Betöltés

Olcsóbbak lettek a bankszámlák, de még mindig 40.000 Ft a tét

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-12

A Bankmonitor számításai szerint a lakossági bankszámlák költségeiben két év alatt akár 43.000 Ft különbség is lehet. Mindezt úgy,  hogy a múlt év végéhez képest csökkentek a lakossági bankszámlák átlagos költségei.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A Bankmonitor időről időre megszondázza a bankszámlák költségeit, hogy kiderüljön, milyen irányba mozdulnak éppen a díjak. Most ráadásul jó apropó volt, hogy év elején a tranzakciós illeték mértéke is csökkent, pontosabban a 20.000 Ft alatti átutalások után már nem fizetni. Az utalások 20.000 Ft feletti része azonban továbbra is illetékköteles, itt 0,3%, de tranzakciónként legfeljebb 6 ezer Ft a sarc. Fontos, hogy a készpénzfelvételt illetően nem történt változás, vagyis ilyenkor továbbra is 0,6% a felvett összeg után fizetendő illeték.

Önmagában a tranzakciós illeték csökkentése azonban nem jelent látványos megtakarítást az átlagemberek számára. Például: ha valaki évente 40 alkalommal utal a 20.000 Ft-ot átlagosan 5.000 Ft-tal meghaladó összegeket, akkor 200.000 Ft után kell illetéket fizetnie, mégpedig 6.000 Ft-ot.

Ingyenes bankszámlák

Először is kezdjük azzal, hogy Magyarországon is akad néhány olyan bankszámla, amelyek bizonyos feltételek teljesítésekor a legtöbb banki tevékenységre díjmentes megoldást kínálnak. Az egyik fehér holló a CIB ECO bankszámla, ami Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén (fontos, hogy csak akkor!) ingyenes, mégpedig az első két évre. Ráadásul a feltétel mindössze annyi, hogy a havonta legalább az aktuális minimálbér összege – jelenleg 99.085 Ft – érkezzen bankon kívülről a számlára. Ha többet szeretnél megtudni a kizárólag Bankmonitoron keresztüli rendelés esetén ingyenes CIB ECO bankszámláról, akkor itt minden fontos információt megtalálsz róla.   

Ingyenes a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag is, amelynél nincs tranzakciós díj, kártyahasználati díj, SMS költség, netbank havi díj, bankkártya éves díj, ám prémium számláról lévén szó, itt magasabbra helyezték a lécet a feltételeket illetően. Havonta minimum 400.000 Ft-nak kell ugyanis a számlára érkeznie bankon kívülről, vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. Amennyiben ez nem teljesül, akkor az ügyfélnek legalább 8 millió Ft összegű megtakarítással kell rendelkeznie a banknál ahhoz, hogy megkapja az ingyenességet.

Előny ennél a számlacsomagnál, hogy azon ügyfelek részére, akik kérik a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely belföldi ATM-ből, illetve a netbankon keresztüli utalás akkor is díjmentes, ha egyébként a bankszámla ingyenességének feltételei nem teljesülnek. Arra viszont figyelni kell, hogy alapesetben – vagyis kedvezmények nélkül – a számlacsomag havi díja 10.479 Ft!

Hogyan változtak az árak?

Az MNB nemrégiben keményen kritizálta a bankokat a magas bankolási költségek miatt. Akkor is megírtuk, hogy már csak ezért is érdemes a díjmentes számlák közül választani, de ha valaki számára nem egy ingyenes számla a legjobb megoldás, akkor is megéri számolgatni. Ha minden bank esetében kizárólag a legkedvezőbb csomagot vesszük, akkor 2 éves távlatban csaknem 43.000 Ft fölött van ugyanis a megtakarítható összeg, de a nullás számlák nélkül is 36.000 Ft a különbség az ily módon kiszűrt legdrágább és legkedvezőbb számla között.

A legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat különbségén túl megfigyelhetünk egy érdekes trendet is, ugyanis a lakossági számlák átlagos teljes költsége a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor adatai alapján csökkent 2018. december óta. Míg 2018. decemberében két évre 20.484 Ft költséggel lehetett számolni egy átlagos lakossági bankszámla esetében (minden bank legjobb ajánlatát vettük csak alapul), addig 2019-ben már csak 16.543 Ft ugyanez.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb bankszámlát, akkor hasonlítsd össze az ajánlatokat a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, ahol ha megadod az adataidat, egy szakértő visszahív, és személyes segítséget nyújt a választásban. 

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ATM

A Revolutnál is találkozhatsz meghökkentő költségekkel

2019. 08. 01.

Ingyenes készpénzfelvétel havi 200 EUR összegig. Az ingyenes szolgáltatások listáján ez egy valóban vonzó tétel a Revolut esetében. A valóság azonban érdekes kanyarokat vehet néha. Bemutatjuk, hogyan kerülhet 2 euróba...

A legbosszantóbb bankszámla díjak és azok árai

2019. 07. 25.

Csaknem mindenkinek van bankszámlája, olyan ez manapság, mint az áram vagy a vezetékes ivóvíz, vagyis az alap infrastruktúra része. Igen ám, de ezt a szükségletet a bankok alaposan kihasználják, ezért...

Így lehet ingyenes bankszámlád

2019. 07. 24.

Évente átlagosan 15-20 ezer Ft-ot fizetünk bankunknak csak a számlahasználatért. Bemutatjuk, hogyan lehet ez pontosan nulla forint. Megtudhatod azt is, hogy mitől lesz ingyenes egy bankszámla, és mit kell tenned...

Blogajánló

 • alapblog

  A játék hatalma

  A finn oktatási rendszer, amelynek célja nagyon tömören, hogy a gyerekek kedvenc helye legyen a suli, és sokat játszva, sokat kint mozogva tanuljanak, elhagyva az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.