loading

Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi kölcsön és a Babaváró hitel is, mondhatni az egész hitelpiac kiemelkedően kezdte meg a tavaszt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB által kiadott adatok alapján a márciusban folyóított lakáshitelek összege rekordott döntött, ennyi lakáskölcsönt még nem kaptak egy hónap alatt a magyarok. A Bankmonitor előzetes várakozásainak megfelelően a folyósított összeg meghaladta a 100 milliárd forintot.

De nem csak a lakáshitelek összege emelkedett, a tavasz elején személyi kölsönből és Babaváró hitelből is jóval többet folyósítottak a bankok, mint februárban.

100 milliárd forintot meghaladó lakáshitel egyenlet hónap alatt!

Soha nem látott szintre emelkedett a folyósított lakáshitelek összege márciusában, a 104,7 milliárd forint 52,4 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábbi értéket. Sőt a 2020 márciusában folyósított kölcsönösszeget is közel 20 százalékkal haladja meg.

2021. márciusában folyósított lakáshitel összege Elsőre érdekesnek tűnhet, hogy a járvány harmadik hulláma alatt a szigorú lezárások idején jutott csúcsra a folyósított lakshitelek összege. Fontos azonban belegondolni, hogy egy lakáshitel átlagos bírálati ideje 4-6 hét, vagyis ezeket a kölcsönigényléseket már január végén, február elején benyújtották a bankokhoz.

A lakás,- és hitelkeresést pedig már akár január elején is megkezdhették az emberek. Vagyis jó eséllyel az idei év elején bevezetett lakástámogatások és változó lakásvásárlói igények hatását láthatjuk a hitelpiacon.

Várhatóan a folyósított lakáshitelek összege áprilisban is igen magas lehet, mivel a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések száma 2021. februárban, majd márciusban is csúcsott döntött – a Duna House becslése alapján -, az ehhez igényelt kölcsönök egy része pedig előreláthatóan áprilisban lesz csak folyósítva.

Egy éve nem folyósítottak ennyi személyi kölcsönöt

A személyi hitelek is nagyon jól teljesítettek márciusban: egy éve nem folyósítottak ilyen magas, 37,5 milliárd forint összeget. Ez azt is jelenti, hogy a konstrukció megközelítette a járvány előtti szintjét.

2021. márciusában folyósított személyi kölcsön összege

A februárban kifizetett kölcsönösszeget 23,8 százalékkal haladta meg a márciusi érték. Sőt az egy évvel korábbi folyósításnál is magasabb valamelyest.

Tudni kell, hogy 2020.március 18-val vezették be a fedezetlen hiteleknél az év végéig életben lévő szigorú THM plafont: a jegybanki alapkamatot legfeljebb 5 százalékponttal haladhatta meg a hitelek teljes hiteldíja. A járvány és a szigorú hiteldíj szabályok miatt a folyósított hitelek összege jelentősen visszaesett. A tavaly márciusi hónap emiatt egy kicsit felemás volt, hiszen a közepénz léptek életbe a speciális szabályok.

Azonban a járványhelyzet előtti mértékétől még elmarad a személyi kölcsön volumene, a tavaly év elején tapasztalható havi 40-45 milliárd forintos folyósítás azért még távol van.

A Babaváró hitel is kiheverte az év eleji visszaesést

Babaváró hitelből 53,8 milliárd forintott folyósítottak márciusban, ez 15 százalékkal magasabb a februári értéknél. Elmondható tehát, hogy az idei “gyengélkedést” követően a Babaváró is magára talált. Ugyanakkor a folyósított összeg nem tekinthető kiugrónak, az elmúlt évben többszö is láthattunk hasonló számokat. A tavaly márciusban folyósított összeg pedig még 21 százalékkal magasabb is volt az idén tavasz elején kifizetettnél.

2021. márciusában folyósított Babaváró hitel összege

A Babavár hitel sikeréhez is köze lehet az erős ingatlanpiacnak, hiszen sok fiatal pár a Babavárót is lakáscélra fordítja. Így az emelkedő számú házvásárlás a Babaváró kölcsön iránti érdeklődést is megnövelhette.

Kapcsolódó tartalmak