Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-06 Frissítve: 2021-06-20
 

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és tartós befektetési értékpapírszámlán is. Így nem feltétlenül szükséges a banki értékpapírszámla-vezetés díját megfizetnünk. Létezik olyan magyar állampapír, amelyik idén 6,4% kamatot fizet a megtakarításainkra. Mutatjuk a felhozatalt!

A lakossági állampapírok köréből az idei kamatokat tekintve kiemelkednek a prémium magyar állampapírok sorozatai. Szemügyre vettük a korábbi kibocsátások, valamint a jelenleg is kapható sorozatok idei kamatait, és a kamatprémiumok különbségének betudhatóan, nem kevés kamat-különbözetet figyelhetünk meg a különböző sorozatok között. Az alábbi ábrán ezt láthatjuk:

A listán kizárólag prémium magyar állampapírok (régi nevükön prémium magyar államkötvények) szerepelnek. Az első két helyen pirossal kiemelve láthatóak a legjobb kamatozású magyar állampapírok, míg a lista alján, narancssárgával kiemelve láthatjuk a mostani, körülbelül 5 éves futamidejű sorozat jelenlegi kamatát.

A szembetűnő kamat-különbözetet a kamatprémiumok közti különbözet adja, hiszen míg a felső 2 állampapír esetében 4% és 3,5%, addig a jelenlegi 5 éves futamidejű sorozat esetében mindössze 1,4% a kamatprémium mértéke. Az emelkedő inflációs környezetben a kamatbázist adó fogyasztói árindex értékének várható növekedésével, egyre magasabb kamatok lesznek elérhetőek a fenti sorozatokkal.

A prémium magyar állampapírok nagyjából 3 és 5 éves futamidővel kerülnek kibocsátásra. Az adagolt kibocsátás útján forgalomba helyezett értékpapírokat az időarányosan felhalmozott kamatokkal növelt árfolyamon tudjuk megvásárolni, de mindig csak egy 3 és egy 5 éves sorozatot tudunk adott időpontban megvenni, ugyanis az Államadósság-kezelő Központ az előző sorozat értékesítését az új elindítása előtt megszünteti. A törtévet leszámítva, a kamatfizetés évente, az előre meghatározott kamatfordulókor történik, ekkor módosul a következő 1 évre fizetendő kamat mértéke is.

A korábbi sorozatok mostani kamatozásának feltüntetése kizárólag a most kapható sorozatokkal történő összehasonlítást szolgálja. Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapírt választanád!

Hirdetés
Hirdetés