Olcsó hitelt minden vállalatnak? Matolcsy többet adna

 • 2015.01.26.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt másfél év meghatározó hitellehetőségét, a maximum 2,5%-os kamattal bíró Növekedési Hitelprogramot Matolcsy György jegybankelnök kiterjesztené a nagyvállalati körre is. A változás célja a magyar gazdaság további élénkítése az olcsó hitelen keresztül. Mit jelenthet mindez a gyakorlatban?

Matolcsy a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatot. A közismert néven, csak NHP-ként emlegetett hitellehetőség ma még csupán azon cégek számára érhető el, melyek 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak és 15 milliárd Ft-nál kisebb az árbevételük. A mai magyar gyakorlatban a legnagyobb problémát nem is ezek a méretkorlátok okozzák hanem az, hogy egy adott tulajdonos kapcsolt vállalkozásai együttesen sem léphetik át a nevezett határokat.

A forgóeszköz finanszírozástól, a beruházáson, vagy cégvásárláson keresztül, az EU támogatások előfinanszírozásáig igen széles körben felvehető növekedési hitel 2,5%-os kamata két szempontból lesz vonzó a nagyvállalatok részére:

 • a legjobb vállalatok sem jutnak ma forint alapon 2,5%-on hitelhez. A budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) értéke jelenleg 12 hónapra 2,1%. 0,4%pontos feláron a hitel pedig ritka mint a fehér holló… sőt talán annál is ritkább
 • az NHP hitel kamata FIX. Nézzünk egy első osztályú adóst: kap egy 4%-os kamattal rendelkező finanszírozást a bankjától. A kamat azonban a piaci hiteleknél jellemzően változó. 10 éves időtávon pedig nagyon nehéz azt feltételezni, hogy ne legyen kamatemelés hazánkban. Ha kamatemelés lesz, akkor előbb-utóbb a változó kamatozású hitel kamat felfelé indul el. Mennyivel egyszerűbb fix kamattal kalkulálni az életünket…

Van továbbá a nagyvállalatok azon csoportja, akik nem is első osztályú adósok. Esetükben a 7-8%-os beruházási hitelhez kapcsolódó hitelkamat egyáltalán nem ritka. számukra rossz hír, hogy az NHP hitelt akkor sem fogják megkapni, ha az MNB eltörli a jelenlegi méretkorlátokat. Nem fogják megkapni, mert banki oldalon a kockázattal nem lesz arányos az elérhető kamat.

A Növekedési Hitel főbb feltételeinek való MAI megfelelést az alábbi form kitöltésével tudod megvizsgálni:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Értékeltség, béremelés és Tesla az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Néhány modell, amelyek szerint el lehet dönteni, hogy az S&P 500 túlértékelt-e. Csak vájtfülűeknek! Vajon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.