Betöltés

Olaj: zuhanó piacon éri csak meg igazán szétnézni

szerző: Bankmonitor
2017-07-05

Az olaj árfolyama az elmúlt hetekben ismét nehéz időszakot élt át, ugyanis a korábbi csúcsokhoz képest 20%-ot is esett az árfolyama. A hasonló eseményekről ritkán szoktunk beszámolni, azonban a fekete arany története érdekes tanulságokkal is szolgálhat. Ha szeretnéd tudni mi áll az olaj esésének hátterében, és hogy ez tulajdonképpen mit is jelent számodra befektetőként, akkor érdemes 1 percet szánnod a CashMester legújabb részére.

Mi történt pontosan?

Valóságos mélyrepülést szenvedett el az olaj, ugyanis az év eleji csúcspontjához képest 20%-kal esett vissza az árfolyama, amivel az idén nem látott 45 dollár/hordós mélységbe süllyedt a kurzus. Többen elkezdték megkongatni a vészharangot a fekete aranynál, ami azért magára talált az utóbbi napokban. Jogos a kérdés, hogy innen merre tovább és egyáltalán érdemes-e felé néznünk?

Mit jelent ez magyarul?

Jelenleg nem a gyenge kereslet miatt ilyen alacsony az olaj árfolyama, hanem pont, hogy a túlzott olajtermeléssel van baj, ami túlkínálatot okoz. Egy példán keresztül szemléltetve, ha a szezonban különösen jó dinnyetermés van, és szinte mindent eláraszt a piacon, akkor a dinnye kilónkénti ára sem 200 Ft lesz, hanem csak 100, hiszen van választék bőséggel.

Évekkel ezelőtt a hagyományos olajkitermelőket szinte sokkolta, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően gazdaságosan felszínre hozhatóvá vált a palaolaj is. Természetesen a portékáját mindenki értékesíteni akarja a világpiacon (ezzel is védve a saját helyzetét), így továbbra is gőzerővel folytatták a kitermelést, emiatt iszonyatosan visszaesett az olaj árfolyama.

A logikus lépés az lett volna, ha mindenki kevesebb olajat hoz a felszínre, azonban nem titkolt cél volt a késlekedéssel, hogy a drágább technológiával dolgozó palaolaj termelőket kivéreztessék (40-50 dolláros olajár alatt veszteséges a kitermelés). Azonban végül visszacsapott az ostor és az olajhatalmak tavaly mégis a kitermelés csökkentésére kényszerültek. Az olajár időlegesen magához tért, azonban a túlkínálat nem tűnt el, így kódolva volt az újabb árfolyamesés…

Miért kellene engem érdekelnie?

A mostani alacsony hozamkörnyezetben sokan keresnek alternatív befektetést, így kerülnek a látóterünkbe az ingatlanok, a részvények, de még a nyersanyagok is. Ha például olajba fektetnénk, ma már könnyen megtehetjük egy befektetési alapon, vagy ETF-en (tőzsdén kereskedett alapon) keresztül.

Ugyanakkor az olaj még a részvényeknél is kockázatosabb befektetésnek számít, ezért sokaknál eleve szóba sem jön, azonban egy olyan visszaesés, mint a mostani, mégis fontos tanulságokra világít rá.

Általános tapasztalat, hogy az emberek akkor kezdenek beszállni egy befektetésbe, amikor az a legjobb formáját mutatja, magasan van az árfolyama. Ez általában nem a legjobb időpont a befektetésre, hiszen attól, hogy valami a múltban sokat emelkedett, nem biztos, hogy ez a jövőben is folytatódni fog.

Érdemes megszívlelni az olyan tapasztalt befektetők mondásait, mint amilyen Warren Buffett is. Ő egyenesen azt javasolja, hogy akkor célszerű befektetni, amikor mindenki más fejvesztve menekül, és akkor érdemes kiszállni, amikor mindenki jó lehetőséget lát a befektetésben. Tehát ajánlatos kihasználni, ha valaminek időlegesen is visszaesik az árfolyama, ugyanakkor a legfontosabb a hosszú távú gondolkodás.

Aktuális példa erre a hazai ingatlanpiac, ahol a befektetők érdeklődése akkor fokozódott fel, mikor az árak már az egekben voltak. Valószínűleg az árak emelkedése továbbra is ki fog tartani, azonban jóval drágábban vásárol az, aki későn eszmél fel.

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő következő rendezvényén 2017.07.12-én 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. április 26-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. áprlilis 26. (csütörtök) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Patt!

    Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.