Csúcsot dönthetett a lakáshitelek folyósítása márciusban

Csúcsot dönthetett a lakáshitelek folyósítása márciusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-22
 

Nem csak, hogy magára talált a lakáshitel piac az év elején, a Bankmonitor szakértői szerint 2021. márciusában csúcsot döntve elérhette a folyósított hitelösszeg a 100 milliárd forintot is. Erre utal a Bankmonitor saját ügyfélkörében folyósított lakáshitelek extrém, közel 50%-os növekedése tavaly márciushoz, illetve kissé mérsékeltebben az idei év első két hónapjához viszonyítva. De mi lehet a lakáshitelek eddig nem tapasztalt népszerűségének az oka?

A járványhelyzet a lakáshitelpiacot is érintette – bár a visszaesés nem volt olyan jelentős, mint például a személyi kölcsönöknél -, az idei évben azonban már jelentős felfutást lehet látni. Olyannyira, hogy a Bankmonitor szakértői szerint a 2021. márciusában folyósított lakáshitelek összege csúcsot dönthetett: ennyi kölcsönt még nem folyósítottak a bankok egyetlen hónapban.

Legalábbis a Bankmonitor szakértői erre a következtetésre jutottak az alábbiak alapján:

  • A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használó, kölcsön iránt érdeklődők száma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett.
  • A Bankmonitor tanácsadóinak segítségével lakáskölcsönt igénylők száma is dinamikusan növekedett az elmúlt hónapokban, a hitelügyletek közül pedig jópárat márciusban folyósítottak.
  • Az ügyfélkör számára konkrétan megvalósult lakáshitel folyósítás közel 50%-kal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva.

A szakértők az adatokat összehasonlítva a korábbi időszak értékeivel azt sem tartják kizártnak, hogy a márciusban folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliárd forintot. (Ez egy jelentős – nagyságrendileg 45 százalékos – növekedés a 2021. februárban folyósított 68,7 milliárd forint lakáskölcsönhöz képest.) A banki összehasonlító portál szerint négy tényező is meghúzódhat a hiteligénylések ilyen mértékű növekedése mögött.

Hirdetés

Hirdetés

1. A 2021-ben bevezetett lakástámogatások

2021. év elejétől az elérhető lakástámogatások köre jelentősen kibővült:

  • Idén januártól az új építésű lakások áfáját – akár vásárlás, akár generálkivitelezővel történő építés esetén – visszacsökkentették 5 százalékra. (Tavaly 27 százalék volt az adó mértéke.) Ez pedig – részben, vagy egészben – megjelenhet a vételárakban, kivitelezői költségekben is.
  • Az 5 százalékos áfát is visszaigényelheti a család, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz.
  • 2021-től a lakásvásárlásokhoz – legyen az új, vagy használt ingatlan – kapcsolódó vagyonátruházási illetéket is elengedik azok számára, akik családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával vennék meg új otthonukat.
  • A gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak az idei évtől: a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot igényelhetnek a családok utólag.
  • A felújítási támogatáshoz kapcsolódó munkálatok előfinanszírozására bevezette a kormány a támogatott otthonfelújítási hitelt. A kölcsön összege maximum 6 millió forint, a futamidő nem haladhatja meg a 10 évet, a kamat mértéke pedig a kölcsön lejáratáig fixen 3%.
  • A tetőtér-beépítéssel kialakított lakások finanszírozására is megkaphatják a családok az új építésű lakáscélokhoz kapcsolódó, emelt összegű csok támogatást.

Emellett továbbra is elérhető a korábban már megismert csok támogatás és Babaváró hitel is.

Sokan az új támogatások bevezetése miatt – már tavaly év végén bejelentették az új lehetőségeket – kivártak, emiatt az idei év elején még több lakásvásárlást, építkezést, vagy lakásfelújítást tervező jelenhetett meg a hitelpiacon.

2. A lakásvásárlások száma is csúcsot döntött

A Duna House (DH) minden hónapban publikálja a használt lakásvásárlások becsült számát. Adataik alapján már februárban csúcsot döntött az adásvételek száma, ami tovább emelkedett márciusban. (2021. márciusában a DH becslése alapján 15 630 használt lakást vásároltak, ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 év egyetlen hónapjában sem.)

Természetesen a vevők egy részének – különösen a jelenlegi ingatlanárak mellett – lakáshitelre is szüksége van, vagyis a februárban és márciusban vásárlók közül sokan igényeltek lakáskölcsönt, ezek egy részét pedig már márciusban folyósíthatták a bankok.

3. Az emberek lakásigényei is megváltozhattak

A járvány és a karantén sok ember lakásigényeit átalakíthatta: az ingatlanszakértők szerint megnőtt az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező otthonok iránt. (Sokan próbálják mg lecserélni lakásukat egy kertes házra, sorházi lakásra.) Természetesen az új igényekkel rendelkező vevők is megjelentek a lakáspiacon, akik gyakran csak hitel igénylésével tudják megvenni álmaik otthonát.

4. A lakáshitelek nagyon olcsók

Továbbra is nagyon kedvező feltételek mellett lehet lakáshitelt igényelni: a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelek között már találni olyat, amelynek kamata nem éri el a 3%-ot. (Vagyis olcsóbb, mint a támogatott csok-hitel.) Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érdeklődők nagyobb hitelösszegre lehetnek jogosultak, de gyakran nagyobb összegre is van szükség a jelenlegi lakásárak mellett.

Ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a kedvező kamatkörnyezet sokáig velünk maradna: a banki kamatköltségek már jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban. Aki ezzel tisztában van, az megpróbálja kihasználni a jelenlegi kedvező környezetet és lakáscélját még az esetleges kamatemelés előtt megvalósítja.

De mit is eredményezhet egy kamatemelés: példaként vegyünk egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt. Ez a konstrukció jelenleg akár 2,94%-os kamat mellett is elérhető: ilyen feltételek mellett a havi törlesztőrészlet 110 300 forint lenne. Amennyiben a kamat megemelkedne 0,5 százalékponttal, akkor ugyanezért már 115 300 forintot kellene fizetni. Ez a különbség nem olyan jelentős, ugyanakkor 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeget már 1,2 millió forinttal növelné meg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés