Van megoldás a megugró energiaszámlák csökkentésére a vállalkozásoknak

Van megoldás a megugró energiaszámlák csökkentésére a vállalkozásoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-01
 

Az idén is számíthatnak rezsitámogatásra az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalkozások, és kedvezményes hitel is igényelhető az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokra. Mutatjuk a feltételeket és a legfontosabb határidőket, amikre figyelni kell.

Több ponton módosult az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalkozások számára tavaly megnyílt rezsitámogatási program. A változások mindegyike a cégek szempontjából pozitívnak értékelhető: a határidőket hosszabbították és bővítették az érintett kört is. Ezek már a program elnevezésében változásában is tetten érhetőek: a tavaly elindult Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022. című pályázat új elnevezése KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023.

Mire, mely cégek, mennyi támogatást kérhetnek?

A program keretében – ahogy arról korábban részletesen írtunk – az energiaköltségek növekményéhez, illetve az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó önerőhöz lehet vissza nem térítendő támogatáshoz jutni. A forrásokra energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari vállalkozások, és a program bővítését követően a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kis- és középvállalatok (kkv-k) pályázhatnak abban az esetben, ha energiaköltségük eléri az éves nettó árbevétel 2 százalékát.

A vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségének különbözetének felére, illetve a megvalósítandó energiahatékonyság-javítási beruházás önerejére (15 százalék) kérhető.

Nézzük mit jelent ez konkrétan, egy szemléletes példán! Abban az esetben, ha egy vállalkozásnak tavaly az árbevétele 500 millió forint volt, energiaköltsége pedig elérte a 10 millió forintot, akkor jogosult a támogatásra (feltéve, ha az egyéb feltételeknek – kkv, feldolgozóipari vagy turisztikai tevékenység, stb. – megfelel). Ha ennek a cégnek az energiaköltsége tavaly az első negyedévben 5 millió forint volt, de ez az összeg most az első negyedévben 15 millió forintra nőtt, akkor a különbözet (10 millió forint) felét (5 millió forintot) kérheti vissza nem térítendő támogatásként.

A támogatás folyósításának feltétele ugyanakkor, hogy a foglalkoztatotti létszám nem csökkenhet érdemben (10 százalékot meghaladó mértékben), illetve energiahatékonyság-javítási fejlesztést kell indítani. Ez utóbbi beruházáshoz is kérhető támogatás az önerőhöz, a fejlesztés költségének 15 százaléka erejéig. Ha tehát ez a cég 200 millió forintból olyan beruházást hajt végre, amellyel érdemben javítja az energiahatékonyságot önerőtámogatást is kérhet. A támogatás maximuma a beruházás 15 százaléka, a példánál ez 30 millió forint, amit abban az esetben, ha a vállalkozás a fejlesztést hitelből finanszírozza, önerőként vesznek figyelembe a bankok. (A példa természetszerűen számottevően leegyszerűsített, ezért célszerű a pályázati dokumentációt alaposan áttekinteni.)

Ez eddig a pályázati rész, amely révén vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a vállalkozás. Ezen túlmenően az erergiahatékonyság-javítási beruházáshoz kérhető kedvezményes hitel a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel kérhető kedvezményes hitel?

Az új Széchenyi program alkonstrukciói között található egy speciális kifejezetten a “KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023”  mindenkor hatályos felhívása feltételeinek megfelelő hitel: ez a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO. Ezt kizárólag azok a cégek igényelhetik, amelyek önerőtámogatást kapnak és energiahatékonyság javítására és technológiai fejlesztésre irányuló beruházáshoz kérnek hitelt.

Az igényelhető hitel összege 1-500 millió forint között lehet. A futamidő maximum 10 év. A minimálisan elvárt önerő 10 százalék. A kamat fix évi 5 százalék

Fontos
A Széchenyi Kártya Program új alkonstrukcióira vonatkozó kérelmek befogadását már több bank megkezdte. A keretfeltételek egységesek, ám a bankok gyakorlata igen eltérő. A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben segíthetnek a Bankmonitor szakértői.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Fontos határidők!

    A pályázati feltételek kialakításánál a kiírok figyelmet fordítottak arra, hogy az eljárás egyszerű, pályázati tanácsadó igénybe vétele nélkül is lebonyolítható legyen a vállalkozások számára. Számos olyan határidő van ugyanakkor, amelyre érdemes figyelni.

    A támogatás elnyerésének folyamatában az első lépés a regisztráció. Ennek határideje 2023. április 30. 19:00 óra. A kérelmek benyújtásának végső határideje az energiaköltség-különbözetre vonatkozóan (A komponens) 2023. június 30., a beruházáshoz kapcsolódó önrész esetén (B komponens) 2023. december 15.

    Hirdetés
    Hirdetés