Lerántjuk a leplet mindenki kedvenc állampapírjáról!

Lerántjuk a leplet mindenki kedvenc állampapírjáról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-15 Frissítve: 2021-08-06
 

A megtakarítások között még mindig az állampapír a nyerő, ugyanakkor a közelmúltban többször láttunk csökkenést a kamatokban. A nagy kedvencnek számító prémium állampapírnál is nagy volt a változás a hosszú évek leforgása alatt, hiszen a kamatfelár 6% közeléből 1,25%-ra ereszkedett le. Ugyan a kétszámjegyű kamatoknak búcsút inthetünk, ennek ellenére továbbra is jó befektetés lehet, ha számolunk a gyorsuló infláció hatásaival is.

A közelmúltban jelentős változások voltak a lakossági állampapíroknál. Amellett, hogy az állampapírok nevei változtak, a bónusz és a prémium állampapírok kamata is módosult. Míg a bónusznál örömre ad okot a kamatfelár 0,25%-os növekedése, addig az új prémium sorozattal már rosszabbul járunk, hiszen 0,5%-kal csökkent a kamatfelár. Ráadásul idén ez már a második olyan új sorozat kibocsátás volt, ahol visszavágták a felárat.

Azért is érdekes a prémium esete, mert ez az állampapír jelenleg a lakosság kedvencei közé tartozik. Ez nem is csoda, hiszen a kamat nagyon vonzó: 3 évre 3,55%-ot, míg 5 évre 3,8%-ot fizet, ami éppen elég ahhoz, hogy valaki a hosszabb lekötések felé pártoljon át.

Ugyanakkor, aki régebben vásárolt ebből az értékpapírból, az emlékezhet még olyan időszakokra is, amikor a prémium állampapír hihetetlen magas, akár 8-10%-os kamatot is fizetett, ráadásul magas felár mellett is. Mi is kíváncsiak voltunk, hogy ez a népszerű állampapír milyen pályát futott be a múltban kamatozás tekintetében, ezért a papír indulásáig visszanéztük a kamatokat. Ehhez az eddig kibocsátott összes 3 éves futamidejű sorozatot figyelembe vettük.

Mielőtt értelmeznénk az ábrát, jó, ha tudjuk, hogy a prémium állampapír a múltbeli inflációt követi le, ez az ún. kamatbázis. Erre jön rá a kamatprémium, vagy kamatfelár, ami egy-egy adott sorozatnál előre rögzített értéket jelent, ami rárakódik a kamatbázisra (aktuálisan a 2021/J sorozatnál 1,25% a kamatprémium, és 2,3% a kamatbázis). Ahogy az infláció változik, természetesen a kamatbázis is mindig módosul, sőt még sok esetben a viszonyítási alap is más lehet (például éves átlagos, vagy júniusi éves infláció). Ennek megfelelően az értékpapír is más kamatot fizet a következő kamatforduló után.

Ennek megfelelően az ábrán a dátumok az új prémium sorozatok kibocsátásához, vagy a kamatbázis módosulásához köthetők. Jól látszik, hogy a 2009-2014-es időszak volt az értékpapír aranykora, hiszen ekkor 4-6%-os kamatprémiumot fizető sorozatok is ki lehetett fogni, a teljes kamat a 10%-ot is meghaladhatta. Egészen 2017 februárjáig nagyon vonzó volt a kamatprémium, de ezzel egyidejűleg a kamatbázis is 0%-os volt a nagyon alacsony inflációnak köszönhetően. Ugyanakkor időben előrehaladva folyamatosan csökkent a kamatbázison felül nyújtott többlet.

A legfrissebb sorozatnál azt látjuk, hogy a 3 éves prémium kamatfelára 1,25%, míg az előző kibocsátásnál még 1,75% volt, a még korábbinál pedig 2,75%. Ebből is következik, hogy egyedül a kamatbázis magasabb értékének köszönhetően tudott maradni az előző sorozattal megegyező kamat. Természetesen az alacsonyabb kamatprémium miatt a jövőben rosszabbul járnak az új sorozatból vásárlók, mint akik régebben szálltak be.

Hirdetés

Hirdetés

Praktikus tanácsok az állampapír vásárláshoz

Érdekes, hogy mi volt a múltban, de persze lakossági befektetőként a jövő még fontosabb lehet. Egyrészről arra már nem érdemes számítani, hogy a kamatprémium a múltban látott szintekre emelkedne, a további csökkenés viszont benne lehet a pakliban. Vagyis meg kell békélni azzal, hogy a kamatbázis fölött 1% körüli prémiumot fog fizetni az értékpapír.

Gondoljunk bele, gyakorlatilag egy „kettős kamatrendszer” alakult ki, ahogy ezt az egyik vezető alapkezelő vezérigazgatója közelmúltban megjegyezte. A lakossági állampapíroknál rendkívül vonzó a kamat, míg ha a mindenki által vásárolható államkötvényeket nézzük (vagy akár bankbetéteteket), teljesen mást látunk. Például, míg a 3 éves prémium 3,55%-ot fizet, a 3 éves lejáratú államkötvény csak 0,55%-ot, ráadásul az éven belüli lejáratoknál már negatív a hozam. Nyilván ez a többletkiadás terhet ró az államra, de befektetőként örülünk a lehetőségnek.

Másrészről az látszik, hogy egy olyan időszak jöhet, amikor a kamatok nominális szintje számít leginkább a befektetési döntésnél, nem az hogy az inflációhoz képest mennyi is a prémium. Ez alapján ránézésre jól fog kinézni a 3-4%-os prémium állampapír kamat, de a csökkenő kamatfelár miatt a pénzünk a vásárlóértékét kisebb mértékben őrzi meg. Persze még így is nagyon jó befektetés marad a prémium, de az biztos, hogy amennyiben van parlagon heverő pénzünk, és megfelelő befektetés számunkra az állampapír, megéri minél hamarabb vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés