Betöltés

Nyugdíjat szeretnél? Gondoskodj róla magad!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-15

Ha a jelenlegi állami nyugdíjrendszer nem áll stabil lábakon: egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebben vannak azok, akik nyugdíjjárulékot fizetnek. Sokaknak egyszerűen nem lesz elég az, amit az állami nyugellátás biztosít majd. A megoldást viszont nem nyugdíjas korunkban kell keresni! Már a jelenben fel kell készülni erre az időszakra. De milyen eszközeink vannak? Segítünk!

Tartós Befektetési Számla (TBSZ)   Ez az egyetlen nem kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítás, de mégis használható a nyugdíjas évekre való felkészülésre.
Részletesen többször foglalkoztunk már vele. Dióhéjban összefoglalva a működése: gyakorlatilag egy értékpapír számla, aminek a hozama a rajta tartott papíroktól függ. Időszámításában naptári éveket kell figyelembe venni. A nulladik évben (új. gyűjtőév) bármikor befizethetünk a számlára. December 31-én zárják ezt az időszakot, és további befizetéseket nem fogad a TBSZ. Három év után 10% (egyszeri részkifizetési lehetőséggel a 3. évben), míg öt év után egyáltalán nem kell kamatadóval számolnunk. Az EHO fizetési kötelezettségünk már a harmadik év után megszűnik.
Kinek jó?
  Azoknak való, akik maguk szeretnek gondoskodni a befektetéseikről.
Előnye?
  Bármikor hozzáférhető, maximum a fent említett adóelőnyöket veszthetjük el. Általában alacsony költséggel lehet számolni, adott esetben ingyenes számlavezetéssel is találkozhatunk.
Hátránya?   Járatosnak kell lenni a befektetések világában, és nincs mögötte állami támogatás szemben a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításokkal.
Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)   A NYESZ számla működése hasonlít a TBSZ számláéhoz, hiszen mindkettő egy értékpapírszámla (
korábban összehasonlítottuk a TBSZ számlával.) Négy ponton azonban lényegesen eltér tőle:

 • folyamatosan lehet befizetni a számlára
 • a befizetett összeg után 20% adójóváírás érhető el (maximum 100 ezer forint/év, akik 2020 előtt érik el a nyugdíjkorhatárt 130 ezer forintot/év)
 • a befektetések csak Magyarországon és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett papírokból állhat
 • kamatadó alól csak akkor mentesül, ha nyugdíjba megyünk

Fontos még megjegyezni, hogy a NYESZ számlára érkező osztalék után adózni kell (TBSZ esetében ez adómentes), valamint ha nyugdíj előtt nyúlunk a számlán lévő összeghez, akkor a kapott adójóváírást 20%-kal növelve kell visszafizetnünk. Ráadásul hiába állunk nyugdíj előtt, vagy már vagyunk nyugdíjasok az adómentességért legalább 10 évig meg kell tartanunk a számlát (nyilván ennek akkor van csak jelentősége, ha a számlát röviddel a nyugdíjba vonulás előtt, vagy a nyugdíjas évek alatt nyitottuk). Ha hamarabb szükségünk lenne az összegre, akkor érdemes a NYESZ számlát TBSZ számláva alakítanunk, ilyenkor csak az utolsó két évben kapott adójóváírást kell visszafizetnünk, a többit megtarthatjuk.
Kinek jó?   Ez a számla is azoknak való, akik önállóan szeretnek gondoskodni a befektetéseikről.

Előnye?
  Adójóváírás jár hozzá és TBSZ számlává alakítva nyugdíjkorhatár előtt is hozzáférhető. Az „első vásárlás” a befizetés után (annak összegéig) díjmentes.
Hátránya?   Törvényileg meghatározott költsége van, ami az számlán lévő összeg maximum 1%, minimum 2 ezer forint évente, illetve csak a meghatározott értékpapírok közül válogathatunk kedvünkre.
Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)   Az önkéntes nyugdíjpénztár leginkább a megboldogult magán nyugdíjpénztárhoz hasonlítható. A különbség, hogy választható nyugdíjcélú megtakarítási forma, amely után szintén 20%-os adójóváírás érvényesíthető (maximum 150 ezer forint/év).  Az itt lévő összeget általában 3-4 választható portfólióban fialtathatjuk. A nyugdíjkorhatár elérésekor ez a befektetés is adómentes, sőt a hozamokhoz már 10 év után hozzáférhetünk adómentesen. Figyelem, a tőke viszont ilyenkor adóköteles! Részletesebb leírásért olvasd el az
önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló cikkünket. 
Kinek jó?   Nem szeretnének, vagy nem tudnak foglalkozni a nyugdíjvagyonukkal és inkább profikra bízzák a befektetéseket.
Előnye?   Az egyik legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarítás: az 1% alatti szektorszintű díjterhelésével.
Hátránya?   10 évig egyáltalán nem lehet hozzáférni, majd utána is csak a hozam adómentes, a tőke magas (de egyre csökkenő) adókulccsal adózik.
Nyugdíjbiztosítás   Nem lenne teljes a listánk a nyugdíjbiztosítás nélkül. Ez általában egy befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítás. Különbség a normál biztosítási termékekkel szemben, hogy a nyugdíjcél miatt itt is jár a 20% (maximum 130 ezer forint) éves adójóváírás.
Kinek jó?   Mivel lehetőség van kedvezményezettet megadni, aki szabadon választható, így olyanoknak, akik nem a törvényes örökösökre szeretnének hagyni pénzüket.
Előnye?   20%-os adójóváírás jár utána (évi max. 130 ezer forint).
Hátránya?
Magas díjterhelés, rugalmatlan, a futamidő lejárata előtt kedvezőtlen visszavásárlási feltételek.
Nyugdíjcélú megtakarítások
TBSZ vagy NYESZ számlára befektetési alapot vásárolnál? Befektetési alap keresőnkkel segítünk a választásban!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.