Milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak a gyereküket egyedül nevelő szülők?

Milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak a gyereküket egyedül nevelő szülők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-07
 

Sok szülő nevel egyedül egy vagy több gyereket, számukra rendkívül fontos, hogy milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a lehetőségeket.  

CSOK támogatás: csak meglévő gyermekre

Az egyedülálló, gyermeket nevelő szülők a meglévő gyerekük vagy gyerekeik után CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatást igényelhetnek, amelynek összege a lakáscéltól és a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy legalább 3 gyereket neveljen a szülő, a pénzt pedig új építésű lakás vásárlására vagy építésre kell fordítani. Itt természetesen nem jelent problémát, ha a szülő élettársi kapcsolatban él, mint ahogy a házasság sem kizáró ok, ugyanis meglévő gyereknél a családi állapot nem befolyásoló tényező.

Fontos
Egyedülálló szülő vállalt gyerekre nem igényelhet CSOK-ot, erre kizárólag az úgynevezett fiatal házasoknak van lehetőségük, ahol a feleség még nem töltötte be a 40. életévét.

Hirdetés

Hirdetés

Vagyonszerzési illeték – nem kell hozzá házastárs

A CSOK révén az egyedülálló szülő a vagyonszerzési illetéket is megtakaríthatja, ezt ugyanis az állam elengedi, amennyiben Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével történik a vagyonszerzés. Ez jelentős összeget jelent, hiszen alapesetben az ingatlan vételárának 4 százalékát kell az állam részére megfizetni, ami például egy 40 millió forint értékű lakás esetében 1,6 millió forint. Úgy néz ki, a lehetőség megmarad 2023-ban is, sőt még ki is bővülhet a kedvezmény, ugyanis akkor sem kell majd illetéket fizetni, ha egy tetőtérbeépítéssel és bővítéssel létrejövő ingatlanra igényel valaki támogatást. Akkor fordulhat ez elő például, ha a szülői ház tetőterét beépítik, ahol azután egy önálló ingatlan jön létre a gyerekek számára.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

5 százalékos lakásáfa – mindenkinek jár

Új lakás vásárlásakor mindenkire, így az egyedülálló szülőkre is az 5 százalékos lakásáfa vonatkozik, ami ugyancsak komoly megtakarítás a normál, 27 százalékos adómértékhez képest.

Otthonfelújítási támogatás – szoros a határidő

Az otthonfelújítási támogatás is elérhető az egyedülálló, legalább egy gyereket nevelő szülők számára. Igaz, ez a lehetőség a jelenlegi információink szerint csak 2022. végéig lesz elérhető. Éppen a rövid határidő miatt nagyon igyekezni kell, ha el szeretnék csípni a támogatást, ám az ehhez kapcsolódó otthonfelújítási hitelről már szinte biztosan lecsúsztak, ugyanis ezek átfutási ideje jellemzően 1-1,5 hónap.

Ez azért lehet fontos, mert az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású, vagyis a benyújtott számlák alapján fizeti ki a költségek legfeljebb 50 százalékát a Magyar Államkincstár. Utolsó lehetőségként azonban még szóba jöhet esetleg egy személyi kölcsön, ezeket az igényléseket ugyanis napok alatt elbírálják a bankok, így a dokumentumok benyújtását követően legfeljebb 5-6 munkanapon belül megérkezhet a pénz.

Nem igényelhetnek Babaváró hitelt

A Babaváró hitelt kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Vagyis egyedülálló szülők nem jogosultak rá, sőt, ha eredetileg házaspár igényelte, akkor a kedvezmények részleges vagy teljes elveszítésével is számolniuk kell válás esetén. Amennyiben ugyanis a válás kimondásáig nem született gyerekük, akkor az addig igénybe vett állami támogatást egy összegben vissza kell fizetniük, a továbbiakban pedig piaci kamatot fizethetnek a futamidő hátralévő részére, míg, ha született baba, akkor legalább a visszafizetés alól mentesülnek.

Kedvezményes CSOK-hitel: legalább 2 gyerekkel menni fog

A maximum 3 százalék fix kamatú CSOK-hitel mind nagyobb pénzügyi előnyt jelent, ahogy drágulnak a piaci lakáshitelek, hiszen ezek kamata már 8 százalék körül jár. Jó hír, hogy ezt a hitelt egyedülálló szülők is igényelhetik, ám csak legalább 2 meglévő gyerekkel. A felvehető kölcsön összege 2 gyerekkel 10 millió forint, míg 3 gyerekkel 15 millió forint.

Fontos, hogy a CSOK-hitel egyik feltétele a CSOK támogatás feltételeinek teljesítése, ám ezen kívül a banki hitelbírálaton is sikeresen át kell menni. Egyedülálló szülőknél ez többnyire a jövedelem miatt jelenthet nehézséget, hiszen ott egy keresetnek kell elbírnia a havi törlesztő összegét. A gyerektartást sajnos a bankok nem fogadják el jövedelemként.

Falusi CSOK – bizonytalan még a jövője

A Falusi CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A „normál” CSOK-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

A támogatási összeg használt lakás vásárlás és ezzel egyidőben korszerűsítés és/vagy bővítés esetén:

  • 1 gyermekkel 600 000 Ft;
  • 2 gyermekkel 2 600 000 Ft;
  • míg 3 vagy több gyermek esetén 10 000 000 Ft.

A Falusi CSOK akár egy meglévő ingatlan korszerűsítésére is igényelhető, az sem jelent problémát, ha előtte azt éppen CSOK támogatással vásárolta meg valaki. Ebben az esetben ugyanakkor az előbbi támogatási összegek fele igényelhető csak.

Lényeges, hogy míg a CSOK támogatás 2023-ban is elérhető lesz – mert bár erről külön nem nyilatkozott a Kormány, az igénylésnek nincs deklarált határideje -, a Falusi CSOK a jelenlegi információk szerint 2022 végéig érhető csak el. Persze előfordulhat hosszabbítás, ám erről egyelőre nem lehet biztosat tudni.

Gyermekek után járó hitelelengedés – 1, illetve 4 millió forintos pénzügyi előny!

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés – 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről – remek lehetőség a lakáshitellel rendelkező családoknak, hiszen a második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal csökkenhet a fennálló hiteltartozásuk. Mivel a családi állapotot illetően nincs megkötés, az egyedülálló szülők is komoly mértékben csökkenthetik fennálló tartozásukat.

Nagyon fontos, hogy a tartozáscsökkentés csak abban az esetben érvényesíthető, ha az igényléssel érintett gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt. (Sok helyen hibásan az igénylés benyújtási idejét írják.) Vagyis nem elegendő az, ha a család a gyermek születésekor már benyújtotta a hiteligénylését, még akkor sem, ha a bank pozitívan bírálta azt el.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés