi 1,4 millió forintnyi befizetésig jár adójóváírás), a fölött pedig általános célút.

7 Hozzászólás

 1. Kovacs Tamasne

  Nincsen megtakaritasom de szeretnek de nem tudom hogy hogyan

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kovács Tamásné,

   Kérjük adjon le érdeklődést a cikk végén található “ingyenes segítséget szeretnék” gombra kattintva vagy kalkulátorunk használatával, és segítünk a felmerülő kérdéseiben!

 2. Varga László

  Két napja tettem fel egy kérdést,de mivel megírtam hogy már önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok ezért már választ sem kaptam.Ilyen az ingyenes segítség?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,

   A rendszerünkben úgy látjuk, hogy tegnap adott le érdeklődést az önkéntes nyugdíjpénztárral kapcsolatban. Igyekszünk minden megkeresést feldolgozni, viszont úgy látjuk, hogy korábban a kérdést már feltette és azt e-mailben megválaszoltuk Önnek.

 3. Varga László

  Igen,köszönöm,de mivel a kalkulációnál nincs olyan hogy induló tőke,azt nem tudom beírni,csak 0 ft-ról kalkulálnak.Szeretném kérni úgy a kalkulációt hogy az induló tőke 1.6 millió,havi szinten 50000.befizetés mellett,2,5%befizetési költségnél,adójóváírással ,2022 februárig mennyi lesz az összes megtakarítás? 1958 -banszülettem Üdvözlettel Varga László

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Varga László!

   Korábban más adatokkal kért hasonló számítást, amit e-mailben elküldtünk önnek. A mostani adatok szerint majdnem 5 millió forintot tud összegyűjteni 4,5%-os hozammal számítva. Amennyiben más adatokkal szeretne másik számítást, illetve a számítás részletei érdekli, javaslom a személyes pénzügyi tanácsadás szolgáltatásunkat.

 4. Sanyi

  Tisztelt Varga László!
  Ön tudja,nem akarok beleszólni! Mint írta 60 éves!Viszonylag nagy összeget rakna bele az önkéntesbe.Jó lesz befizetés után 20%,adójóváírás is.Arra nem gondolt,ha Önnel történne valami,s kellene a pénz-az önkéntes feltörése “hatalmas veszteségekkel járna”!!!Én 53 vagyok-évente indítok TBSZ számlát az Államkincstárnál.Semmilyen számlavezetési díj nincs. 5 év után adó sincs!!! Kicsit gondolja át az egészet!!!
  Ne mindent egy helyre rakjon!
  Bár ha Ön kicsattan az egészségtől,s az esetleges nyugi.korhatár emelést is bevállalja,-tegyen így!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  A sportközvetítések jövője?

  A mára már megszokottá vált rekordösszegű labdarúgó átigazolások között nemrég egy bokszoló „csúcsigazolás” is történt. A középsúly jelenleg regnáló bajnokával, Canelo Alvarezzel, a DAZN nevű...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.