Betöltés

Óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-01

Mától megrohamozhatjuk az ATM-eket, feltéve, hogy január 20-ig nyilatkoztunk, mely számlánkra kérjük az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosítani, és feltéve, ha van ehhez elég pénz a bankszámlánkon. Ha nincs, de bankunk folyószámla hitelkeretet biztosít nekünk, akkor is kihasználhatjuk a kedvezményt, de csak bizonyos korlátok között!

Ami határt szabhat: 

A bankautomaták limitáltak

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a 150 ezer forintig történő ingyenes készpénzfelvétel, az automatákban biztosítani kell az ehhez szükséges limiteket. Azonban ha nem a saját bankunk automatájánál kíséreljük meg kivenni a pénzünket (márpedig a szabályozás értelmében bármely belföldi ATM-hez mehetünk), nem biztos, hogy sikerrel járunk, ugyanis rendre alacsonyabb összegre korlátozzák a felvehető készpénz összegét az idegen automaták tekintetében, vagy ha biztonságilag ez indokolt. A jövőben azonban egységesíteni kívánják ezt a limitet, hogy mindenki élhessen a törvény adta lehetőségekkel. Ezen kívül a kártyánkhoz is tartozik limit, így szükség esetén a bankfiókban, telefonon, vagy ha a lehetőség biztosított, netbankon keresztül szükséges módosítani.

A bankszámlánk egyenlege

Ha még nem érkezett meg a fizetés, vagy éppen nincs elegendő pozitív egyenleg a számlánkon, de bankunk folyószámla hitelkeret biztosít, ennek terhére is élhetünk az ingyenességgel.

De! Csak az adott hónapban a számlára érkező munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelem összegének erejéig, de legfeljebb 150 ezer forintig. Ide sorolandó a Szja. törvény szerinti bér, szociális ellátás (pl. fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, anyasági támogatás), és az ösztöndíj. Azaz, ha a számlára érkező jövedelmünk 80 000 Ft, és 100 000 Ft hitelkeretet biztosítanak, akkor is csak 80 000 Ft-ot vehetünk fel ingyenesen, ezért nem árt nyomon követni, hogy éppen hol tartunk a költéseinket illetően.

Az egyéb fontos tudnivalók a szabályozással kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashatóak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.