Óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel!

 • 2014.02.01.
 • szerző: bankmonitor

Mától megrohamozhatjuk az ATM-eket, feltéve, hogy január 20-ig nyilatkoztunk, mely számlánkra kérjük az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosítani, és feltéve, ha van ehhez elég pénz a bankszámlánkon. Ha nincs, de bankunk folyószámla hitelkeretet biztosít nekünk, akkor is kihasználhatjuk a kedvezményt, de csak bizonyos korlátok között!

Ami határt szabhat: 

A bankautomaták limitáltak

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a 150 ezer forintig történő ingyenes készpénzfelvétel, az automatákban biztosítani kell az ehhez szükséges limiteket. Azonban ha nem a saját bankunk automatájánál kíséreljük meg kivenni a pénzünket (márpedig a szabályozás értelmében bármely belföldi ATM-hez mehetünk), nem biztos, hogy sikerrel járunk, ugyanis rendre alacsonyabb összegre korlátozzák a felvehető készpénz összegét az idegen automaták tekintetében, vagy ha biztonságilag ez indokolt. A jövőben azonban egységesíteni kívánják ezt a limitet, hogy mindenki élhessen a törvény adta lehetőségekkel. Ezen kívül a kártyánkhoz is tartozik limit, így szükség esetén a bankfiókban, telefonon, vagy ha a lehetőség biztosított, netbankon keresztül szükséges módosítani.

A bankszámlánk egyenlege

Ha még nem érkezett meg a fizetés, vagy éppen nincs elegendő pozitív egyenleg a számlánkon, de bankunk folyószámla hitelkeret biztosít, ennek terhére is élhetünk az ingyenességgel.

De! Csak az adott hónapban a számlára érkező munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelem összegének erejéig, de legfeljebb 150 ezer forintig. Ide sorolandó a Szja. törvény szerinti bér, szociális ellátás (pl. fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, anyasági támogatás), és az ösztöndíj. Azaz, ha a számlára érkező jövedelmünk 80 000 Ft, és 100 000 Ft hitelkeretet biztosítanak, akkor is csak 80 000 Ft-ot vehetünk fel ingyenesen, ezért nem árt nyomon követni, hogy éppen hol tartunk a költéseinket illetően.

Az egyéb fontos tudnivalók a szabályozással kapcsolatban
korábbi cikkünkben olvashatóak.

Összességében továbbra is érdemes a bankszámla egyéb díjtételeit is figyelembe venni, amikor választunk az ajánlatok közül. Ehhez bankszámla kalkulátorunk segítséget nyújt! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • boldboy 2014-02-05 15:31:37 - Válasz

  “…élhetünk az ingyenességgel. De! Csak az adott hónapban a számlára érkező munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelem összegének erejéig, de legfeljebb 150 ezer forintig. Ide sorolandó a Szja. törvény szerinti bér, szociális ellátás (pl. fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, anyasági támogatás), és az ösztöndíj.”
  Ez szerint a nyugdíjra nem vonatkozik az ingyenesség? Vagy a szerző csak hézagosan fogalmaz? Ez 3 millió embert vezet félre!!!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.