Újabb lakástámogatások 2023-as sorsa dőlt el?

Újabb lakástámogatások 2023-as sorsa dőlt el?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-01
 

A lakásvásárlás, építkezés, vagy épp felújítás előtt állók számára az egyik legfontosabb kérdés: milyen lakástámogatás lesz elérhető 2023-ban? Úgy néz ki eldőlt a vagyonszerzési illeték és az áfacsökkentés sorsa is.

A fiatal párok, családok számára nagyon fontos lehet, hogy az elkövetkező évre milyen lakástámogatási, családtámogatási program indul. Ez a kérdés most sokkal érdekesebb, mint az elmúlt években, ugyanis a jelenlegi gazdaság helyzet egyáltalán nem garantálja azt, hogy valamennyi ma elérhető kedvezménnyel találkozni fogunk a következő évben is.

A vagyonszerzési illeték elengedése megmarad

A parlament elé benyújtották az adózási törvény 2023-as módosítási javaslatait. Az ebben foglaltak alapján pedig a vagyonátruházási illeték továbbra is elengedésre került a CSOK támogatásból vásárlók számára.

2021-től ugyanis a lakásvásárláshoz kapcsolódó illetéket elengedték abban az esetben, ha a család CSOK felhasználásával vette meg új otthonát. Ez igaz volt a használt és az új építésű lakások esetében is. Úgy néz ki a lehetőség megmarad 2023-ban is, sőt még ki is bővülhet a kedvezmény, a törvénymódosítási javaslat ugyanis az alábbiakat tartalmazza:

Az új és használt lakások megvásárlása a hatályos szabályok szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, ha a vásárláshoz CSOK-ot használnak fel. A CSOK azonban nem csak lakásvásárláshoz, hanem lakásbővítéshez is igénybe vehető. Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, azonban más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (pl. tetőtér-beépítés) közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt illetékkötelezettség terheli. Tekintve, hogy a CSOK felhasználásával történő lakásszerzések utáni illetékmentesség a hatályos szabályok alapján kizárólag vásárlások esetében alkalmazható, a Javaslat pontosítja a jogcímet annak érdekében, hogy a mentesség az idegen tulajdonban álló lakás bővítésekor is biztosítható
legyen.

Ebből a részletből kiolvasható, hogy az illetékmentességet nem szüntetik meg, sőt kiterjesztik az idegen tulajdonban álló házak bővítésére is. Ez gyakorlatilag a CSOK egy speciális formájára vonatkozhat, melynél a tetőtérben, emeleten alakítanak ki egy új lakást. Ennél a konstrukciónál ugyanis elvárás, hogy az új és a meglévő önálló lakrész tulajdonosai eltérőek legyenek.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz az 5 százalékos lakásáfa sorsa?

Az új lakások vásárlások áfája 27 százalékról 5 százalékra mérsékelték. Az eredeti tervek alapján ez az előírás az idei év végével megszűnt volna. Korábban azonban már bejelentették, hogy az áfacsökkenés velünk marad 2024. év végéig. Sőt az erről szóló kormányrendeletet is kihirdették.

Éppen ezért meglepő fordulatnak tűnt, hogy a kérdéses 267/2022. (VII. 29.) Korm rendeletet a hosszú hétvége előtt visszavonták. Aggodalomra azonban semmi ok, erre vélhetően azért került sor, mert – a korábban is említett – adótörvény módosítási javaslatba bekerültek ezek az előírások is. Sőt csökkentett, 5 százalékos áfát kell fizetni egészen a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre, amennyiben a megvásárolt lakás az építési engedélyt, annak megfelelő dokumentumot még 2024. december 31-ig megkapta.

A Babaváró és a CSOK hosszabbítását is bejelentették

A kormány korábban már bejelentette a CSOK támogatás és a Babaváró hitel hosszabbítását is. Ez utóbbi bejelentés lényegesebb, hiszen ezen támogatás igénylési határideje 2022. december végével lejárna. A CSOK esetében ez a bejelentés inkább technikai, hiszen a családi otthonteremtés kedvezmény igénylésének nincs a jogszabályban rögzített határideje. (Ez alól a falusi CSOK kivételt képez, ezen konstrukció jelenleg ismert igénylési határideje 2022.december 31.)

Azonban ezen hosszabbításokról még jogszabály nem jelent meg, így a részletszabályokról, az esetleges feltételek változásáról nincsenek információk.

Mi a helyzet az Otthonfelújítási támogatással?

A többi támogatásról még nem érkezett semmilyen információ. Így többek között az áfa-visszatérítésről és a felújítási támogatásról sem született döntés. Ez utóbbi okozhat sokaknak fejfájást, hiszen a konstrukció igen népszerű volt a saját lakással rendelkező, gyermeket nevelők között. A támogatás pedig a rezsicsökkentés átalakítása miatt újabb lendületet kapott.

Nem jelent feltétlenül semmi rosszat az a tény, hogy még nincs információ a kérdéses támogatásokkal kapcsolatban. Az eddig bejelentett információk alapján ugyanis a kormány a következő évben sem kíván csökkenteni a lakástámogatásokra elköltött összegen. Az azonban kétségtelen tény, hogy a kedvezményeket átgondolják: elképzelhető, hogy meglévő konstrukciókat kivezetnek, átalakítanak, de akár új támogatás is megjelenhet.

Ötlet
Érdemes minél előbb lépnie azoknak, akik a közeljövőben szeretnék megvalósítani lakáscéljukat és megfelelnek a lakástámogatások jelenlegi igénylési feltételeinek. A kivárással ugyanis elképzelhető, hogy már nem kaphatják meg a szükséges kedvezményes összeget.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés