Betöltés
loading

Olcsóbbra cserélnéd meglévő hiteled? Ha beléptél a moratóriumba, nem biztos, hogy menni fog!

A törlesztési moratórium rendkívül népszerű, tízből hét lakossági hitelt jelenleg nem fizetnek. Érthető, hiszen akinek nincs munkája, vagy akinek csökkentették a bérét, annak minden forint számít, de a többiek is igyekeznek tartalékolni az esetleges rosszabb napokra. Igen ám, de mi van akkor, ha a moratórium alatt jut eszünkbe, hogy olcsóbbra cserélnénk meglévő hitelünket? A helyzet az, hogy ebben az esetben akad némi komplikáció!

A törlesztési moratórium minden március 19. előtt folyósított hitelre – lakáshitel, személyi kölcsön, áruhitel, autóhitel stb. – vonatkozik, vagyis, ha az adós nem nyilatkozik máshogy, év végéig nem kell fizetni ezek havi törlesztőit. A moratórium biztosan sokaknak nagy segítség, ám azt tudni kell, hogy a bankok sem a hitelt, sem a kamatot nem engedik el, egyszerűen arról van szó, hogy év végéig nem kell törleszteni, az ezen idő alatt felhalmozódó kamatot pedig utólag szétosztják majd a hátralévő törlesztők között.

Már írtunk arról, hogy a moratórium miatt a hitelek futamideje meghosszabbodik, mégpedig a szüneteltetés hosszánál valamelyest nagyobb mértékben, ugyanis a kormány fontos célkitűzése volt, hogy a moratóriumot követőn nem lehetnek magasabbak a havi törlesztők, mint anélkül lennének. A hosszabb futamidő „káros mellékhatása”, hogy emiatt nő a teljes visszafizetendő összeg, hiszen tovább használjuk a bank pénzét, azaz tovább kell rá kamatot is fizetnünk. Erről részletesebben itt olvashatsz.  Látható tehát, hogy a moratórium egy jó, ám csak ideiglenes segítség, és készülni kell rá, hogy 2021-től bizony ismét fizetni kell a törlesztőket.

Sokak feje felett gyűlnek a sötét felhők

Sokat foglalkoztunk mostanában azzal, hogy több százezer lakáshitel kamata még mindig 3 havonta módosulhat, vagyis a bank a szerződés szerinti képlet alapján ilyen időközönként emelhet vagy csökkenthet kamatot, ami a havi törlesztőket is közvetlenül befolyásolja. Ráadásul az ilyen veszélynek kitett hitelesek többsége forintosított devizahiteles, ugyanis a devizahiteleket anno ilyen, változó kamatú forinthitelekre konvertálták át.  Mindig elmondjuk, hogy az ő fejük felett most gyűlnek a viharfelhők, ugyanis a kamatszámítás szempontjából fontos mutató, a három havi BUBOR – Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – csak idén 0,16%-ról 0,9%-ra emelkedett, így a havi törlesztőik is folyamatosan nőttek, a folyamat végét pedig még nem látni.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Számukra éppen ezért életmentő lehet egy hitelkiváltás, amikor is változó kamatú hitelüket egy 5, vagy 10 évre, esetleg a futamidő végéig rögzített kamatúra cserélik le. Ráadásul erre most kiváló is az alkalom, hiszen például a legnépszerűbb, 10 évre rögzített kamatú lakáshitelek kamata a koronavírus járvány okozta válság hatására sem nőtt egyelőre: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű hitelnél a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint most 3,73% az elérhető legkedvezőbb kamat.

A moratórium ráadásul csalóka biztonságot jelent, ugyanis ennek ideje alatt a kamatok tovább nőhetnek, amit nem vesz észre az ember, hiszen nem kell törlesztenie. A kamatok azonban ezen idő alatt is gyűlnek, a moratóriumot követően pedig a magasabb kamatokat kell majd fizetni.

Pénzügyi előnye is lehet a hitelkiváltásnak

De nem csak a változó kamatú hitelek esetében lehet jó megoldás a hitelkiváltás, hiszen a pár évvel ezelőttihez képest az 5, vagy 10 évre, esetleg teljes futamidőre rögzített kamatú hitelek is olcsóbbak most. Az előbbi, 10 milliós hitelnél például 2018. június elején még 4,28% volt az elérhető legjobb kamat, ez pedig havi törlesztőben 3 ezer Ft-ot, teljes visszafizetésben pedig csaknem 800 ezer Ft különbséget jelent 20 éves távlatban. De hangsúlyozni kell, hogy ez a korábbi és a jelenlegi legjobb ajánlatok közötti differencia, mert aki esetleg drágábban vett fel anno kölcsönt, az a kiváltással még többet nyerhet.

De van egy kis probléma!

Van azonban a hitelmoratóriumnak egy olyan káros mellékhatása is, ami akár meg is hiúsíthatja a sikeres hitelkiváltást. Ugyanis a Bankmonitor.hu információi szerint vannak bankok, amelyek jelenleg egyáltalán nem váltanak ki egy moratóriumban lévő hitelt, míg másoknál probléma nélkül kivitelezhető a dolog. Olyan bank is akad, amelyik engedi a kiváltást, ám igazolni kell, hogy a moratóriumot megelőző időszakban az adós rendben fizette a havi törlesztőit. Nagy kérdés persze, hogy ha valaki most kilépne a moratóriumból, akkor vajon megoldható volna-e a hitelkiváltás? A rossz hír az, hogy több bank ebben az esetben is vár néhány hónapot, hogy ismét legyen „törlesztési múlt”, vagyis lássa, hogy az adós rendben tudja fizetni a havi részleteket. Éppen ezért azok, akik egészen 2020. végéig bennmaradnak a moratóriumban, sok banknál csak 2021 második felétől próbálkozhatnak hitelük lecserélésével.

Írtuk, hogy szerencsére vannak bankok, amelyeknél működik a kiváltás a moratóriumos hitelekre is, ám azt tudni kell, hogy így alaposan leszűkül a szóba jöhető hitelek köre. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy nem feltétlenül tudjuk a legolcsóbb bankot és hitelt választani, így pedig a hitelkiváltással elérhető pénzügyi előny is kisebb lehet.

Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
 • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

  A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.