Betöltés

Olcsón szeretnél befektetni? Bízd a pénzed robotokra!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-02

Mint mindenhol, a befektetések világában is meg kell fizetni a szakemberek hozzáértését. Mi lenne viszont, ha nem emberek végeznék a befektetéseket? Az elképzelés egyáltalán nem lehetetlen, Amerikában például már számos ún. robot tanácsadó működik. Népszerűségük pedig egyre csak nő. De vajon tényleg megéri robotokra bízni a nehezen megkeresett pénzt? Erről olvashatsz az alábbiakban.

Nem is olyan régen mutattuk meg, miért is nem szabad elvárni, hogy a befektetéseink egyszerre biztosítsanak óriási hozamokat, és legyenek a lehető legolcsóbbak. Abban a cikkben is hangsúlyoztuk, hogy a szakemberek által hozzáadott érték miatt kell magas költséget fizetni a befektetések kezeléséért. Mi lenne azonban, ha az ember teljesen eltűnne az egyenletből?

Bár most még futurisztikusnak tűnhet a dolog, Amerikában már elérhetőek olyan befektetési szolgáltatások, ahol nem emberek, hanem robotok végzik ezt a munkát. Róluk, vagyis az ún. robot tanácsadókról olvashatsz az alábbiakban!

Mit csinálnak a robot tanácsadók?

A robot tanácsadók ötvözik a befektetési tanácsadást és az informatika vívmányait: a megtakarítók pénzét bonyolult matematikai algoritmusok számításai alapján fektetik be. Úgy is mondhatnánk, hogy számítógépek keresik meg a befektetések legoptimálisabb kialakítását, szinte emberi kéz érintése nélkül.

Bár hazánkban még nem érhetőek el hasonló lehetőségek, Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a megoldások. 2014-ben már több mint 19 milliárd dollárt (5 463 milliárd forint) kezeltek robot tanácsadók az USA-ban. 

Miért lehetnek annyira olcsók a robotok?

A robot tanácsadókkal történt befektetések esetén két okból engedhetőek meg az alacsony költségek:

 • a szolgáltatás díja alacsony,
 • a pénzt alacsony díjterhelésű eszközökbe fektetik.

Nézzük először, miért is lehet olcsó egy ennyire magas szintű technológiát használó rendszer! A válasz abban rejlik, hogy míg egy szakember egy időben csak egy ügyféllel tud foglalkozni, a számítógépek szinte végtelennel. Éppen ezért egy robot tanácsadó sokkal több ügyfelet tud kiszolgálni, így megengedheti magának azt is, hogy kevesebbet kérjen tőlük.

Hasonló a helyzet a banki ügyfélkiszolgálásban, ahol a prémium és privátbanki ügyfelektől levont százalékos díjak a nagyobb vagyonok miatt sokkal magasabb bevételt jelentenek. Egy éves szinten 1%-os díjterhelés 1 millió forintos vagyon esetén 10 ezer forintot hoz, egy 100 millió forintosnál már 1 milliót. Éppen ezért sokkal kevesebb ügyfél elég, hogy eltartson egy dolgozót a privátbanki szektorban, mint a hétköznapi ügyfelekre specializálódott esetben.

A robot tanácsadóknál nem a vagyon mérete, hanem a kiszolgálható ügyfelek közötti nagyságrendi különbség eredményezi ugyanezt.

A hagyományos befektetési alapokat preferálod? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mibe fektetnek a robotok?

A robot tanácsadók alacsony díjaiban az alacsony költséggel működő befektetési célpontok is fontos szerepet játsszanak. A robotok ugyanis a pénzt kizárólag ún. ETF-ekbe fektetik, amelyek a lehető legalacsonyabb költséggel működő befektetési eszközök.

Az ETF-ek nagyon hasonlítanak a befektetési alapokhoz, a befektetett pénzeket összegyűjtik és abból komplett portfóliókat építenek. Az egyetlen különbség, hogy az ETF-ek nem csinálnak mást, mint indexeket követnek. Emberekre tehát az ETF-ek befektetési döntései mögött sincs szükség, és így nincs hozzáadott érték sem. (Az indexkövető befektetésekről a „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című korábbi cikkünkben olvashatsz.) 

A legnagyobb robot tanácsadó cégek díjait az alábbi táblázatban olvashatod el. 

robot tanácsadók díjai

Tényleg olyan olcsó ez?

Hogy megbizonyosodjunk arról, tényleg annyival olcsóbbak-e a robot tanácsadók, nézzük, milyen költségek merülnek fel, ha robotok helyett mégis hús-vér emberekre bíznád a pénzed! Az analógiánk messze nem lesz tökéletes, de szemléltetésre szerintünk alkalmas.

A legegyszerűbben ezt úgy teheted meg, hogy egy abszolút hozamú alapba fektetsz, ahol az alapot kezelő szakember (vagy szakemberek) szinte bármibe befektetheti azt. A célt egyedül a piacot meghaladó hozamok jelentik.

Mind az abszolút hozamú alapoknál, mind a robot tanácsadóknál történt befektetés esetén a pénzed egy olyan portfólióba kerül, amiben részvények, kötvények, stb. megtalálhatóak. A robot tanácsadónál algoritmusok szerint áll össze a választott portfólió, amit indexkövető eszközök alkotnak. Ezek hozamai tehát nem lehetnek jobbak, mint ahogy a piac teljesít.

Az abszolút hozamú alapoknál ezzel ellentétben emberi döntések alapján állítják össze a portfóliókat, és megvan a lehetősége a piac feletti teljesítménynek is. Ez a hozzáadott érték indokolja, hogy az abszolút hozamú alapoknál magasabbak a díjakat vessenek ki.

A legnagyobb abszolút hozamú alapok díjait foglaltuk össze az alábbi ábrán.

abszolút hozamú alapok díjai

Mekkora többlethozam kell?

Az abszolút hozamú alapoknál a vételi és eladási jutalék, illetve a folyó költségek akár a befektetett pénz szabad szemmel is jól látható részét emészthetik fel (a sikerdíjról nem is beszélve). A hangsúly azonban nem ezen van. A fő kérdés az, hogy az alap mögött álló szakemberek képesek-e meglátni olyan lehetőségeket, amivel a befektetés hozama visszahozza, sőt, túl is szárnyalja a többletköltségek által jelentett különbözetet.

Könnyen meghatározhatjuk, mennyivel kell jobban teljesítenie egy abszolút hozamú alapnak, hogy versenyképes tudjon maradni egy robot tanácsadóval szemben. Vegyük például a Wealthfrontot, és tegyük fel, hogy a robot olyan portfóliót állít neked össze, ahol az ETF költsége éppen átlagos, vagyis 0,23%. Ebben az esetben a díjak összesen a befektetett pénz 0,48%-át emésztik fel minden évben.

Ezzel szemben pedig nézzük a legalacsonyabb költséggel megszerezhető Concorde Columbus alapot. Itt összesen maximum 4,1%-ot visznek el a költségek a sikerdíj levonása után, az alap tehát akkor tud versenyben maradni a robot tanácsadóval szemben, ha hozama 3,52 százalékponttal (4,1-0,48%) magasabb tud lenni annál. Ez messze nem lehetetlen, de igen tehetséges alapkezelő szükséges hozzá, hogy elérhető legyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.