Betöltés
loading

Miért kell végül többet visszafizetnem a hitelemre a törlesztési moratóriumot követően?

Az MNB friss adatai szerint 10 lakossági hitelből csaknem 7-et jelenleg nem fizetnek, vagyis mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a hitelmoratóriumot. Hiába azonban az óriási érdeklődés, a K&H Bank friss felmérése szerint nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is vár majd rájuk 2021. január 1-től.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A K&H Bank egy friss felmérése szerint a megkérdezettek több mint 30%-a úgy gondolja, hogy a fizetési halasztás ellenére végül éppen annyit kell visszafizetnie a bank részére, mint amennyit eredetileg kellett volna. Ez azonban nem igaz, hiszen a szüneteltetés idejénél – ami 9 hónap, ha valaki azonnal belépett a moratóriumba – valamivel hosszabban nő futamidő, mégpedig azért, hogy a havi törlesztők ne emelkedjenek. A törlesztési moratórium alatt fizetendő kamatokat nem engedik el, hanem a moratórium lejártával egyenlő részletekben szétterítik a jövőbeni törlesztők között, így ha nem csapnának hozzá valamennyit a futamidőhöz, nem maradhatna változatlan a törlesztő.

Egy 15 millió forintos lakáshitel törlesztője és teljes visszafizetése különböző futamidők esetén

Ha pedig nő a futamidő, akkor tovább használjuk a bank pénzét, emiatt pedig tovább kell utána kamatot is fizetnünk, ami a teljes visszafizetendő összeget megnöveli. Ez igaz minden hitelre, így ha lakáshitelt vagy személyi kölcsönt igényelnénk, és hezitálunk a futamidő hosszán, akkor ezzel mindenképpen érdemes számolni. Például míg egy 10 millió Ft-os – 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel teljes visszafizetése 15 éves futamidőnél 13-16,6 millió Ft – attól függően, hogy melyik bank termékét választjuk –, ugyanez 20 évre már 14,2-19,2 millió Ft! Persze a rövidebb futamidő ára a magasabb havi törlesztő, ezért a hitelek törlesztő/futamidő beállítása mindig nagyon kényes feladat.

Mikor nőhet mégis a hitel havi törlesztője?

Gyakran hallani, hogy a törlesztési moratórium után nem nőhetnek a havi törlesztők, ám ez nem teljesen pontos megfogalmazás. Valójában arról van szó, hogy a törlesztők nem lehetne nagyobbak, mint a moratórium nélkül lettek volna. Vagyis, ha egy hitel kamatperiódus fordulója éppen a moratórium idejére esik, akkor a kamat az eredeti szerződés szerinti képlet szerint módosulhat – nőhet, vagy éppen csökkenhet –, ettől kezdve pedig ez a kamat gyűlik tovább egészen 2020 végéig. A moratóriumot követően pedig eszerint az új kamat alapján számítják ki a havi törlesztőket, éppen úgy, mintha nem lett volna szüneteltetés.

Van olyan, akinek nem változik a havi törlesztője

Azok, akik végig fix kamatú lakáshitelt vagy személyi kölcsönt választottak, azok biztosak lehetnek benne, hogy a futamidő végéig nem nőhet a hitelkamatuk, ezzel együtt pedig a havi fizetnivalójuk. Pontosabban van néhány helyzet, amikor mégis nőhet a kamat: ha az adós nem teljesíti az esetleges kamatkedvezmény feltételeit, vagy módosítja a futamidőt, de szélsőséges esetben egy jogszabály-módosításnak is lehet ilyen következménye.

Ha megnéznéd, hogy egy meghatározott hitelösszegnek milyen havi törlesztői vannak különböző futamidők esetén, akkor ezt könnyen megteheted a 12 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel, személyi kölcsön és autóhitel kalkulátoraival.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.