Betöltés

Panelben laksz? 10 tipp távhőszámlád csökkentésére

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-28

Drága és pazarló. A többség így vélekedik a távfűtésről. Egy hagyományos panellakás rezsiköltségeit alapul véve be kell látnunk, ebben az állításban sok igazság van. Különösen elkeserítő, hogy ezen a helyzeten nagyon nehéz változtatni. De néhány apró trükk segítségével még egy panellakásban is sokat spórolhatunk. Mutatjuk hogyan!

Amikor az utcát fűtik

A hivatalos statisztikák szerint a magyar lakosság 17 százaléka távfűtött lakásban él. A távfűtött lakások jelentős része panel, amelyeket csak rendkívül pazarló módon lehet fűteni. Ékes példája ennek, hogy a túlfűtés miatt sokan kénytelenek télen is nyitva tartani az ablakokat, hogy elviselhető hőmérsékletet teremtsenek a lakásban. A pazarlás azonban rendkívül drága. Ha az utcát fűtjük, azt is ki kell fizetnie valakinek. Nem is csoda, hogy a távfűtött házak lakói bizony komoly tehernek érzik a fűtésszámlát. Elszomorító ráadásul, hogy a távfűtés költségeinek lefaragására egyedileg alig-alig van lehetőség.

Ha sprórolni szeretnénk, alapvető fontosságú a fűtés szabályozására, a hőfelhasználás mérésére szolgáló rendszer kiépítése. Ezt egy-egy lakásban megvalósítani nehéz, a lakók közös akaratára van szükség egy ilyen beruházáshoz. A lakóközösség egyetértését azonban nem könnyű megteremteni, hiszen a fűtés korszerűsítése elég drága mulatság: lakásonként körülbelül 1,5-2 millió forintba kerül.  Ám már ezzel is jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, de a távhőszámlákat akár 60 százalékkal is csökkenthetjük, ha kicseréljük a nyílászárókat és szigeteljük az egész épületet. Ez azonban lakásonként akár 50 százalékkal is megnövelheti a beruházás költségeit.

A Panelprogram segít!

Szerencsére ezt az összeget nem kell teljes egészében a lakástulajdonosoknak állniuk. Az állam különböző fejlesztési programokon keresztül jelentős összegekkel támogatja az energetikai korszerűsítést. Várhatóan 2014 februárban indul a Panel III. program, amelynek keretében 2020-ig 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése valósul meg. Érdemes pályázni, hiszen a kormányzat célja legalább 40 százalékos energia megtakarítás elérése.

És ez nem csalás nem ámítás! Egy mintaberuházás keretében 2009-ben a főváros III. kerületében Magyarország legnagyobb panelépületének, a 886 lakásos úgynevezett Faluháznak energiahatékonysági korszerűsítését végezték el. A finanszírozásba a lakókon kívül a Panelprogramon keresztül az állam, az önkormányzat és az EU is részt vett. Hőszigetelték a homlokzatot, a tetőt, a pincefödémet. Kicserélték a nyílászárókat, napkollektorokat szereltek fel a melegvíz előállítása céljából.

Az Energiaklub beszámolója szerint a beruházás lakásonként 1,3 millió forintba került. A hőfelhasználás 2004-hez, azaz a felújítás előtti időszakhoz képest, 45 százalékkal csökkent. Egy átlagos 50 m2-es lakás távhőfelhasználása 40-ről 22 GJ-ra csökkent, így 220 ezer forint helyett ma 150 ezer forintot kell ilyen célra kifizetni évente. (Ebben természetesen a távhőáfa csökkentésének hatása is benne van.) A teljes beruházás 20 év alatt térül meg. De ha azt vesszük, hogy a lakók csak a költségek harmadát állták, míg a teljes megtakarítás náluk jelenik meg, akkor a megtérülési idő 5-6 évre rövidül.

Trükkök a további megtakarításhoz

Ha sikerült szabályozhatóvá és mérhetővé tenni a távfűtést és még mindig nem vagyunk elégedettek a költségeinkkel, kis odafigyeléssel tovább mérsékelhetjük kiadásainkat. Lássuk a leghatásosabb trükköket!

