Betöltés

Ráfizetünk, ha bankkártyát használunk külföldön?

szerző: Bankmonitor
2018-06-27

A forint rendkívüli gyengülésen van túl az elmúlt időszakban, ami azoknak is problémás lehet, akik hamarosan a nyaralásukat fogják tölteni. Valamennyi valutaváltására biztosan szükségük van, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a bankkártyájuk és a hitelkártyájuk is széles körben elfogadott lehet. A CashMestert legújabb részében azt néztük meg, hogy milyen fizetési módot lehet érdemes a nyaralás alatt használni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

A nyaralási szezon beköszöntével sokan vágnak neki egy külföldi célpontnak, hogy ott pihenjék ki az év közbeni fáradalmakat. A rendelkezésre álló kerettől függetlenül természetesen nagy dilemma lehet, hogy a külföldi út során mennyi készpénzt vigyél magaddal és mennyire támaszkodj a bankkártyádra. Most segítünk eldönteni, hogy mikor, melyik fizetési móddal jöhetsz ki jobban!

Mit jelent ez magyarul?

Sokan szívhatják a fogukat a forint árfolyama miatt, hiszen a nyaralásra kelve már csak drágán tudnak valutát váltani. Nemrégiben olyan érveléssel is találkoztunk, ami arra buzdított, hogy jelen helyzetben mellőzzük a külföldi kártyahasználatot, mert az drága mulatság lehet. De vajon tényleges mire számíthatsz a költségek terén?

Látni kell, hogy a valutaváltás jellemzően a középárfolyam fölött történik, a pénzváltók rendszerint 0,25-1%-os különbözetet raknak erre, valamint a 0,3%-os tranzakciós illetékkel számolhatunk. A váltás időpontjával kapcsolatban kevésbé lehet bölcsnek lenni, most úgy néz ki, hogy hozzá kell szokni a gyengébb forinthoz.

Nézzük a bankkártyás tranzakciókat. Magának a kártyás vásárlásnak csak elvétve lehet költsége, azonban a fizetéskor ez esetben is forintváltás történik a háttérben. Az átváltás költsége pedig attól is függ, hogy hol használod a kártyát.

Ha a két fő devizát (euró, dollár) használó országok valamelyikében fizetsz, akkor a kártyatársaság (MasterCard, Visa) saját váltási árfolyama a mérvadó, ami versenyre kel a legjobb valutaváltók árfolyamjegyzésével. Ugyanakkor, ha kettő, vagy több váltás is van a háttérben (például, mert kunával fizetsz). Ekkor valóban elszállhatnak a költségek, hiszen a kártyatársaság mellett a pénzintézet is konverziót végez.

Miért kellene engem érdekelnie?

Tehát korántsem igaz, hogy kizárólagosan készpénzt kellene használnod külföldön, persze a kondíciókat érdemes jól feltérképezni. Előre tervezni sem árt a költésekkel kapcsolatban, hiszen, ha sok valutát feleslegesen váltunk át, az biztos bukót jelent. Ráadásul a készpénztartásból fakadó biztonsági kockázatok ellen is úgy védekezhetünk a legjobban, ha nem hordunk magunkkal nagy mennyiségű készpénzt.

A bankkártyás fizetés számos külföldi célpont (például éttermek, boltok, belépőjegyek) esetében a legtöbb helyen elfogadott, így ez kényelmet adhat számodra. Egyébiránt a repjegytől a szállásfoglalásig a legtöbb esetben már elkerülhetetlen a bankkártya használata. Persze adódhatnak olyan helyek, ahol a bankkártya nem működik, éppen az ilyen helyzetekre érdemes készpénzzel készülni (például egy tengerparti frissítő).

A külföldi utazást a bankunk felé is hasznos jelezni, mert ennek hiányában a szokatlan használat miatt a tranzakciókat blokkolhatja a szolgáltató. A napi fizetési limiteket is célszerű lehet ellenőrizni, nehogy ezért hiúsuljon meg például a szállás árának kifizetése. A külföldi ATM-es készpénzfelvételtől viszont óvakodni kell, hiszen ez tetemes költségekkel járhat.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.