Nyugdíjat szeretnél? Gondoskodj róla magad!

2014. 09. 15. szerző: bankmonitor

Ha a jelenlegi állami nyugdíjrendszer nem áll stabil lábakon: egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebben vannak azok, akik nyugdíjjárulékot fizetnek. Sokaknak egyszerűen nem lesz elég az, amit az állami nyugellátás biztosít majd. A megoldást viszont nem nyugdíjas korunkban kell keresni! Már a jelenben fel kell készülni erre az időszakra. De milyen eszközeink vannak? Segítünk!

Tartós Befektetési Számla (TBSZ)   Ez az egyetlen nem kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítás, de mégis használható a nyugdíjas évekre való felkészülésre.
Részletesen többször foglalkoztunk már vele. Dióhéjban összefoglalva a működése: gyakorlatilag egy értékpapír számla, aminek a hozama a rajta tartott papíroktól függ. Időszámításában naptári éveket kell figyelembe venni. A nulladik évben (új. gyűjtőév) bármikor befizethetünk a számlára. December 31-én zárják ezt az időszakot, és további befizetéseket nem fogad a TBSZ. Három év után 10% (egyszeri részkifizetési lehetőséggel a 3. évben), míg öt év után egyáltalán nem kell kamatadóval számolnunk. Az EHO fizetési kötelezettségünk már a harmadik év után megszűnik.
Kinek jó?
  Azoknak való, akik maguk szeretnek gondoskodni a befektetéseikről.
Előnye?
  Bármikor hozzáférhető, maximum a fent említett adóelőnyöket veszthetjük el. Általában alacsony költséggel lehet számolni, adott esetben ingyenes számlavezetéssel is találkozhatunk.
Hátránya?   Járatosnak kell lenni a befektetések világában, és nincs mögötte állami támogatás szemben a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításokkal.
Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)   A NYESZ számla működése hasonlít a TBSZ számláéhoz, hiszen mindkettő egy értékpapírszámla (
korábban összehasonlítottuk a TBSZ számlával.) Négy ponton azonban lényegesen eltér tőle:

 • folyamatosan lehet befizetni a számlára
 • a befizetett összeg után 20% adójóváírás érhető el (maximum 100 ezer forint/év, akik 2020 előtt érik el a nyugdíjkorhatárt 130 ezer forintot/év)
 • a befektetések csak Magyarországon és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett papírokból állhat
 • kamatadó alól csak akkor mentesül, ha nyugdíjba megyünk

Fontos még megjegyezni, hogy a NYESZ számlára érkező osztalék után adózni kell (TBSZ esetében ez adómentes), valamint ha nyugdíj előtt nyúlunk a számlán lévő összeghez, akkor a kapott adójóváírást 20%-kal növelve kell visszafizetnünk. Ráadásul hiába állunk nyugdíj előtt, vagy már vagyunk nyugdíjasok az adómentességért legalább 10 évig meg kell tartanunk a számlát (nyilván ennek akkor van csak jelentősége, ha a számlát röviddel a nyugdíjba vonulás előtt, vagy a nyugdíjas évek alatt nyitottuk). Ha hamarabb szükségünk lenne az összegre, akkor érdemes a NYESZ számlát TBSZ számláva alakítanunk, ilyenkor csak az utolsó két évben kapott adójóváírást kell visszafizetnünk, a többit megtarthatjuk.
Kinek jó?   Ez a számla is azoknak való, akik önállóan szeretnek gondoskodni a befektetéseikről.

Előnye?
  Adójóváírás jár hozzá és TBSZ számlává alakítva nyugdíjkorhatár előtt is hozzáférhető. Az „első vásárlás” a befizetés után (annak összegéig) díjmentes.
Hátránya?   Törvényileg meghatározott költsége van, ami az számlán lévő összeg maximum 1%, minimum 2 ezer forint évente, illetve csak a meghatározott értékpapírok közül válogathatunk kedvünkre.
Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)   Az önkéntes nyugdíjpénztár leginkább a megboldogult magán nyugdíjpénztárhoz hasonlítható. A különbség, hogy választható nyugdíjcélú megtakarítási forma, amely után szintén 20%-os adójóváírás érvényesíthető (maximum 150 ezer forint/év).  Az itt lévő összeget általában 3-4 választható portfólióban fialtathatjuk. A nyugdíjkorhatár elérésekor ez a befektetés is adómentes, sőt a hozamokhoz már 10 év után hozzáférhetünk adómentesen. Figyelem, a tőke viszont ilyenkor adóköteles! Részletesebb leírásért olvasd el az
önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló cikkünket. 
Kinek jó?   Nem szeretnének, vagy nem tudnak foglalkozni a nyugdíjvagyonukkal és inkább profikra bízzák a befektetéseket.
Előnye?   Az egyik legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarítás: az 1% alatti szektorszintű díjterhelésével.
Hátránya?   10 évig egyáltalán nem lehet hozzáférni, majd utána is csak a hozam adómentes, a tőke magas (de egyre csökkenő) adókulccsal adózik.
Nyugdíjbiztosítás   Nem lenne teljes a listánk a nyugdíjbiztosítás nélkül. Ez általában egy befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítás. Különbség a normál biztosítási termékekkel szemben, hogy a nyugdíjcél miatt itt is jár a 20% (maximum 130 ezer forint) éves adójóváírás.
Kinek jó?   Mivel lehetőség van kedvezményezettet megadni, aki szabadon választható, így olyanoknak, akik nem a törvényes örökösökre szeretnének hagyni pénzüket.
Előnye?   20%-os adójóváírás jár utána (évi max. 130 ezer forint).
Hátránya?
Magas díjterhelés, rugalmatlan, a futamidő lejárata előtt kedvezőtlen visszavásárlási feltételek.
Nyugdíjcélú megtakarítások
TBSZ vagy NYESZ számlára befektetési alapot vásárolnál? Befektetési alap keresőnkkel segítünk a választásban!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Baj lesz, ha nyugdíjasként sokáig élünk

2018. 05. 12.

A demográfiai viszonyok miatt egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Ráadásul ez csak a nyugdíjrendszert ostromló egyik folyamat. A másik, hogy bizony egyre tovább is élünk. Ha...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.