 • Ha lejjebb tekerjük a fűtést 1 Celsius fokkal, körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk.
 • Szellőztessünk röviden! Télen 5-10 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás.
 • A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, a napsütés kisegítő fűtésként működhet.
 • Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18 Celsius fok, a nappaliban 20, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális.
 • Rendszeresen tartsuk karban, portalanítsuk és légtelenítsük a fűtőrendszert, mert ezek nélkül akár 10-15 százalékkal is nőhet a fogyasztás.
 • Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé, mivel így nem a falat fűtjük, akár 5-6 százalékot spórolhatunk.
 • Ne rakjunk bútorokat, ne lógassunk függönyt a radiátorok elé, mert azok akadályozzák a meleg levegő áramlását.
 • Párologtassunk, mert a nedves levegőt melegebbnek érezzük a száraznál.
 • Ha nincs pénzünk nyílászárócserére, vastag függönyökkel takarjuk el az üvegfelületet, a hézagokat pedig szigetelő habbal tömítsük el.
 • A hideg burkolatokkal fedett padlóra (konyha fürdőszoba, előszoba) a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

A lakás energetikai korszerűsítéséhez szükséges összeget lakás-takarékpénztári megtakarítással is előteremthetjük! Számold ki mennyit kell félretenned ahhoz, hogy kevesebb legyen a távhőszámlád!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. olvasó

  Tisztelt Bankmonitor!

  Olvasom ezt a cikket, ahogy máskor is más írásokat a bankmonitor.hu-n és ezt látom leírva: “…a fűtés korszerűsítése elég drága mulatság: lakásonként körülbelül 1,5-2 millió forintba kerül. Ám már ezzel is jelentős költségmegtakarítást érhetünk el…”

  Szeretném megkérdezni, hogy egészen pontosan mire gondoltak a cikk megírásánál olyan fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatban, melynek a költsége 1,5 – 2 millió(!!) forint lehet lakásonként?
  Ez az állítás valótlan, ilyen módon csak megtévesztik a cikket olvasókat.

  Távhővel ellátott épületeknél egy szekunder oldali fűtéskorszerűsítés átlagos radiátoronkénti költsége 30 EZER és 50 EZER forint körül mozog, tehát egy átlagos, 3 radiátoros lakás esetében ez összesen kb. 150 EZER forint lehet.
  Azt gondolom, hogy Önök egy kicsit összekeverték a fogalmakat és az így származtatott összegeket is.

  A példának felhozott Faluház esetében a fűtési rendszer korszerűsítése, a homlokzati és tetőszigetelés, valamint a nyílászárók cseréje mellett a tetőre napkollektorok is kerültek és így gyakorlatilag a teljes épület megújult (részletesen: link to faluhaz.eu).
  Nézetem szerint azonban egy átlagos magyar lakóépület példája jobban érthető lenne és valósabb adatokat közvetítene, mint Magyarország legnagyobb és legkomplexebb, egyedi lakóépülete.

  Az elöregedett épületek megújításában az állami szerepvállalás döntő fontosságú, hiszen a magyarországi lakásszövetkezetek és társasházak megközelítő kintlévőség állománya jelenleg 9,2 milliárd forint – és ez nem elírás. Jól ismerve a napi ügyeket tudom, hogy a lakók önerőből sok esetben képtelenek bármilyen, akár kisebb munkálatokban is gondolkodni – hiszen nincs miből kifizetni ezeket, szó szerint örülnek, hogy élnek. Ezen a helyzeten egy átlátható, jól megtervezett és kiszámítható állami támogatási rendszer nagyon sokat segítene.

  Önök pénzügyi témákban remek cikkeket írnak, de azt javaslom, hogy az ehhez hasonló esetekben inkább konzultáljanak szakemberekkel. mintsem “megvezessék” az olvasókat – hiszen a médiának felelőssége is van, nemcsak nézettsége, vagy olvasottsága.
  Üdvözlettel:
  Horváth Attila

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló