Nyugdíjmegtakarítás: ne maradj le a 20 százalékos állami támogatásról!

Nyugdíjmegtakarítás: ne maradj le a 20 százalékos állami támogatásról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-02
 

Most írd bele a naptáradba, egy hónapon belül lépned kell, ha szeretnéd kihasználni az akár 280 000 forintra is rúgó állami támogatást, ami a nyugdíjcélú megtakarítások után lehívható. Ahhoz, hogy valaki 2023-ban jogosult legyen személyi jövedelemadó-visszatérítésre, már idén rendelkeznie kell nyugdíjcélú megtakarítással, azaz november végéig meg kell kötnie egy ilyen szerződést, és pénzt is kell utalnia rá. Jó az ilyesmit időben elkezdeni, mert az adóvisszatérítés nagyon megdobja a megtakarításaink hozamát.

Közérdek, hogy az emberek rendelkezzenek nyugdíjcélú megtakarításokkal. Akinek van ilyenje, nyugodtabb, kiszámíthatóbb időskor elé néz, a hosszú távú megtakarítások pedig összességében stabilizálják a pénzügyi szektor működését, növelik a bankrendszer hitelezési hajlandóságát, ami javítja a gazdasági növekedés esélyeit. Éppen ezért az állam támogatás formájában ösztönzi a nyugdíjcélú megtakarításokat.

A támogatás módja személyi jövedelemadó jóváírás, mértéke pedig akár 280 000 forint is lehet évente. Hogy ez mit jelent a megtakarítók számára, azt jól mutatja az a számítás, amely szerint havi 30 000 forintos indexált befizetés mellett 3 százalékos reálhozamot – ez hosszú távú megtakarításoknál egyáltalán nem ritka – biztosító önkéntes pénztári megtakarítás esetén az adókedvezmény 20 éves megtakarítás mellett 2 millió, 30 éves megtakarítás mellett pedig 3,4 millió forint többlet megtakarítást eredményez, reál értelemben.

Jó tudni
Nem arról van szó tehát, hogy ennyivel több pénzed lesz nyugdíjba vonuláskor, hanem azt, hogy értékében ennyivel több dolgot tudsz vásárolni, ha teljes egészében igénybe veszed a támogatást.

Érdemes ezért végiggondolni, hogy ki és mit tehet saját magáért, azért, hogy lehívhassa az állami támogatást.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel kaphatjuk meg a nyugdíjmegtakarításhoz járó állami támogatást?

Mivel a támogatás formája az szja jóváírás, fontos feltétel, hogy fizessünk szja-t, vagyis legyen bejelentett állásunk, és ne élvezzünk akkora adókedvezményeket, hogy valójában ne kelljen adót befizetnünk. Nulla forint szja-ból pont nulla forintot lehet jóváírni, tehát, ha valaki – például a családi adókedvezmény, vagy a 4 gyerekes nőknek járó szja mentesség miatt – nem fizet adót, az nem tud élni ezzel a lehetőséggel.

Hasonlóképpen nem, vagy csak rendkívül korlátozott mértékben élhetnek a lehetőséggel azok a vállalkozók, akiknek alkalmazotti jövedelme az „ésszerű minimumra van beállítva”, ahogy azt a könyvelőjük mondaná.

Mit kell tudni a három előtakarékossági formáról?

Az államilag támogatott megtakarítási konstrukciók esetében évente 20 százalékos SZJA-jóváírás jár a saját befizetésekre, mégpedig mindhárom nevesített nyugdíjmegtakarítási formára, de azokra eltérő értékben és plafonnal. A nyugdíjbiztosítások után az igénybe vehető éves maximum 130 000 forint, nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében 100 000 forint, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításoknál pedig együttesen 150 000 forint. Ezek akár össze is adódhatnak, de a támogatás összesített maximuma 280 000 forint.

Ha a nyugdíjbiztosítás utáni kedvezményt akarunk igénybe venni, akkor a következő napokban egy biztosítóval kell szerződést kötnünk. A nyugdíjbiztosítás esetén a megtakarító arra szerződik, hogy 65 éves koráig rendszeresen takarékoskodik. A saját befizetéseket (és a visszaigényelt SZJA-összegek is) a biztosító befekteti, és ebből hozamot termel a biztosított számára. A 65 éves kor után a felhalmozott összeg adómentesen felvehető, függetlenül az akkori nyugdíjkorhatártól. Az évi 130 000 forintos limit kihasználása évi 650 000 forint befizetésével lehetséges.

A Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) után igénybe vehető jóváíráshoz egy bankba kell beballagni, vagy vele online szerződést kötni. A NYESZ egy egyszerű pénz- és értékpapírszámla, amire akkor, és annyi befizetést eszközlünk, amikor és amennyit akarunk. A betett összeget a pénzintézet nem fekteti be automatikusan – természetesen, ha privátbanki mértékű megtakarításokkal rendelkezünk, akkor a bankok szívesen adnak befektetési tanácsokat. A számlatulajdonosnak ennek hiányában saját magának kell befektetési döntéseket hoznia, és azokat egyedül kell intéznie, ezért ez a konstrukció csak azoknak javasolt, akik jó idegekkel és kellő szakértelemmel rendelkeznek ehhez. A maximálisan elérhető 100 000 forintos SZJA-jóváírás a NYESZ esetében évi 500 000 forint befizetésével érhető el.

Az önkéntes pénztárak a rendszeres nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálják. A pénztártagok itt arról dönthetnek, hogy pénztár profi befektetési alapkezelői milyen kockázati szintű befektetési portfóliókban fialtassák a pénzüket. A kockázati skála – nagyon leegyszerűsítve – az állampapír portfólióktól a részvényportfóliókig terjed a kettő közötti átmenet lényegében folytonos, aszerint, hogy megtakarításunk mekkora részét engedjük kevésbé kockázatos vagy kockázatosabb- de nagyobb hozammal kecsegtető – befektetésekben elhelyezni. A felhalmozott összeg a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor adómentesen hozzáférhetővé válik. Az évi 150 000 forintos adójóváírási limit az összes önkéntes pénztári megtakarításunkra együttesen vonatkozik, maradéktalan kihasználásához évi 750 000 forintot kell befizetni.

Hirdetés
Hirdetés