Pénz kell vállalkozásod energiaköltségeinek csökkentéséhez? Mutatjuk, hogyan jutsz olcsó forráshoz!

Pénz kell vállalkozásod energiaköltségeinek csökkentéséhez? Mutatjuk, hogyan jutsz olcsó forráshoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-13
 

A sokkoló energiaár-emelkedés a cégek többségét korábbi gyakorlatának átgondolására kényszerítette. A költségnövekedés fogyasztókra történő áthárítása mellett a többség számára nem kérdés, hogy energiahatékonyság-javítási beruházásokra is szükség lenne a versenyképesség megőrzése érdekében, sokan nem léptek azonban még, pedig érdemes: a fejlesztésekhez kedvezményes hitel is igényelhető.

Tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott 2022-ben, míg a megkérdezettek közel fele (46%) minimum ötszörös emelkedést tapasztalt az EY napokban publikált felmérése szerint. Válaszlépésként a vállalatok döntő többsége (79%) arra kényszerült, hogy legalább részben áthárítsa a költségeket a fogyasztókra, valamint új stratégiát alakítson ki a termékek árazására és beszerzésére.

Hirdetés

Hirdetés

Beruházások az energiahatékonyság-javítására

Az energiaköltségek ugrása miatt a felmérésben megkérdezett vállalatok 82 százaléka szerint ugyanakkor energiahatékonyságot növelő beruházásokra is szükség van a versenyképesség fenntartásához. Eddig negyedük döntött úgy, hogy a jelenlegi fogyasztását valamilyen alternatív energiaforrással váltja ki. Ezek közül a leggyakoribb műszaki megoldás a napelem és a hőszivattyú.

A felmérésből kitűnt az is, hogy azon szolgáltató cégek, amelyek költségszerkezetében kisebb az energia aránya, jelentősen le vannak maradva az ipari és technológiai szektor szereplőitől abban, hogy konkrét lépéseket tegyenek. Ezen cégek közel kétharmada (60%) véli úgy, hogy a szabályozási bizonytalanságok és a menedzsment erőforrás-hiánya akadályozza leginkább a tervezett beruházások megvalósítását. Ezen túlmenően likviditási és finanszírozási kérdéseket említettek a hátráltató okok között.

Kedvezményes hitel pályázati pénzzel kombinálva

Az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari vállalkozások, valamint a program bővítését követően a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kis- és középvállalatok (kkv-k) pályázati pénzre és kedvezményes hitelre egyaránt számíthatnak. A lehetőségről korábban részletesen írtunk, pályázni energiaköltségekre és energiahatékonysági beruházás önerőtámogatására lehet abban az esetben, ha energiaköltségük eléri az éves nettó árbevétel 2 százalékát.

A pályázati pénz mellett a beruházásokhoz kedvezményes hitel is igényelhető a Széchenyi Kártya Program keretében. A hitel kamata évi fix 5 százalék, a futamidő pedig akár 10 év is lehet, az igényelhető hitel összege 1-500 millió forint között alakulhat.

Fontos
A Széchenyi Kártya Program most futó MAX+ konstrukcióira 2023. május 26.-áig kell beadni a hitelkérelmeket. Egy beruházási hitel előkészítése akár 3-6 hónap is lehet, célszerű tehát mindél előbb elindítani a folyamatot. A gyors és hatékony ügyintézésben segítenek a Bankmonitor szakértői akár kisebb, akár nagyobb összegű kölcsönre lenne szüksége cégednek.

Finanszírozás kedvezményes hitelből

Azon cégek számára is nyitva áll ugyanakkor a lehetőség arra, hogy kedvezményes hitelt vegyenek fel az energiahatékonyság javítására, illetve technológiaváltásra, amelyek a rezsitámogatási program keretében nem pályázhatnak. A Széchenyi Kártya Program MAX+ Zöld Beruházási hitel alkonstrukciója igényelhető az energia- és erőforrás hatékonysági intézkedésekkel összefüggő fejlesztésekre, a megújuló energiaforrások alkalmazására, a technológiaváltás megvalósítására irányuló fejlesztési elképzelésekre. Ide sorolható egyebek mellett az energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, cseréje, a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása, ezen feltételeknek megfelelő új vagy használt kis- és nagyhaszon gépjárművek (vontatmányaik) beszerzése.

A hitel összege 1-500 millió forint között lehet. Az igénylőknek legalább 10 százalék önerővel kell rendelkezniük. A futamidő akár 10 év is lehet. A törlesztést a (maximum 24 hónap) türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A teljesítésre havonta, illetve negyedévente van mód.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell még a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen kívül, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Megéri hitelből fejleszteni?

    Az, hogy egy energiahatékonyság-javítási vagy technológiaváltási beruházás révén mennyi energia spórolható meg, erősen függ a tevékenységtől, a beruházás jellegétől. Pontos megtérülést nem tudunk tehát általánosságban megadni. Segíthet azonban ennek elkészítésében, hogy egy 100 millió forintos, 10 éves futamidejű Széchenyi MAX+ beruházási hitel éves adósságszolgálata 12,5 millió forint körül alakul. A hitel teljes költsége (kamat és mindegy egyéb díj) a 10 éves futamidő alatt összesen nem éri el a 30 millió forintot.

     

    Hirdetés
    Hirdetés