Betöltés

Prémium vagy bónusz állampapír: az itt a kérdés

szerző: Bankmonitor
2018-04-17

A statisztikák alapján a lakossági állampapírok között egyre többet választják a hosszabb lejáratú papírokat. Ugyanakkor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a prémium vagy a bónusz állampapír mellett érdemes elköteleződni, ha már évekre lemondunk a pénzről. Az elérhető kamat már első ránézésre is eldöntheti a kérdést a prémium javára, ugyanakkor célszerű ennél alaposabban kezelni a választás kérdését és a kilátásokat is megvizsgálni a döntéshez.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz ingyenes szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

Az alacsony betéti kamatok miatt úgy alakult, hogy ma már a lakossági állampapírok között érdemes nézelődni, ha kockázat felvállalása nélkül fektetnél be. Sokan a hosszabb futamidőkkel is megbarátkoztak, hiszen így lényegesen magasabb kamat üti a markukat, mintha a fél-egy éves lejáratokat választanák. Ez már csak azért is üdvözlendő, mert az átlag megtakarító általában rövid lejáratú lekötésekben görgeti a pénzét és ezáltal kamatot veszít a hosszú futamidejű befektetéshez képest.

A hosszú állampapírok között jelenleg a prémium és bónusz állampapírok tűnnek fel, amelyek közös jellemzője a változó kamatozás, ugyanakkor a kamat mértékében és számításában, valamint a választható futamidőkben is eltérnek. A prémium állampapír 3 és 5 éves időtávon érhető el és aktuálisan 3,5% illetve 3,8%-os kamatot ad. A bónusz esetében 4, 6 vagy 10 évre fektethetsz be, cserébe pedig 2,27%, 2,77% illetve 3,02% ütheti a markod.

Érdemes külön hangsúlyozni, hogy a kapott kamat mindkét értékpapírnál két részből, a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Tudni kell, hogy a kamatbázis értéke, ami időben változhat, egy referenciaérték mozgásához kötődik. A prémium esetében ez az infláció (az aktuális sorozatnál a 2017-es átlagos infláció, vagyis 2,4%), míg a bónusz esetében a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama (aktuálisan 0,02%).

A kamatbázishoz adódik hozzá a kamatprémium, utóbbiról már a vásárláskor tudni lehet, hogy nem változik a lejáratig. A prémiumnál ez rendre 1,1% és 1,4%, míg a bónusznál 2,25%, 2,75%, 3%. Ebből is jól látszik, hogy a kamatbázis miatt tud a prémium befutó lenni a kamatban. Így a bónusznál hiába magas a kamatfelár, az alacsony kamatbázis miatt nem tud akkora kiegészítést adni.

Úgy adódott, hogy a prémium kamatbázisát adó infláció a közelmúltban jelentősen emelkedni tudott, ugyanakkor a rövid hozamok 0% közelébe estek le, ami a bónusz vonzerejét jelentősen lecsökkentette. Nem véletlen, hogy a lakosság is a prémium állampapírt vásárolta leginkább, míg a bónusznál igen alacsony fokú volt az érdeklődés.

Természetesen érdemes a jövőbeli várakozásokra is figyelned, hiszen mindkét állampapír magában hordozza azt a lehetőséget, hogy hasznot húzz a növekvő kamatbázis hatásaiból. Az árak terén továbbra is várhatunk növekedést, a jegybank szerint az év végére 2,5% lehet az infláció, ugyanakkor jövőre 2,9%-ra emelkedhet. Ez a prémium állampapír kamatozásán is meg fog látszódni, vagyis az infláció emelkedésével magasabb kamat is ütheti a markodat (persze azt nem tudjuk, hogy az új kibocsátású papíroknál mi a helyzet, hiszen ott a kamatprémium is változhat).

A bónusz állampapír esetében várhatóan a közeljövő sem hoz kedvező változást, hiszen a rövid állampapír hozamok még a következő időszakban is a mostani 0%-os szint közelében maradhatnak. A jegybank intézkedései ebbe az irányba mutatnak, de nagyon sok függ a nemzetközi helyzet alakulásától is.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.