Hogyan változtak a nyugdíjbiztosítások TKM mutatói? (módosított)

Hogyan változtak a nyugdíjbiztosítások TKM mutatói? (módosított)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-22
 

Az MNB szerint magas volt a nyugdíjbiztosítások költsége. Ezért egy ajánlást tett közzé, mely maximalizálja a költségszinteket annak érdekében, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokkal az átlagember valós pénzügyi előrelépést érhessen el. Megvizsgáltuk, hogy mi történt az ajánlás közzététele óta.

TKM maximum

Az MNB szerint a TKM mutatók maximum a következő értékek lehetnek (a sáv alsó része akkor érvényesül, ha államkötvény befektetéseket tartalmaz a megtakarítás, a felső része akkor, ha kockázatos – pl.- részvény típusú – befektetések is megjelennek):

  • 10 éves futamidő: 4,25%-6,25%
  • 15 éves futamidő: 3,95%-5,95%
  • 20 éves futamidő: 3,50%-5,50%

TKM szabályozás hatása

Összehasonlítottunk az ajánlás előtti TKM szinteket a jelenlegiekkel. Jó hír, hogy általában csökkentek a TKM-ek. Viszont rossz, hogy a csökkenés minimális. 

TKMabra20140722_v2.jpg

MNB szabályozás további elemei

Természetesen a már említett MNB ajánlás több pontot is tartalmazott, mint például a megfelelő képzettséggel történő értékesítést, vagy a nyugdíjszerű (nem egyösszegű) kifizetést. Jelen cikkünkben csak a számszerűsíthető szabályoknak való megfelelést vizsgáltuk. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés